Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ

02.05.2018
facebook email
ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-606-037-3
Σελίδες
48
Το πιο τρυφερό και συμβολικό παραμύθι μετά τον «Μικρό Πρίγκιπα». Αγάπη που ξεχειλίζει για ένα έμβρυο που βιαζόμαστε να γεννηθεί και να μας αφηγηθεί το δικό του παραμύθι. Προληπτικό κατηγορούμενο και τέχνασμα αφηγηματικό ιδιαίτερα δραστικό από μια δασκάλα του Λόγου και του Θεάτρου ως παραστατικής Τέχνης.

«Διωδία» με τον τρόπο του Καραγκιοζοπαίχτη, αφού σαν ένα θέατρο σκιών παρουσιάζεται η ζωή μας. Κι ο Πλάτωνας πανταχού παρών με τις αντανακλάσεις των ειδώλων του σε ένα παράλληλο σύμπαν τόσο απομακρυσμένο από την πρωταρχική ευτυχία της ενώσεως με το Όλον, το Άπαν, το Ένα που είναι αυτός, τον οποίον όμως δεν ακούμε, αφού είμαστε πλέον ανίκανοι ν’ ακούσουμε και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Πολυθεϊστική κοσμογονία μετά τον Έναν, τον Αρχαίο των Ημερών, τον Παμμέγιστο κι Ασύλητο από το φτωχό ανθρώπινο μυαλό.

Συγκρητισμός θρησκειών και πολιτισμικών ρευμάτων, ιδεολογικές επιστρώσεις και συσσωματώσεις, σκυλιά που πετούν κι άγγελοι που «θυσίασαν τα φτερά τους για να ζουν αρμονικά ανάμεσα στους θνητούς».

Τελικά, μέσα σε λίγες μόνον σελίδες, η φιλάνθρωπος και φιλέγγονος αφηγήτρια απομυθοποιεί το λεγόμενο «προπατορικό αμάρτημα», μιλάει για την εκούσια κι αυτόβουλη εξορία μας από την ουρανία Εδέμ, μιλάει για ένα σύμπαν χτισμένο μόνο από τον Λόγο και με τη συνεργασία όλων ημών… Πρωτότυπη σκέψη κι ανακουφιστική από μία πλευρά. Αγχωτική από μία άλλη, αν αναλογιστούμε το βάρος της ευθύνης μας.

Σαν ελπίδα για το Αύριο το παιδί που θα γεννηθεί, σημαίνει ήδη από τη λατρεμένη κοιλιά της μάνας του το γλυκοχάραμα ενός νέου πολιτισμού πάνω από τα ερείπια του τεχνολογικού Μεσαίωνά μας και τις μισαλλοδοξίες των φανατισμένων οπαδών μονοθεϊστικών και μονολιθικών κοσμοθεωριών.

Όπως και στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, το καθήκον του ανθρώπου ως ελλόγου όντος είναι να εξημερώσει τη Φύση και τα ένστικτα εντός του έτσι ώστε να ζήσει σε αρμονία με τους άλλους και να συμβάλει δημιουργικά στη γαλήνευση του σύμπαντος κόσμου.

Αυτόν τον σκοπό τον επιτυγχάνει χίλια τοις εκατό η καλή καθηγήτρια και σοφή Δασκάλα Ζωή Σαμαρά εξακτινώνοντας την ύπαρξή της σε χιλιάδες ουράνια τόξα, σαν βεγγαλικό εκτός σαιζόν, λες και υπάρχουν μόνον μερικές μέρες για χαρά αναστάσιμη.

Εξαίρετη η εικονογράφηση του λιλιπούτειου βιβλίου (διαστάσεις: 10,5*18) με ζωγραφιές που φιλοτέχνησε η αρχιτέκτων Μαρία Γολσουζίδου, ειδικευμένη στον φωτισμό που «εργάζεται στην Ελβετία σε θέματα σχεδιασμού και καινοτομίας».

Ένα κόσμημα που φέρει τη σφραγίδα, τον λογότυπο και την ποιότητα των πάντα προσεγμένων κι επιλεκτικών εκδόσεων «Γκοβόστη».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ