Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΝ

22.02.2017
facebook email
ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Σταύρος Σταμπόγλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4703-3
Σελίδες
64
Θ’ αρχίσω από το κείμενο με τίτλο:
Αναλόγιο καθήκοντος
Μια έννοια δοκιμάζεται, «αναπαλαίωση». Καλλιέργεια αντιθέσεων. Διαχείριση και κολακεία μύθων. Τελικά κανείς δεν ξέφυγε απ’ τον λαβύρινθο. Η προσμονή του Αιγέα είναι το μόνο χρέος του ορίζοντα ενώπιον. Τα δρομολόγια καταρρίπτονται στο Ικάριο πέλαγος αενάως. Κι ύστερα ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κηφισός, καταβυθίστηκαν ερπετά. Η πόλη επαργυρώνει το ουδέτερο• αποχρωματίζει την αιμορραγία της. Μινώταυρος πατάει την επανάληψη. Ο ρυθμός των αιφνιδιασμών δεν είναι παρά υποδιαίρεση του χρόνου. Αντιλαμβάνεσαι με την αφή την αστάθεια. Οι αμφιβολίες παράγουν ελπίδα, όπως η ομίχλη ταξιδεύει τα δέντρα. Μια συμπτωματική κίνηση ανέμου. Αλλά και ο λόγος μου έχει ξεπέσει. Τοξικές λέξεις θολώνουν φως, νερά, αλώνια. Όλο και πιο βαθιά ξεφυλλίζοντας βιβλίο ασφάλτου [δεν βάζει σημείο στίξεως ο συγγραφέας ή και ο εκδότης]…

Αν σας παράθεσα αυτό το πεζό ποίημα είναι γιατί πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα και ποιητικής του αρχιτέκτονα μηχανικού Σταύρου Σταμπόγλη, που γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα, τέλειωσε την τεχνική σχολή Δοξιάδη και σπούδασε στην Ειδική Αρχιτεκτονική Σχολή του Παρισιού, τη γνωστή στους γαλλοτραφείς ESA.

Είτε γράφει «διηγήματα» είτε ποιήματα, έπειτα από εννέα βιβλία (6 αμιγώς ποιητικά + 2 πεζά + συμμετοχή σε συλλογικό τόμο με αφήγημά του) ο εν λόγω λογοτέχνης εκπονεί κάτι μεταξύ ποιητικής πρόζας κι εικαστικής αφηγήσεως. Αυτό το ιδιότυπο αμάλγαμα είναι γνωστό πλέον υβρίδιο και δεν το ανακάλυψε ο πεζο-ποιητής, όμως το φτάνει μέχρι τα έσχατα όριά του «κεντώντας» με τη γραφίδα του ως πινέλο τοπιογραφίες της μνήμης μιας Παραδείσου μακρινής, ασφαλώς θηλυκής και γυναικείας. Ιδιόλεκτος προσεκτικά επεξεργασμένη όπου μιλάει για «τη σκόπελο» (αντί για τον σκόπελο) στη σελ. 14, κείμενα που αφήνοντα μετέωρα στο τέλος, χωρίς τις περισσότερες φορές τελεία και παύλα, ή άλλο σημείο στίξεως. Αλλού πάλι περισσεύουν κόμματα, όπως στην ένατη γραμμή της σελ. 15. Φράσεις σαν διαφημιστικά τσιτάτα, σλόγκαν για μια ταινία, μυθολογική, της φαντασίας, που δεν γυρίστηκε ακόμα. Φράσεις κοφτές σαν βιαστικές πινελιές δεξιοτέχνη χαράκτη, αδρές κι αποφασιστικές. Ζωγραφική αφήγηση, χρωματική περιγραφικότητα, εικαστική προσέγγιση ανθρώπων και πραγμάτων. Καταλήγει συχνά-πυκνά σε επιγράμματα-γνωμικά που θα μπορούσαν να γίνουν και ρεφρέν λαϊκών τραγουδιών. Στο επίπεδο της θεματολογίας, εφηβολατρεία απροκάλυπτη, το θηλυκό κορίτσι κι η γυναίκα-μάνα-τροφός-γαλακτοφόρος, ταυτισμένη με τη Φύση και την αλμύρα της Θάλασσας. Η άλως, ταυτιζόμενη ίσως με την αύρα σωμάτων και άλλων άψυχων όντων, παραπέμπει ίσως στον απαγορευμένο καρπό του κήπου της Εδέμ που φέρνει μόνο δάκρυα στον τρυγητή της ηδονής. Αυτή η αδιόρατη ενοχή ως παράπλευρη απώλεια του τεχνητού και βίαιου σώματος-ψυχής στοιχειώνει ολόκληρη ετούτη τη συλλογή μικρών ποιητικών πεζών. Μαζί με τη νοσταλγία μιας εφηβείας γεμάτης κρυφού ερωτισμού κι απαγορευμένων όψεων, που αποδίδονται με εικόνες προσεκτικά αφαιρετικές και ποιητικώς μεταπλασμένες.

Όπως κι όλοι οι άλλοι επίμονοι ποιητές, ο Σταύρος Σταμπόγλης γράφει πάντα το ίδιο «ποίημα» με μηδενική πιθανότητα επιτυχούς καταλήξεως, αφού η διαρκής αυτή εναγώνια προσπάθεια ακυρώνει κάθε παρόμοια προσδοκία κι απομακρύνει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ