Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

20.02.2018
facebook email
ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΩΝ
Συγγραφέας
Κατερίνα Βαλαωρίτη
Κατηγορία
ISBN
978-618-80326-0-6
Σελίδες
80
Ποιητικές ιστορίες, κινηματογραφικά παραμύθια, ζωντανεμένοι πίνακες λαϊκής ζωγραφικής ενός πολιτισμού χαμένου στις στάχτες της Ιστορίας.

Η ποιήτρια και ζωγράφος, κόρη του Νάνου Βαλαωρίτη, μουσικός της γραφής και ιριδίζουσα χρώματα, σε διονυσιακούς ρυθμούς με απολλώνιες εκλάμψεις, περιηγείται, χάριν αισθητικής ηδονής, στο πανανθρώπινο δάσος της επιθυμίας….

Οραματικός ποιητικός πυρετός τη διακατέχει. Ο μυστικισμός της απόκρυφος και φανερός συνάμα, πρόδηλος, τόσο που καθίσταται αμφίβολος η αποκωδικοποίησή του. Παλίμψηστος λόγος υποκρύπτει παλίνδρομα συναισθήματα, παλινωδίες ψυχής που δεν έχει βρει τον προορισμό της ανάμεσα στους δύο κόσμους: «Και πέταξα με τα μαβιά φτερά μου πέρα μες στη νύχτα / Ξεφεύγοντας από τα ρίγη της ζωής και της μετά ζωής. // Αυτό που γνώριζα ήταν πέρα από καθετί / Στον άλλο κόσμο όπου οι σκιές μιλούν με άλλες φωνές μελωδικές…» (σελ. 7).

Ουδεμία επιθυμία θανάτου διακατέχει την εικαστικό ποιήτρια. Είναι προσηλωμένη στο τώρα με τη συγκέντρωση μιας πεταλούδας που νοιάζεται για το μετά μόνον αν είναι σε απόσταση αναπνοής κι ευωδιάζει.

Οι θηριώδεις γάτες του «ώριμου Γκόγια» από το Μουσείο Πράδο δεν βρυχώνται αλλά «λένε προσευχές» (σελ. 8). Ουδείς τρόμος υπαρξιακός ή άλλος στη θεματική της ποιήτριας Κατερίνας Βαλαωρίτη. Μόνον ο φιλοπαίγμων εμπαιγμός των λογικών συμβάσεων, η φιλοπερίεργος ανασύνθεσις ενός κόσμου που δεν συνάδει με τα όνειρά μας, αλλά δεν θα θέλαμε να πάμε και κάπου αλλού. Μόνο στον ύπνο αναζητούμε την προσωρινή απόδραση, το παροδικό φευγιό από τον κάματο και ξανά προς το πέταγμα τραβά η ψυχή μας….

Κινηματογραφική αφηγηματικότητα με χρώματα συμπληρωματικά ή αντίθετα, λες και ξεπήδησαν μέσα από τους πίνακες τού Θεόφιλου.

Ζωγραφικότητα περιγραφής ένεκα και χάριν.

Ενορατική ευφυΐα.

Πίνακες και ποίηση όροι ενιαίοι κι αδιαίρετοι εταίροι του «Ολικού καλλιτεχνήματος» (Gesamtkunstwerk) προς το οποίο οδεύει και «είναι» η Κατερίνα Βαλαωρίτη. Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί γιατί βιώνουν από μικροί το προνόμιο της ύπαρξης έχοντας ακούσει τις ομηρικές συνθήκες χωρίς μπαμπάκια στ’ αυτιά και λυτοί, μακριά από το κατάρτι της καταδυναστευτικής «λογικής».

Η αρχετυπική φιγούρα του πατέρα-ποιητή διαφαίνεται αχνά στο ποίημα «Ο Ποταμός» (σελ. 9-10) ως θεός: «Κι ένας γέρος με μακριά λευκή γενειάδα / Απήγγειλε ποιήματα / Που γίνονταν ρήσεις μαγικές / Δίπλα σε ένα τζάκι…».

Παραδείσια ευτυχία που και μόνο να τη φανταστείς αρκεί, φτάνει για μια ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ