Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΕ ΤΟ Π ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

13.09.2018
ΜΕ ΤΟ Π ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΩ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9484-98-5
Σελίδες
40
Ένα βιβλίο φτιαγμένο με μεράκι και ευαισθησία, ένα βιβλίο που αναφέρεται στην τρίτη ηλικία. «Με το π της ποίησης», έργο συλλογικό, που κυκλοφορεί από τις ΑΩ Εκδόσεις. Μια ομάδα από 13 λογοτέχνες με τις λέξεις τους αναφέρονται στην τρίτη ηλικία και σε αυτό το ταξίδι παίρνουν μαζί και τους αναγνώστες. Η ποίηση λοιπόν έχει κοινωνικό πρόσωπο, αφού αναφέρεται εν προκειμένω σε μια κοινωνική ομάδα και εμπνέεται από τη σοφία, την εμπειρία και την ανθρωπιά της. Ποιήματα για αυτούς που η μνήμη μετράει ανάποδα, για αυτούς που έχουν απολέσει τις αναμνήσεις και πλησιάζουν ακάθεκτοι προς το αιφνίδιο σκοτάδι. Διαβάζω: «Μα αυτοί που βρέθηκαν/στην ώχρα της σιωπής/σαν κάνουνε να θυμηθούν/τα πρόσωπα, τα ίχνη/γυαλιά σπασμένα πέφτουνε,/παλιές φωτογραφίες,/και ίσκιοι καινούριοι παίρνουνε/τη θέση τους στον τοίχο» («Είναι και κείνο το παιδί», σελ.11).

Ποιήματα για όσους πια διαθέτουνε ένα μόνιμο χαμόγελο αχνό, «απομεινάρι μιας παλιάς εικόνας περασμένης».

Το σκοτάδι της μνήμης συχνά αποδεικνύεται σκληρό, ο χρόνος είναι άφθονος σε ένα μυαλό κουβάρι. Οι άνθρωποι αυτοί μοιραία περιθωριοποιούνται, απομένουν ίσως μονάχοι και ειδικά αν χάσουν και την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να θυμούνται, περνάνε σε ένα άλλο επίπεδο, σε έναν άλλο κόσμο. Οπότε αυτό που λέμε Νόημα της Ζωής παύει πια να έχει νόημα. Υγρή σιωπή. Υγρή και μεγάλη. Ατελείωτη. Πένθιμη. Η Ξανθίππη Ζαχοπούλου στο κείμενό της «Αριάδνη» λέει κάπου: «Τα γεγονότα και τα πράγματα μπλέκονται στη σκέψη μου χωρίς να το καταλαβαίνω ή να το θέλω, υπακούουν στη δική τους εσωτερική λογική σαν τα νήματα που δένονται κόμπους χωρίς να τ' αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Έχω, αλήθεια, πολύ χρόνο εδώ για να βάλω τις μνήμες μου σε τάξη, όμως όσο τις σκέφτομαι, τόσο αυτές διαλύονται η μία μέσα στην άλλη και φτιάχνουν αναχώματα στον νόμο της εμπειρίας και της ανάκλησής της.»

Σε ένα συλλογικό βιβλίο σαν κι αυτό οι φωνές συμπλέκονται και συμπλέουν, οι εντυπώσεις ενισχύουν η μία την άλλη σε ένα αρμονικό γενικά σύνολο, παρά τις δομικές αντιθέσεις. Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με την αφορμή ενός ποιητικού δρώμενου από την ομάδα «Νήματα Μνήμης» που έχει ως στόχο τη συγκίνηση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με την τρίτη ηλικία, καθώς και παθήσεις όπως η γεροντική άνοια. Εντυπωσιάζει η ποικιλία ως προς τις στιχουργικές τεχνοτροπίες: ελεύθερος στίχος, ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, σχηματοποίημα («Σωρεία λαθών»– βλέπε και βραχυλογικό φιλοσοφικό στοχασμό «σωρείτη») και άλλα.

Η φθορά και το γήρας δεν είναι κολλητικά, αλλά είναι αναπόφευκτα. Είναι μια παρακμιακή κατάσταση πολλές φορές που επηρεάζει την ψυχολογία των γέρων, όσων ακόμα έχουν διαύγεια. Τους είναι τρομαχτικά δύσκολο όλο αυτό, δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, αλλά είναι και οι άλλοι που τους βλέπουν κάπως. Διαβάζω στο ποίημα «Ο γέρος» του Θεοχάρη Παπαδόπουλου: «[...]Κι όσοι τον βλέπουν έτσι ωχρό/χλωμό, βασανισμένο,/τον κλαίνε τώρα ζωντανό,/παρά σαν πεθαμένο.»

Ορίζεται το τέρμα; Mετριέται η άβυσσος; Eπουλώνεται η ψυχική ουλή; Mήπως ο θάνατος δεν είναι άλλο από μια εκτέλεση; Ή μήπως η καθυστέρηση του θανάτου συχνά είναι μαρτυρική; H προσπάθεια αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως η τέχνη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τη ζωή. Η ζωή είναι το κίνητρο για τη δημιουργία, αλλά και η δημιουργία λαμβάνει ερεθίσματα από τον βίο των ανθρώπων, από τα προβλήματα που τους απασχολούν, από τις ανησυχίες, τις ατέλειες, τα συναισθήματά τους. Η ιστορία της λογοτεχνίας ακόμα έχει αποδείξει πως η τέχνη μπορεί να είναι και παραμυθία, έχει τη δύναμη να παρηγορεί και να κατευνάζει τον πόνο ή...τα πνεύματα. Όπως λέει και ο Καβάφης ...«για να μην νιώθεται η πληγή».

Τα εκφραστικά πραγματικά εξώφυλλο-οπισθόφυλλο είναι του εικαστικού Κωνσταντίνου Βερούτη. Συμμετέχουν με τα έργα τους οι: Διώνη Δημητριάδου, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Αγγελική Ζερβαντωνάκη, Ματίνα Κ. Καρελιώτη, Στάθης Κεφαλούρος, Χαράλαμπος Μαγουλάς, Αναστασία Ν. Μαργέτη (που έχει κάνει και την επιμέλεια), Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος, Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Αντρέας Πολυκάρπου, Φαίη Ρέμπελου, Γιώργος Ρούσκας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ