Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ

04.07.2018
facebook email
ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη
Κατηγορία
ISBN
978-960-591-092-1
Σελίδες
86
Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη με Master of Science από το Πανεπιστήμιο της σουηδικής Ουψάλας με μακρά εργασιακή πείρα στην Κλινική Ψυχιατρική, ασκούμενη διαρκώς κι αενάως στην ενσυναίσθηση, δίδει και το αναπόφευκτο ποιητικό της στίγμα με την τέταρτη εκδοθείσα συλλογή της (πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση το 2006).

Προτιμώ να σας δώσω μερικά δείγματα γραφής της πριν τα σχολιάσουμε επιχειρώντες όπως συναγάγωμεν ομού κάποια πρώτα συμπεράσματα επί της ποιητικής της τέχνης:

Λιγοστεύουν οι λέξεις

Λιγοστεύουν οι λέξεις
Μουδιασμένες
λιώνουν στο στόμα
χάπι πικρό
Κόμπος στο λαιμό
με πνίγουν
Τελειωμένα λόγια οι λέξεις
Ακατάληπτα
μουρμουρητά και κραυγές
ανακούκουρδα καθισμένα
κουνιούνται πέρα δώθε
Θρηνούν
Θρήνος που λέξεις δεν γίνεται
Φρίκη που δεν τη φτάνουν λέξεις.

Αυτό το ποίημα έχει μεταφραστεί ήδη σε τέσσερις γλώσσες, ιταλικά, γερμανικά, σουηδικά και αγγλικά. Το επέλεξα ως συνανθολόγος για ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2017, τα καλύτερα ποιήματα της χρονιάς που πέρασε που εκδίδονται τακτικά από τα (δε)κατα. Δεν είναι βέβαια τυχαία η επιλογή αφού εδώ συναίρεται και συναιρείται και η θεματολογία και η μορφολογία και η ποιητική τέχνη της καλής ψυχολόγου και λογοτέχνιδος.

Ραγισματιά ίσως

Πριν ξεκολλήσει πέτρα πριν ξανακυλήσει
σε τρύπια κιβωτό καταχωνιάζει ρύπους
Ρέλια θηλιές ρούχα χαρταετοί σχισμένα
ξέφτια ραμμένα με φυγόδικες βελόνες
Την παιδική κουβέρτα την καρό διστάζει
σε λήθης θύλακα βαθύ πριν παραχώσει
Με τα καρό ερμητικά αραδιασμένα
κατέγραφε καλά κουτάκια σφραγισμένα
Κύκλοι τετράγωνοι επάλληλες γωνίες
χάσματα σύνορα χαραγματιές κομμάτια
Χρήσιμη αν κάποτε πάτσγουορκ ραβόταν
τουλάχιστον αυτήν να έπαιρνε μαζί του
Τετράγωνων διαδρομών γεωγραφία δίχως συγκλίσεις συρραφές
δίχως συνάψεις
Ποτέ καμπύλες εναγκαλισμοί πλεξούδες
επιστροφές ποτέ σ’ ειδυλλιακά τοπία
Φυγή κι επιστροφή πάντα στον ίδιο τόπο
ραγισματιά ίσως στο χείλος χθόνιου ρείθρου.

Εδώ, αυτό το ιδιότυπο ασύνδετο σχήμα συνεπιφέρει και μία ατονική ιδεολογική αντικειμενοποίηση, μία καθ’ ύψος ενόραση της τελικής ομοιογένειας κάθε ανθρωπίνης φύσεως, φτάνει να μπορείς να την κοιτάξεις χωρίς τις παρωπίδες του ατομικού προσωπείου που λέγεται και «εγώ».

Μορφές νεανικές

Μορφές νεανικές δεν πρόλαβαν
να μυρίσουν ανθισμένο γιασεμί
να ράνουν με ροδόνερο ροδιά χείλη
κι αφέθηκαν σ’ άγγιγμα εφέτη στυγερού
Στ’ όνομα ανελέητου θεού που σήπεται
υποδύθηκαν τη φωτιά μ’ αλαλαγμούς
ντύθηκαν σφάγια σκόρπισαν τον όλεθρο
Φλεγομένη έρημος μας σκέπασε
φλόγες κρυστάλλινα σπαθιά διείσδυσαν
ερήμωσαν τη μέσα χώρα
Μείναμε με τη σφραγίδα της πληγής στο μέτωπο
στο στήθος διχαλωτή δαγκάνα αδηφάγα.

Κι εδώ η δουλειά της ψυχιάτρου είναι δίστομος, διαπεραστική θα έλεγα, αν δεν υπέφωσκε εκείνη η αδήριτη τρυφερότητα που απομακρύνει την ποιητική σποδό από κάθε απόπειρα ανατομίας ζωντανού όντος.

Λίγο νερό

Αθώο αίμα παφλάζει
Σε μετρό και σε πλατείες
Τυφλός ο μακελάρης
Φούλι δεν φίλησε
Αυγή δεν άνθισε ποτέ
Κελάρι θεοσκότεινο

Φως λίγο φως να ψάξουμε τα έρημα κορμιά
Λίγο νερό να πλένουμε διαμελισμένα σώματα
Χώμα στεγνό να βρέξουμε στο δάκρυ μας.

Κι εδώ υπεισέρχεται η ελπίδα, με το αρχετυπικό σύμβολο του Φωτός. Ποίηση κατά βάσιν ανθρωπιστική κι αισιόδοξη συνάμα, μαχητική για τα ιδεώδη του Διαφωτισμού που σηματοδοτούν την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού και της μη ευνουχιστικής ψυχιατρικής φυσικά, αφού ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου κι η επίγνωση της συλλογικότητος κάθε ανθρώπινης μοίρας επιφέρει την αναπόφευκτη επιείκεια κι ανοχή, αποδοχή και παραδοχή του διαφορετικού. Σκέφτομαι συχνά τι θα κάναμε χωρίς τους ποιητές, ειδικά αν είναι και θεραπευτές ψυχών τε και σωμάτων. Ίσως η κακοδαιμονία του κόσμου μας να οφείλεται σε αυτή την παρανοϊκή αφύσικη σχάση σώματος-ψυχής κι ήρθε η ώρα οι θεμελιωτές του επόμενου πολιτισμού να αποκαταστήσουν αυτή την κατάφωρη αδικία. Το νοητικόν ή το βουλητικόν μέρος μιας ανθρωπίνης υπάρξεως δεν αρκούν για την ισορροπία. Πρέπει όλες οι πλευρές του πολυπρισματικού κι ανεξερεύνητου εν πολλοίς όντος να συνυπάρξουν και να συνεργασθούν αρμονικώς προς το καλόν του συν-Όλου.

Χαίρομαι κάθε φορά που απολαμβάνω το ποιητικό απαύγασμα φωτισμένων ανθρώπων που ξέρουν να προσφέρουν και να μάχονται για την Ανθρωπότητα.

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, σε χαιρετώ με άπειρο σεβασμό κι εκτίμηση. Υποκλίνομαι μπροστά στην κατάρτιση και στον ποιητικό σου αναβαθμό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ