Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΑ ΠΕΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

28.03.2017
facebook email
ΤΑ ΠΕΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΑΤΗ
Συγγραφέας
Γιάννης Τσαμαντάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-408-209-4
Σελίδες
80
Οι ποιητές αποκαλύπτονται αυτομάτως, σε μια στιγμή μέσα, χωρίς πολλές κόνξες και τζιριτζάντζουλες, έτσι όπως στρίβεις στη γωνία ενός δρόμου και δεν ξέρεις αν έχεις πέσει μέσα σε πηγάδι βαθύ, ή μέσα σε δυο μάτια κάποιας ύπαρξης χαμένης στη σκοτεινιά της Γης, κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό, που άλλους τυφλώνει κι άλλους σκιάζει. Εξ ου και το «σκιάζομαι» ως συνώνυμο του «φοβάμαι» [που δεν είναι ίδιο με το «φοβούμαι»]…

Οι ποιητές αποκαλύπτονται με μια ματιά, ακόμα και μέσα από την πλέον «άτυχη» σελίδα τους, στην πιο κακή στιγμή τους είναι παρ’ όλα αυτά οραματιστές ενός κόσμου άλλου, ερωτικού, οργιαστικά ασυμπίεστου και συγκινησιακώς ακαταμάχητου.

Διαλέγω από αυτή τη συλλογή αυτό το ποίημα για να σας παραθέσω:
Προορισμός άγνωστος
Ζωγράφισε το σπίτι, χρόνια πριν
Μαντάλωσε το σύρτη, μα έξω ή μέσα να κρυφτείς;
Απ’ όλους τους δρόμους που κάποιος άντρας μπορεί να
πάρει,
πώς ο δικός μου πάντα σ’ εσένα οδηγεί… στο σπίτι που
ζωγράφισες …
σ’ αυτό που αποτυπώσαμε μαζί

Προορισμός άγνωστος… άγνωστος προορισμός (σελ. 57).

Όμως επειδή είναι η πρώτη τυπωμένη ποιητική συλλογή του Γιάννη Τσαμαντάκη, καλόν είναι να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις του στην αφιέρωση, σε ποιο μότο καταφεύγει. Τι θέλει να μας πει ο ποιητής; «Όλοι όσοι περιπλανιούνται δεν έχουν απαραίτητα χαθεί» J. R. R. TOLKIEN …αλλά όσοι δεν περιπλανιούνται, χαμένοι ήδη είναι και Στο πλάσμα Γ. που μου χάραξε το Ζ και με έμαθε να ζω, με ευγνωμοσύνη…

Σοφόν το σαφές. Κι αν μου πείτε ότι καταλάβατε κάτι συγκεκριμένο, ότι ο ποιητής πρόδωσε τις πηγές και τις απαρχές του, θα σας …εξετάσω.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Διαβάζουμε το εμπρόσθιο «αυτί» του βιβλίου: «Ο Γιάννης Τσαμαντάκης γεννημένος το 1976, γράφει ποίηση και στίχους εδώ και είκοσι χρόνια. “Τα Πέρα Πλάσματα” είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Λάτρης του σκληρού ήχου, ραδιοφωνικός παραγωγός και αθλητής χειροσφαίρισης (χάντμπολ)». Αυτό το τελευταίο είναι που με τσάκισε τελείως. Μου καταρράκωσε το ηθικό! Ποιος είναι εκείνος ο ανεκδιήγητος πολιτικός που είχε πει κάποτε ότι «οι ποιητές είναι λαπάδες»; Ιδού μία εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα [;].

Ας πάμε όμως και στο περιεχόμενο, αν και στην ποίηση «οία η μορφή οία κι η ψυχή».

Ο Χείμαρρος
Ασύνδετος
Ψηφιδωτό σε χρώμα γκρι
Ανήμπορος
Κενό σε άκρα και ψυχή
Αλάθητος
Εγώ και ο Πάπας μοναχοί
Κι ο χείμαρρος;
Σαν θα πνιγώ θα ᾽ρθεις κι εσύ (σελ. 8).

Εδώ βλέπετε την ευπρόσδεκτη ειρωνεία και τον ακατάδεχτο αυτοσαρκασμό να γίνονται ευπροσήγορη ψυχής παραμυθία, τι κι αν τα πόδια μας δεν μας πηγαίνουν πια, τι κι αν έχει πέσει «κενό σε άκρα και ψυχή», εμείς όσο μπορούμε να γελάμε και να γράφουμε Ποίηση, υψηλή και χαμερπή [ταυτοχρόνως], εμείς δεν θα γίνουμε «βροτοί», αναλώσιμοι, βορά του Χάροντα του κουρσευτή.

Μια αντίσταση στον Θάνατο είναι θαρρώ η ποιητική γραφή. Ανάγκη απομνημόνευσης του Έρωτα, αφού δεν ξέρουμε κάθε φορά αν και πότε θα μας ξανασυμβεί. Αυτή η αγωνία μπροστά στο Άγνωστο συνδέει συνεκδοχικώς τον Έρωτα, τον Θάνατο, τον Χρόνο, την Επιστήμη και τη Μνημοσύνη.

Κοντινό
Τα φώτα χαμηλώνουν
Και η ζωή μου περνάει
Και κάποιος ψιθυρίζει τις λέξεις… έλα κοντά

Τον χρόνο αφήνω
Δεν υπάρχει γυρισμός
Είμαι κολλημένος ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο
Και ο βαρκάρης με προστάζει… έλα κοντά (σελ. 30).

Τόσο πλήρης ο λόγος, τόσο ακαριαία ζωγραφική η στιγμή. Το πέρας και το πάλαι ποτέ, το τέως και το πρώην, το πριν και το νυν… Όσο για το μετά… άσ’ το καλύτερα, γιατί δεν ξέρει κανείς ποτέ τι μας επιφυλάσσει. Και φυσική, η φαντασία, το μυαλό, που δεν ταυτίζεται με το ουσιαστικό «νους», πηγαίνει πάντα στο χειρότερο σενάριο. Ενώ υπάρχει κι η Ζωή, εκεί έξω… Μέσα μας δηλαδή. Στο πιο κρυφό μεδούλι των κοκάλων μας που αρνείται να παραδοθεί στην ανυπαρξία και στον Θάνατο. Ακόμα κι αν κάποιος μας υποσχεθεί ότι θα ξαναζήσουμε μετά, εμείς οφείλουμε να παραμένουμε εδώ, υγιείς, καθαροί (μέσα, έξω) και να αντικρύζουμε τ’ άστρα με κουράγιο και πλησμονή.

Όχι, δεν είναι πεισιθάνατη η ποίηση του Γιάννη Τσαμαντάκη. Είναι απλώς …ασπρόμαυρη με σποραδικές πινελιές κυκλάμινου κι ανεμώνας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ