Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟΥΝΔΡΑ

06.02.2018
facebook email
ΤΟΥΝΔΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΗΓΗ
Συγγραφέας
Βασίλης Ψαρράς
Κατηγορία
ISBN
978-618-5231-60-6
Σελίδες
58
Πρώτη ποιητική συλλογή ενός δι-επιστήμονα, αναγεννησιακού ανθρώπου και πολυπρισματικού πνεύματος που θέλει να μας ξεναγήσει στις πόλεις του μέλλοντος με εμπειρίες από το παρελθόν ζωοφόρες. Αυτή η αναζωογονητική ματιά της νέας γενιάς των τριαντάρηδων εγγράφει υποθήκες και δίνει τα ικανά κι αναγκαία εχέγγυα για ένα φωτεινότερο, δικαιότερο, ανθρωπινότερο μέλλον. Φαίνεται ότι αυτή η Κρίση που τώρα περνάμε, το απόλυτο σκότος πριν από το πρώτο γλυκοχάραμα της καινούργιας μέρας δίνει τα απαραίτητα εφόδια-καύσιμα στους δημιουργικούς αμάλαγους ανθρώπους και λειτουργεί ως οίστρος ζωής για τις ψυχές που αναζητούν τη λύτρωσή τους από τα δεσμά της πάσης φύσεως δουλείας. Από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά, ο άνθρωπος βούλιαξε στην Κοινωνία της Αφθονίας, που τη διαδέχθηκε η Κοινωνία της Πληροφορίας και τον μετέτρεψε από λεξάριθμο σε «νούμερο» (με την απαξιωτική έννοια). Μένει τώρα να ανασυνταχθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ρομποτικής με υγιές βλέμμα σε ένα μέλλον διαυγέστερο και πνευματικότερο.

Το βιογραφικό του Βασίλη Ψαρρά, που γεννήθηκε το 1985, είναι εικαστικός, μουσικός και ποιητής και διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι λαμπρόν κι εκτενές και παρακαλείσθε να το αναζητήσετε στο «αυτί» του βιβλίου και στο Διαδίκτυο φυσικά. Εγώ απλώς θα περιοριστώ εδώ να ανθολογήσω δείγματα από τη γραφή του και να σας εισαγάγω στην πρωτότυπη, καινοφανή, αν και κάπως κρυπτική τέχνη του.

Όμως, ας τον ακούσουμε πρώτα:
Φανάρια

Τρία χρώματα
Φτιάχνουν νότες
Στην υγρή άσφαλτο.
Στο πεντάγραμμα
της Διάβασης.
                     Περνάω απέναντι
                                                 Γίνομαι Άλλος.
                                                 Παρελθόν
                                                 Μέλλον
                                                 Συμπιεσμένα σε λίγα μόλις μέτρα.

Βέλος

Θα γίνω βέλος.
        Να γίνω μπροστά.
                       Θα γίνω βέλος.
                                Θα μπω στα σήματα των δρόμων.
                                           Θα κάνω βουτιά στην άσφαλτο.
Να γίνω εκεί κατεύθυνση.
                                           Θα μπω στον αεροδιάδρομο.
                                Θ’ αγκαλιάσω γέφυρες χαρμόσυνες.
                       Θα γίνω βέλος.
         Να γίνω ταξίδι.
Θα γίνω βέλος.

Αποχώρηση

Σε μια φαντασία νεφοποίητη.
Σ’ ένα δάκρυ του καιρού.
Σε μια εφήμερη γιορτή των ομοίων.
Σε μια επιφάνεια προβολής ονείρων.
Σε μια ηλεκτρισμένη συνάθροιση.
             Εκεί θα σε βρω.
                          Τρέχει το σύννεφο.
                          Τρέχει να ξαναγεννηθεί ενενήντα-μια φορές.
                          Τρέχει να αλλάξει μορφές γύρω απ’ αυτή τη Γη.
                          Τρέχει να πάει στους γονείς του,
                          τη θάλασσα και το βουνό.
                          Τρέχει με μνήμη-κλωστή σε τροχιά να το κρατάει.
                                              Εδώ θα με βρεις.

Διάλεξα τρία εικονοποιήματα (όπως λέγονται) για να δείξω την επιστροφή της σύγχρονης ποιητικής τέχνης στη Μορφή, έπειτα από οδύσσεια περιπλάνηση στο περιεχόμενο, που δεν μπορείς να την πεις κι άσκοπη περιπέτεια, καθήλωσε όμως για πολλές δεκαετίες αναγνώστες και δημιουργούς στην αναζήτηση ενός νοήματος που μπορεί και να μην υπήρχε, αφού το καζαντζακικό «Τίποτα» και το «Μηδέν» είναι στη βάση των απειροστών λογισμών μας.

Με τη Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου (ειδικευμένη στα εικονοποιήματα) και τώρα με τον Βασίλη Ψαρρά επανερχόμεθα σε μια υγιέστερη προσέγγιση του ποιητικού φαινομένου εκ των έσω, καθιστάμενοι συνδημιουργοί και συν-ένοχοι.

Διαβάζοντας τέτοια ελπιδοφόρα πονήματα τείνω κι εγώ να πιστέψω πως δεν χάθηκαν όλα κι υπάρχει ακόμα μέλλον στη μακραίωνη διαδικασία της τελετουργικής, τεχνουργημένης, λεπτεπίλεπτης Ποιήσεως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ