Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΘΑ

19.01.2017
facebook email
ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΘΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Ντίνος Σιώτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-581-1
Σελίδες
88
Η ειρωνεία που δεν γίνεται ποτέ καυστική, ο σαρκασμός που δεν είναι βιτριολικός, η ποιητική διπλωματία, το σπάσιμο της μουσικής με τους αναπάντεχους διασκελισμούς που προκαλεί το επί τούτου διαρκές ασύνδετο σχήμα, οι βιβλικές αναφορές και η μανιχαϊστική, αρχετυπική θα έλεγα, σύγκρουση Φωτός-Σκότους, σε συνδυασμό με μια χαρμολύπη δικής του εμπνεύσεως που απαλύνει την υπαρξιακή κόλαση του δυϊσμού στο υλικό πεδίο: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της καινοφανούς ποιητικής συλλογής του Ντίνου Σιώτη που κλείνει φέτος 48 (ναι, τεσσαράκοντα και οκτώ) χρόνια διαρκούς λογοτεχνικής παρουσίας, όχι μόνον ως δημιουργός, αλλά και ως εκδότης πάμπολλων περιοδικών που έδωσαν βήμα και φωνή σε μεμονωμένους κι απομονωμένους ποιητές, που βρήκαν επιτέλους εισιτήριο σε λέμβο, φέρι μποτ ή εξωλέμβια κατάσταση προκειμένου να προσεγγίσουν την πολυπόθητη Ιθάκη της γαλήνης κι ευωχίας τους, ουχί μόνον της ιδιωτικής αλλά και της συλλογικής, βεβαίως. Κι αυτή του η ανιδιοτελής προσφορά και η ακάματη δοτικότητα προκαλεί ανυπολόγιστες και υποδόριες ζυμώσεις στο ποιητικό σώμα του ίδιου του τού έργου, αφού γινόμαστε ό,τι αντανακλάται στον καθρέφτη του κόσμου και γνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια και τις αναγνώσεις των άλλων. Το πολυπόθητο «γνώθι σαυτόν» που προϋποθέτει το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» αλλά δεν το περικλείει απαραιτήτως, είναι πιο κοντά στο «ήλθον, είδον και απήλθον».

Με όλα τούτα θέλω να πω ότι ο ποιητικός κώδικας του Ντίνου Σιώτη πλούτισε από τις εκβολές ρυακιών που προήλθαν από τη δική του ανάγκη να ποτίσει ξένα ποιητικά χωράφια προκειμένου να τα μετατρέψει σε ολάνθιστα περιβόλια. «Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό». Μόνο που με πνευματικούς όρους και στον χώρο της αδιάπτωτης ποιητικής λειτουργίας, κάθε δωρεά γυρίζει πίσω στον προσφέροντα, πολλαπλασιασμένη αναλόγως με την ειλικρίνειά του. Και θα πρέπει ο Ντίνος Σιώτης να είναι ιδιαίτερα φιλαλήθης άνθρωπος, γι’ αυτό εξάλλου διέπρεψε ως διπλωμάτης. Και δεν ενέχει την ελαχίστην ειρωνείαν η δήλωσίς μου αυτή. Απλώς χρησιμοποιώ την αγαπημένη του τεχνική: αυτήν της οξυμώρου αντιθέσεως προς επίτασιν του νοήματος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ