Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Η ΕΚΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

21.06.2018
facebook email
Η ΕΚΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Ξανθή Κουτσογιάννη
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-340-4
Σελίδες
46
Σε αυτήν την τέταρτη ποιητική συλλογή της αραιογράφου και ολιγογράφου Λαμιώτισσας ποιήτριας διακρίνονται (σαν σε ακτινογραφία) τεσσάρων ειδών ποιήματα: ποιητικής, πολιτικά, ερωτικά, στοχαστικά-συμπαντικά.

Τριάντα και πέντε εν συνόλω ασκήσεις ύφους, αφηγηματικές παρεκτροπές, ημερολογιακές καταγραφές, ποιητικές απολαύσεις, αισθητικές ηδονές, όπου ο πόνος ως σύντροφος ανεπιθύμητος εν πολλοίς αντιστρέφεται συν τω χρόνω και η οδύνη αναγραμματίζεται σε ηδονή απαράγραπτη.

Καθόλου ναρκισσισμός, ουδεμία αυτο-εξομολογητική μανία, εκφραστική λιτότητα, το αντίθετο της λογοδιάρροιας, φαίνεται πως η σεμνή και διακριτική ποιήτρια έχει κεντήσει με τα χρόνια τον γλωσσικό της κώδικα έτσι που κλείνοντάς μας το μάτι να λέει λιγότερα απ’ αυτά που υπονοεί και να σημαίνει περισσότερα απ’ αυτά που καταγράφει.

Αυτή η μάλλον σεμνή συστολή της δίνει στον λόγο της περαιτέρω αξία, δεδομένου ότι αποφεύγοντας να κραυγάσει σημαίνει περισσότερα κι από την ίδια τη σιωπή που κοιλοπονά το έρεβος και τίκτει το Χάος. Σκέφτομαι πολλές φορές πως κάθε ποιητική μας απόπειρα για έξοδο από τη μόνωση του κελιού μας αυξάνει την εντροπία του συστήματος (ή μήπως τη μειώνει;). Κι όταν λέμε σύστημα δεν εννοούμε βεβαίως τον στενό ιδιωτικό μας χώρο και τον προσωπικό μας κόσμο αλλά τη Γη ως ταλαιπωρημένο πλανήτη που μοιάζει να τον συμπονά και να τον δικαιολογεί για τις μελλοντικές και παρελθούσες βιαιοπραγίες του η περιεκτική ποιήτρια.

Στην κατηγορία των στοχαστικών-συμπαντικών θα έλεγα ποιημάτων της διακρίνεται μία ανάγκη (σωματική σχεδόν) για εκ-στάση, εκ-τάση, εκ-τίναξη προς τα έξω και προς τα πάνω, εκρηκτική αλλά όχι καταστροφική, σημαδιακή αλλά όχι απαραιτήτως και σημαίνουσα για τους άλλους παρά μόνον για την ίδια που φαίνεται σαν να ασφυκτιά στην πλήξη μιας προκατασκευασμένης ζωής «σε τιμή ευκαιρίας» (όπως διατυμπανίζει ευστόχως στο ποίημά της «Ιδέες» της σελίδας 12). Αποφεύγω εδώ να παραθέτω ποιήματα ή και αποσπάσματα ακόμα, όχι μόνον γιατί θεωρείται (δικαίως ή αδίκως) κριτική δυσπραγία και συνθετική αμηχανία, αλλά γιατί γενικά ως πνευματικός άνθρωπος αντιπαθώ την υπερ-ανάλυση που καταλήγει ενίοτε σε τραγελαφικά αποτελέσματα.

Ο στίχος της Ξανθής Κουτσογιάννη είναι κοφτός και κρουστός, δεν ξεχειλώνει, δεν χάνει τον ρυθμό του, δεν υπερτερεί εις βάρος του νοήματος. Είναι μετρημένος «τόσο-όσο», καλοζυγισμένος στο μέτρο του δυνατού ανάμεσα στη σχόλη και στην ανάγκη για μια ακόμα ανάσα ποιητική, για μια απόδραση έξω από το χωροχρονικό συνεχές μιας ζωής προμελετημένης και πεζής εν τάχει…

Η ποιητική της είναι ευλόγως συνυφασμένη με το προφανές προκειμένου να ερωτοτροπήσει με το Άφατο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ