Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΜΩΛΥ

14.06.2017
facebook email
ΜΩΛΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Αντώνης Μακρυδημήτρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-591-065-5
Σελίδες
80
Από τη σελίδα 39 αυτού του υπαρξιακώς σφύζοντος τομιδίου ναρκ-αλιεύω:

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
Ο κύριος Παλαμήδης κατηφορίζει στον δρόμο βλοσυρός
Πηγαίνει προς τον σταθμό των τρένων στην άλλη άκρη
Της πόλης
Τίποτα δεν δείχνει να αποσπά την προσοχή του
Οι βιτρίνες στα καταστήματα, οι πάγκοι των πωλητών
Τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα ανάλαφρα
Διαβάτες τον χαιρετούν, μα ούτε κι αυτοί πλέον
τον ενδιαφέρουν

Τι είναι αυτό που έχει τόσο πολύ απορροφήσει
τον κύριο Παλαμήδη, λοιπόν;
Η ώρα είναι περασμένες τρεις το μεσημέρι•
Μήπως έχει κάποια σοβαρή συνάντηση στον σταθμό;
Κάποιου σημαίνοντος προσώπου την άφιξη αναμένει
Και θέλει να ᾽χει την όψη του σοβαρή, τη σκέψη
συγκεντρωμένη;

Ας πούμε πως πηγαίνει να υποδεχτεί έναν άγνωστο
Κάποιον που είναι άγνωστος σ’ εμάς, αλλά
όχι σ’ εκείνον,
Θα φανεί μέσ’ από το παράθυρο του τρένου
Θα κατεβεί κρατώντας τη βαλίτσα του στο χέρι
Θα κοιταχτούν σιωπηλά και μετά θα βαδίσουν ο ένας
πλάι στον άλλον –
ο περασμένος του εαυτός κι αυτός που είναι τώρα.

(Στον Ντίνο Σιώτη)

Αλλά και από την προηγουμένη σελίδα 39 ανασύρω θησαυρούς διά χειρός Συλλογικό Ασυνείδητο πλήρως εξοπλισμένος και χρησιμοποιώντας ως διαμετακομιστικό σταθμό τον Όμηρο, στον οποίο και παραπέμπει ευθύς εξαρχής με το motto όλης της συλλογής: Μώλυ δε μιν καλέουσι θεοί (Ομήρου, Οδύσσεια, κ 305).

Ας ακούσουμε την ίδια την ποιητική φωνή να αναθιβάνει και να «γνωρίζει» ως «ανάμνησιν» (σύμφωνα με τον Πλάτωνα):

Dr. LAZARUS
Έκανε το θαύμα του ξανά, ύστερα από χρόνια
Κατάφερε κι αναστήθηκε για δεύτερη φορά

Εκεί που όλοι νόμιζαν πως ήταν χαμένος για πάντα
Αίφνης ξύπνησε από τον λήθαργο, την παραίτηση,
τη φθορά

Βγήκε έξω από τη σπηλιά αντικρίζοντας το φως
με μάτια πληγωμένα
Καθώς οι παλιές του συνήθειες έφευγαν κι έπεφταν
από πάνω του σαν λέπια
Μάθαινε να κινείται πιο άνετα μέσα στο λείο σώμα
της μέρας

Κάποιοι έστελναν ευχές, αλλά δεν έδειχνε
ενθουσιασμένος
Αναρωτιόταν αν ήταν ακόμα ο ίδιος ή ένας άλλος
Άλλοτε ανασαίνει πιο δύσκολα, ο αέρας φαίνεται βαρύς,
πυκνός και κρύος
Και το φως έντονο, εχθρικό, σχεδόν σκοτεινό

Τη νέα του γέννηση τη δέχεται στωικά –
Το να ζεις είναι μια τέχνη, σκέφτεται, όπως οι άλλες.

(Στον Θόδωρο Παπαγιάννη)

Πολλά ποιήματα είν’ αφιερωμένα, στο κάτω μέρος της σελίδας κι αυτό δείχνει την Ηθική του ποιητή, που για μένα ταυτίζεται με την Αισθητική. Προσωπικά, ως κριτικός, απεχθάνομαι τους μακιαβελικούς μέτριους ή ανεπαρκείς αριβίστες, που περνάνε τον αμοραλισμό τους για μόδα όπως η αλεπού με την κομμένη ουρά από τον μύθο τού Αισώπου. Όχι, καλοί μου κύριοι και (πρώην) κυρίες, λογοκλόποι, πλαστογράφοι και λοιποί εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου [«ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε»]. Διαφωνώ καθέτως. Η ΗΘΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ, ΟΤΑΝ ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ!!! Δεν μπορείς στη σύγχρονη ποίηση να διαχωρίσεις τη μορφή από το περιεχόμενο, για τον απλούστατο λόγο ότι η ποιητική μορφή έχασε όλες τις παραδοσιακές και μη νόρμες και κανονικότητές της. Επομένως τι μένει; Το κοινωνούμενο νόημα (ή η Α-νοησία, για ορισμένους άλλους) και ο τρόπος που το διατυπώνουμε. Όμως, όπως θα μας πούνε οι ειδικοί νευρο-γλωσσολόγοι, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τον λεκτικό κώδικα και οι ελευθερίες που παίρνουμε ή διστάζουμε να πάρουμε αποδεικνύουν, καταδεικνύουν κι αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για το ποιητικό υποκείμενο, τον δημιουργό πίσω από την ομιλούσα φωνή και κάτω από το υπό-κείμενο (sous-texte), εκεί που μιλάς «με τη δική σου φωνή, όχι εκείνην που σου αρέσει» (Κάτι θα ήξερε επ’ αυτού ο διπλωμάτης νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης.) Με ετούτα και μ’ εκείνα θέλω να πω ότι εκτιμώ τον Αντώνη Μακρυδημήτρη ως ποιητή, γιατί φέρει το ήθος του καθηγητή και του πνευματικού ανθρώπου αλώβητο από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις παντός είδους. Η παραίτησή του από την ΕΡΤ ήταν χαρακτηριστική. Ο Πνευματικός Άνθρωπος δεν «είναι» οι θέσεις που καταλαμβάνει και τα αξιώματα, αλλά ο ίδιος περιποιεί τιμήν σε εκείνους που του αναθέτουν οφίτσια κι αρμοδιότητες.

Για να πάμε στην Ποιητική του, τώρα, σεμνός, σχεδόν πεζολογικός ποιητικός διάλογος με το βαθύ εγώ, το «όντως ον» εις τα βάθη της συνειδήσεως, εκεί όπου ανευρίσκεται ο Παγκόσμιος Ρυθμός, αλώβητος, έστω κι ως ηχώ της ουράνιας συμπαντικής Αρμονίας, εις την οποίαν όλοι οι αληθείς κι αληθινοί [δεν είναι το ίδιο] ποιητές πιστεύουν κι από την οποίαν –Ζωοδόχον Πηγήν– εμπνέονται…

Στο ρυθμολογικό του μέρος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής φαίνεται σαν να υποχωρεί ελαφρώς προς όφελος του κοινωνουμένου νοήματος.

Είναι τόσο αυθεντική κι αγνών προθέσεων η ποίησή του, που δεν μπορείς παρά να τη λατρέψεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ