Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΜΟΥ

20.06.2017
facebook email
ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ
Συγγραφέας
Χάρης Μελιτάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-592-009-8
Σελίδες
48
Αξιοπερίεργα αυτοαναφορική λυρική ποίηση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα κι ανακτά απαιτήσεις καθολικότητος. Το εξ ορισμού μετωνυμικό σχήμα της Ποιήσεως, όσο κι αν ταύτη επιχειρεί να κοινωνικοποιηθεί παραμένει πάντα μια ατομική υπόθεση όταν δεν είναι ιδιωτική.

Λυρικά καταιγιστικός λόγος, υπαρξιακός, δομημένος. Η αρχιτεκτονική παιδεία του διπλωματούχου μηχανικού Ε.Μ.Π. Χάρη Μελιτά τον βοηθά να συναρμόζει δομικά στοιχεία με αντισεισμικά αισθητικό τρόπο.

Συνυποδηλούμενη πίστη μετενσάρκωση. Νεοπλατωνική αντίληψη της διαβατικής ψυχής-ρούχο που ξεκουμπώνεται από το πρόσκαιρο σώμα.

Στο ποίημα “Alter Ego” (σελ. 16) συνηχεί ένας Οιδίποδας που δεν θρηνεί τον Λάιο.

Αριστοτεχνική παρήχηση του λάμδα το ποίημα «Λοξίας» (σελ. 17).

Ο Θεός ως καθρέφτης και είδωλο. Το Αόρατο γίνεται δι-αισθητό στο ποίημα «Απειλητικός Καιρός» (σελ. 18).

Η ανάγκη για οριοθεσία, σήματα, σύνορα, τείχη: τραγική κι αναπόφευκτη συνάμα, όπως διαγιγνώσκεται στους δύο τελευταίους στίχους του ποιήματος “Solo” (σελ. 20).

Η Ποίηση ως τελετουργία Ζωής στο ποίημα με τον εύγλωττο τίτλο «Μετράω τη Ζωή μου με Ποιήματα» (σελ. 21).

Θαυμάζω τον ηθελημένο διασκελισμό στον τρίτο στίχο του ποιήματος «Η Μπουγάδα» (σελ. 26):
Ποτέ δεν βγάζω τ’ άπλυτα στη φόρα.
Τα συγκεντρώνω στα συρτάρια της σιγής
ή στις βαλίτσες τα φυγής – ανάλογα
το μέγεθος, την πλέξη και το χρώμα…

Ειρωνική απόπειρα κοινωνικοποίησης στο ποίημα “Lexotanil” (σελ. 27).

Σαν πληγή που δεν την αφήνεις να κλείσει, η γραφή, κακοφορμίζει συνέχεια στο ποίημα «Αθώος» (σελ. 34).

«Το τσίρκο των Αισθήσεων» (σελ. 36), εσωτερικός μονόλογος, παραπέμπει στον πρόλογο της τελευταίας έκδοσης του «Εραστή» από τη Μαργκερίτ Ντυράς.

Τις Καβαφικές «επιθυμίες κι αισθήσεις» που εκόμισε εις την Τέχνην θυμίζει «Το Υποβρύχιο» (σελ. 38).

Ενώ «Ο Σκηνοθέτης» καταδεικνύει τη χαλαρή σύνδεση σώματος και ψυχής:
Μου άφησα ένα πρόχειρο σημείωμα
πως έτυχε απρόβλεπτο ταξίδι
ξεκούμπωσα το σώμα απ’ την ψυχή
και σκηνοθέτησα τον επικήδειό μου. (σελ. 39).

Τελικά, η Κόλαση δεν είναι οι άλλοι όπως διέγνωσε ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ στη «Ναυτία» του, αλλά εμείς οι ίδιοι, ο εχθρός είναι μέσα στο σαρκίο μας, ειδικά εάν οι ενοχές, οι επιφυλάξεις και οι προσοχές εμπόδισαν την εκπλήρωση των πόθων μας.

«Το Κελί» (σελ. 41) είναι ξεκλείδωτο, όμως ο φυλακισμένος δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να το εγκαταλείψει…

Τα δύο τελευταία καταληκτικά ποιήματα ολοκληρώνουν τη διαδρομή της παρ’ ολίγον αυτοχειρίας ενός αντεστραμμένου Dorian Gray.

Τη Ζωή την Άλλη ζητάει ο ποιητής από τον Χριστό μέσω ενός φονιά που περιμένει να του χαριστεί (σελ. 43).

Ενδιαφέρουσα προσπάθεια καθολικεύσεως του ατομικού που δεν είναι ποτέ προσωπικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ