Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΤΕΙΧΗ ΒΟΥΝΟ

21.06.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΕΙΧΗ ΒΟΥΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Γιάννης Πετράκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-623-8
Σελίδες
72
                                           «Εκεί που ράβονται οι ψυχές, επιλογή δεν έχει»

Ο Γιάννης Πετράκης γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε σε Ελλάδα και Ουαλία. Για τα απαραίτητα, ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού. Ζει σε ένα μικρό χωριό της κρητικής υπαίθρου. Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Άσματα Φαντάσματα» εκδόθηκε στα τέλη του 2011. Στίχοι του περιλαμβάνονται σε έξι δίσκους.

Ομολογώ ότι αυτή η ποιητική συλλογή είναι η πρώτη μου επαφή με τη δουλειά του Γιάννη Πετράκη, αν και έχει ήδη εκδώσει δύο προηγούμενες ποιητικές συλλογές («Άσματα φαντάσματα», «Έρημος», και αυτές από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη). Στην παρούσα, έχουμε πεζά ποιήματα, με το ρυθμό όμως να κρύβεται τραγουδιστός σε αρκετά σημεία όπως στο στίχο που επέλεξα για τον τίτλο («Στο ραφείο»), που ακολουθούν μια απλή εκ πρώτης όψεως φόρμα αποτυπώνοντας μια εικόνα, ένα συναίσθημα, μια σκέψη ή κάποτε έναν αφορισμό, σαν ένα είδος προσωπικού ημερολογίου του ποιητή. Ταυτόχρονα όμως, «παίζουν» με το δισυπόστατο των λέξεων και του νοήματός τους (είναι προφανές και από τον γενικό τίτλο της συλλογής), αλλά όχι χάριν παιδιάς: νομίζω ότι αυτό που επιχειρεί ο Γιάννης Πετράκης είναι αλλάζοντας τη συνήθη οπτική γωνία με τη λοξή ματιά του ποιητή, να αλλάξει και την οπτική του αναγνώστη, να τον κάνει να δει πέρα από το προφανές, πιο βαθιά από την πρώτη ματιά ή από αυτό που έχει συνηθίσει το μάτι να βλέπει, άρα δεν το επεξεργάζεται.

Και επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό, εκτιμώ, αυτήν την αλλαγή, το ξάφνιασμα για το προφανές που δεν είναι και τόσο προφανές τελικά, γράφοντας όμως στίχους που μπορείς απόλυτα να τους παρακολουθήσεις νοηματικά, με δυνατές εικόνες και σύμβολα, με πικρό χιούμορ ενίοτε, και με σαφές το πολιτικό σχόλιο σε αρκετά σημεία (τόσο όσο, όχι κραυγές). Γενικά, η ποιητική του είναι χαμηλών τόνων, εσωτερική αλλά όχι νομίζω εσωστρεφής και κλειστή, «βλέπει» γύρω του ο ποιητής όχι μόνο μέσα του.

Από τις πολύ καλές στιγμές της συλλογής: «Η ερμηνεία των θαυμάτων», «Ο δήμιος», «Οι εχθροί μας», «Σύγκριση». Για το κλείσιμο, θα επιλέξω εκείνο που μου εντυπώθηκε περισσότερο, και στο οποίο ξαναγύρισα αφού ολοκλήρωσα την ανάγνωση:
«Τι συμβαίνει στο κενό; Πτήση ή πτώση; Κι αν είναι πτώση, είναι αρκούντως αιτιατική;»
(«Στο κενό»)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ