Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΙΚΩΝ 2015

22.11.2016
facebook email
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΙΚΩΝ 2015
Εκδοτικός Οίκος
MOMENTUM
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9796-78-1
Σελίδες
90
Λογοτεχνικός διαγωνισμός πανελλήνιος, που κλείνει πέμπτη συνεχή χρονιά, δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα της Κρίσης. Είναι θεσμός, ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, ανάσα ζωής, πνευματικό οξυγόνο. Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου του σωτηρίου έτους 2016 έγινε στην Κρύα Λιβαδειάς, κοντά στο αρχαίο μαντείο του Τροφωνίου και παραμονή πανσελήνου, η απονομή των βραβείων του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Ελικών 2015» με μοναδικό χορηγό την «Αλουμίνιον Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.».

Πέρα από την αισθητική ποιότητα και τη φιλολογική αρτιότητα του τόμου (σε επιμέλεια της Αγγέλας Γαβρίλη), αυτό καθ’ αυτό το ποιητικό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό κι ελπιδοφόρο για τα λογοτεχνικά μας πράγματα. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα όλοι γράφουν και μάλιστα καλά, έτσι που ο συναγωνισμός φέρνει καρπούς κι ανεβάζει ολοένα τον πήχυ υψηλότερα. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται συστηματικά με την Ποίηση. Και λέγοντας αυτό εννοώ, σπουδές, εκπαιδευτικό έργο, φιλολογική ή κριτική αρτιότητα, υψηλή αισθητική, συμμετοχή στα κοινά μας πολιτιστικά πράγματα και λοιπά. Πέρα από την μακραίωνη παράδοση της εύπλαστης πλούσιας ελληνικής γλώσσας, πέρα από το όποιο «ταλέντο», τη στιχουργική ευκολία, την αφηγηματική δεξιοτεχνία, τη δραματικότητα της ατάκας, την κινηματογραφικότητα της ποιητικής εικόνας, η διαρκής μελέτη και ζύμωση με τους άλλους ισχυροποιεί την ποιητικώς ομιλώσα φωνή κι ενδυναμώνει το «εγώ» στον τιτάνιο αγώνα υπερβάσεως των ατομικών (κατ’ αρχήν) ορίων. Όταν αυτό επιτευχθεί, τότε και η υπέρβαση των όποιων εθνικών ή γλωσσικών ορίων είναι επιβεβλημένη και προκύπτει για τους λανθάνοντες της Λήθης, τους επιλήσμονες των απαγορεύσεων, για τους καταργητές των αφορισμών. Λαμπρά παραδείγματα λογοτεχνών που δόξασαν την Ελλάδα εκτός συνόρων της είχαμε και θα έχουμε πάντοτε. Γιατί περισσεύει πολλή ευφυΐα σ’ αυτή τη χώρα. Δεν θα ξεχωρίσω κανέναν τους. Ούτε καν τον τιμηθέντα με το πρώτο βραβείο. Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα πονήματα (ως μέλος της κριτικής επιτροπής) κι ένα έχω να πω: ακόμα κι αυτά που δεν διακρίθηκαν τελικά ήταν αξιομνημόνευτα και δείχνουν βαθύ πόνο και μακρά σπουδή στον ρυθμό και στα πρανή της ελληνικής γλώσσας και την εύλογη ανάγκη να υπερβούμε τα χαμηλά εμπόδια (και τα ψηλά) ανωθρώσκοντες αείποτε…

Τιμή και δόξα στην ψυχή αυτού του διαγωνισμού, στον δημοσιογράφο και συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων Δημήτρη Λάμπρου, σε όλους τους συμμετέχοντες, στον χορηγό, αλλά προπάντων στον ηρωικό εκδότη Στέργιο Μπατσιούλα, που υποστηρίζει σιωπηλά τη νέα ελληνική ποίηση, εκεί που οι άλλοι την απορρίπτουν θεωρώντας την είτε αντιεμπορικό προϊόν είτε …χρυσωρυχείο (για τους ίδιους). Η πνευματική προσφορά κάποιων ανθρώπων πρέπει να εξαρθεί και να υπογραμμίζεται. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μιμητές τους.

Αυτό το βιβλίο είναι μια αντιπροσωπευτική ανθολογία της «εκτός των τειχών» ζωντανής νεοελληνικής ποίησης της εποχής μας.

Μακάρι να τα εκατοστίσει και να τα χιλιάσει αυτός ο θεσμός. Μας ενδιαφέρει περισσότερο από τις βαρύγδουπες ασημαντότητες του αθηναϊκού κέντρου, τις βαρυφορτωμένες με δάφνες και βραβεία χωρίς αντίκρισμα στο επαρκές αναγνωστικό κοινό. Κάποτε ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Κι ας είναι αυτός ο τελευταίος μας λόγος πριν αναλωθούμε στη Φωτεινιά που θα μας υποδεχθεί, ως αθώους, ανιδιοτελείς, μακαριστούς εργάτες του Πνεύματος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ