Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ, ΜΕΤΑ...

22.05.2018
facebook email
ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ, ΜΕΤΑ...
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Γιάννης Μεταξάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-175-6
Σελίδες
96
ΣΩΜΑΤΑ, ΛΕΞΕΙΣ, ΤΟΠΟΙ και ΧΡΟΝΟΙ αναζητούν το δικαίωμά τους στη Μνημοσύνη, ενόσω η νοσταλγία ποτίζει με τρισχαριτωμένα δάκρυα χαράς αισθήματα κι αντικείμενα προ πολλού λησμονημένα, τα οποία όμως δεν ήσαν –φευ– χαμένα μόνο περίμεναν το Σκότος και τις σκιές, τη μάνα Νύκτα ίσως προκειμένου ν’ αποφύγουν το ανελέητο Φως της μεσημβρίας και ν’ ανακτήσουν κάτι από τη χαμένη αλήθεια κι ομορφιά τους.

Καβαφικός κι ενίοτε καρυωτακικός λόγος, βαθιά διδακτική γραφή, με έντονη προφορικότητα και δραματικότητα, αλλά και με ανάλαφρο χορευτικό βηματισμό που μόνον η αποδοχή των πεπραγμένων κι η παραδοχή του επερχόμενου ισοζυγίου μπορούν να επιφέρουν.

Χάρισμα ο γραπτός λόγος όταν είναι στοχαστικός και φιλοσοφικός, κρουστός και πεποικιλμένος, αλλά φαντάζει αίφνης σαν να προφέρεται πρώτη φορά μπροστά στα έκπληκτα μάτια σου, συνδημιουργέ αναγνώστη.

Αν δεν ήξερα ποιος είναι ο Γιάννης Μεταξάς –και μόλις τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ το ύψος και το διεθνές μεγαλείο του–, θα αρκούσε αυτή η εύθυμη ποιητική συλλογή για να αποκτήσω μεγάλη ιδέα για το άτομό του και το πνευματικό του παράστημα.

Τελικά, η ποίηση μας ξεγυμνώνει [επίτηδες δεν έβαλα τόνο στο «μας», όπως το συνηθίζω]. Και κάποιοι, όπως ο Γιάννης Μεταξάς, είναι τυχεροί γιατί αυτή η «έκθεση» στον ήλιο τον ανελέητο του κριτικού επαρκούς αναγνώστη όχι μόνον δεν τους αδικεί αλλά και τους κολακεύει ενδεχομένως, αφήνοντας ίσως σε δεύτερη μοίρα εκείνα που θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα καμωμένα.

Διακριτικές λεπτές παρηχήσεις κι εκλεκτές σποραδικές ομοιοκαταληξίες. Ιδιόλεκτος λογία αλλά και ευλογοφανής. Μέσα από την εκλεπτυσμένη περιστασιακή ελαφρότητα κάποιων διατυπώσεων εντέχνως εκπεφρασμένων σκέψεων, στοχασμών και διϋλισμένων συναισθημάτων επιτυγχάνεται η καίρια στόχευσις του κοινωνουμένου νοήματος.

Η αυτογνωσία εμφανίζεται δυνατή μόνο στο όνειρο όταν απαλλασσόμεθα από τα δεσμά του πανδαμάτορα κι αφόρητου καταστροφέα Χρόνου, του οποίου η σχετικότητα στην Ελλάδα δεν είναι χαοτική αλλά επιθυμητή κατά το μάλλον ή ήττον.

Η μονομαχία Μνημοσύνης-Λήθης γέρνει ετεροβαρώς συν τω Χρόνω.

Τα παιχνίδια του ομιλούντος ποιητικού προσωπείου οδηγούν στην αμφισβήτηση της αθανασίας κάθε απόπειρας γραφής-καταγραφής-συγγραφής.

Ποιήματα προβληματικής των αναμνήσεων, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τα διαμάντια αυτής της ξεχωριστής συλλογής.

Ακόμα κι η απορία του ποιητή για τις σημειώσεις αγνώστων αναγνωστών στα περιθώρια των βιβλίων του δείχνει το ηθικό εκτόπισμα του ανδρός που αναζητεί την ουσία και δεν βαυκαλίζεται με φενάκες.

Ο διαρκής αόριστος με επιτηδευμένη αύξηση στον στίχο «από το Νόνο μου συχνά να ελέει» δημιουργεί ηθελημένη παρήχηση-συνήχηση-σύμφυση του «λέγω» με το «έλεος» και καταδεικνύει την ιαματικήν ισχύν αυτών των μυθοποιημένων από τη «νοσταλγία της ανάμνησης» λόγων (σελ 85).

Επίσης στην αμέσως επόμενη σελίδα η μεταφορική και ουσιαστική-κυριολεκτική χρήση της λέξης «λαβή» στον ΊΔΙΟ στίχο δείχνει και τόλμη και δεξιοτεχνία κι αυτοσαρκασμό και φιλοσοφική ειρωνεία. Μιλάει για ένα αποσαθρωμένο μπαστούνι της Νόνας: «Μετά όμως, χρόνια μετά, πήγα κι έφτιαξα εβένινο το ξύλο. / Σ’ αυτό που στον καιρό είχ’ υποκύψει / λαβή έδωσα έτσι, στην άλλη την ασημένια λαβή. / Να ξαναζήσει» (σελ. 86).

Υπέροχη η συμπύκνωση του νοήματος σε τρεις μόνον λέξεις στο ποίημα «Με λεκέδες άφωνους» (σελ. 87): «Άφησε η Κερκυραία Νόνα χαρτιά διάφορα. / Ίσως, μάλλον, άθελά της ξεχασμένα. / Ακούσιας ειλικρίνειας υπόλοιπα». Τέλειο. Σχεδόν καβαφικόν.

Και το γνωμικό στο οποίο καταλήγει το επόμενο ποίημα για τη γιαγιά που αρνιόταν να πεθάνει και «τους είχε κοροϊδέψει τόσα χρόνια» στο ποίημα της σελ. 88 με τίτλο «Την ώρα τη δική της»: «Έτσι όμως η λύπη αδικήθηκε. / Απέραντη κι ακέραια για να βγει / θέλει την ώρα τη δική της. / Άμα ο θάνατος αργήσει ν’ αφιχθεί / τής παίρνει κάτι από την ηθική της». Υπέροχο. Έτσι θα μιλούσε η Ποίηση αν δεν την είχαν απαξιώσει οι διάφοροι δοκησίσοφοι που δεν τολμούν να μιλήσουν απλά όπως ο Καθηγητής, Ακαδημαϊκός και καταξιωμένος, αναγνωρισμένος διεθνώς, αθάνατος πνευματικός άνθρωπος Γιάννης Μεταξάς. Υποκλίνομαι με σεβασμό και άκρα ταπεινότητα στο σεμνό μεγαλείο του. Οι ουσιαστικοί άνθρωποι δεν χρειάζονται παρά-βολα. Ακόμα και τα σύμβολα, τούς περιέχουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ