Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ

15.11.2016
facebook email
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ
Συγγραφέας
Χρίστος Παπαδόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-8104-75-4
Σελίδες
48
Ποίηση της διπλής αρνήσεως που ισοδυναμεί με κατάφαση: στη ζωή, στον έρωτα, στη νοσταλγία του άφευκτου, στην ερινύα της προδοσίας, στης πολεμικής τον χαμό…

Η θητεία τού στιχουργού και γνωστού παραμυθοποιού [γιατί το «παραμυθά» έχει αρνητική αύρα]… η θητεία του στιχουργού και γνωστού παραμυθοποιού Χρήστου Γ. Παπαδόπουλου στην Εκπαίδευση ως δασκάλου φαίνεται σε αυτή την αιρετική γραμματική (ειδικά στη χρήση των χρόνων) αλλά και στο συντακτικό της νοσταλγίας, για επιθυμίες νεκρές, που δυστυχώς «αξιώθηκαν της ηδονής μια νύχτα, ένα πρωί τους φεγγερό» (για να θυμηθούμε τον Μεγάλο Αλεξανδρινό).

Αυτή η διαρκής αντιστροφή των τετριμμένων, παγιωμένων εκφράσεων και των προκατασκευασμένων ιδεών είναι και το βασικό πλεονέκτημα της ποιητικής τεχνικής τού Χρήστου Γ. Παπαδόπουλου.

Ιδιαίτερη έγνοια προδίδει η μουσικότητα του λόγου, η στροφική δόμηση και οι λογικές ακροβασίες, εις βάρος ίσως της εικονοπλασίας. Ποίηση ακουστική κι όχι «δι-ορατική». Η μεταφυσική απουσιάζει. Ο Θεός επίσης. Ίσως εκεί στο Κάιρο που ενδιατρίβει τώρα ο ποιητής (αν και τα 38 αυτά ποιήματα είναι γραμμένα πριν από την καρμική –όπως λέει ο ίδιος– μετακόμισή του εκεί)… ίσως εκεί στο Κάιρο να ανακάλυψε τη δημοκρατία της διαχρονικής ανεξιθρησκείας, μπορεί στην αιγυπτιακή γη να ανακάλυψε τη ματαιότητα, τη θνητότητα και των θεών των ίδιων.

Χωρίς να είναι ερεβώδης ή πεισιθάνατος ο λόγος του, διακατέχεται από μια μελοδραματική νοσταλγία, που δεν γίνεται ούτε στιγμή ρετρό, χάρη στην κοφτερή ειρωνεία και στον χειρουργικό αυτοσαρκασμό.

Ολιγογράφος αλλά πληθωρικός στο συναίσθημα και διόλου λακωνικός στη στιχουργία του, ξεχωρίζει από τους σύγχρονούς του ποιητές κυρίως ως προς τη σωματικότητα του εκπεφρασμένου του λόγου (και λέγω εκπεφρασμένου γιατί στην ποίηση κραυγάζει συνήθως το Ανείπωτο, εκείνο που με το Άρρητο συγχέεται).

Δεν χωρεί, φυσικά, ουδεμία αξιολογική κατάταξη του Χρήστου Γ. Παπαδόπουλου στο πυραμιδοειδές πάνθεον των τωρινών ποιητών, πρώτον γιατί προέρχεται από αλλού (από τον χώρο της στιχουργίας και του παραμυθιού) και δεύτερον γιατί η γραφή του είναι ανυπότακτη κι αταξινόμητη, δεν θέλει να μοιάζει ή να θυμίζει άλλους και ταυτόχρονα νοσταλγεί την αρμονική ομορ-φωνία [ας μου συγχωρεθεί ο νεολογισμός αυτός] ενός σύμπαντος που δεν είναι ακόμα εν εξελίξει, αλλά έχει τελειωθεί προ πολλού κι αντανακλά εδώ μονίμως και άσβεστη τη φλόγα της ειρηνικής ομόνοιας.

Μέχρι τότε… ο Χρήστος Γ. Παπαδόπουλος είναι νοσταλγικά εμμονικός με την εξ ορισμού ερωτική προδοσία και δυσαναπλήρωση του υπαρξιακού κενού που άφησαν μέσα μας οι μονοθεϊστικές θρησκείες, εκείνες τέλος πάντων που διέγραψαν τον Αγαθοποιό Θεό και τον αντικατέστησαν με έναν άλλον δαίμονα, Τιμωρό και Δυνάστη.

Ο Έρωτάς του είναι διαχρονικός κι έμφυλος, σε αγαστή συν-εργασία με τη Φύση. Ο εσωτερικός ρυθμός είναι το ζητούμενο κι η Ιθάκη του. Κάτι άλλο δεν φαίνεται να νοσταλγεί η ομιλώσα ποιητική φωνή του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ