Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΝ ΥΠΝΩ...

14.10.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΝ ΥΠΝΩ...
Εκδοτικός Οίκος
ΑΩ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9484-74-9
Σελίδες
72
                                        «Μπορεί και ν’ ανατέλλεις σ’ άλλον ουρανό»

Η Ελένη Γκίκα έχει μια σημαντική πορεία ˗και ένα ακόμα σημαντικότερο έργο˗, στα ελληνικά γράμματα. Δημοσιογράφος, κριτικός, συγγραφέας και βεβαίως ποιήτρια: με αυτή την ιδιότητα, της ποιήτριας, μας παραδίδει τη συλλογή «ΕΝ ΥΠΝΩ» και μας καλεί με τους στίχους της σε έναν κόσμο εσωτερικό αλλά όχι κλειστό: τον δικό της κόσμο προφανώς, που τον ανοίγει σαν σάλα φωτισμένη και γιορτινή και μας υποδέχεται στην εσωτερική της αρχιτεκτονική, των γραπτών της και της ζωής της. Και θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι όλα τα κείμενά της, πεζά και ποιητικά, μου δίνουν πάντα την αίσθηση ενός ενιαίου αρχιτεκτονήματος όπου καθώς περνάμε από δωμάτιο σε δωμάτιο περνούν μπροστά μας και οι εποχές, τα χρόνια, οι ζωές των ανθρώπων που το κατοικούν ή το κατοίκησαν κάποτε…

Δεν αγαπώ τις θεωρητικές προσεγγίσεις τής ποίησης, εκτιμώ ότι ποίηση γράφεις με την καρδιά και η καρδιά τρέφεται με ζωή, όχι με θεωρίες και αναλύσεις. Θα πω μόνο ότι πρόκειται για ποίηση εξομολογητική, χαμηλόφωνη αλλά με μια φωνή που υφαίνει με τέχνη ˗κεντήστρα ή υφάντρα είναι η ποιητική τής Ελένης Γκίκα˗, και σίγουρα προσωπική: τόσο προσωπική και τόσο αληθινή που ξεπερνά το δικό της πρόσωπο και γίνεται καθρέφτης όπου βλέπουμε το δικό μας. (Και ποίηση, ή άλλη τέχνη, χωρίς αυτή την αλχημεία δεν υφίσταται.) Η ποιήτρια σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί: «το δημιούργημα και η δημιουργός, ταυτόχρονα». Και αφηγείται επίσης, ως voice off, αλλά με τον τίτλο έχω την αίσθηση πως αποποιείται ή έστω προσπαθεί να «μαλακώσει» αυτήν την αφήγηση: δεν ήμουν πραγματικά εγώ που τα έγραψα αυτά, έγραφα εν ύπνω… Και πράγματι, αυτή η ρευστή αίσθηση του ονείρου, μαζί με τη θεατρικότητα, χαρακτηρίζει τη γραφή της.

Τρεις ποιητικές ενότητες, ίσως και τρεις πράξεις θεατρικές στην προσωπική της παράσταση, με διαφορά τεσσάρων χρόνων η μία από την άλλη όπως καταγράφει η ίδια η ποιήτρια, συνθέτουν τη συλλογή :«Σοκολάτες» το 2006, «Μάσκες» το 2010, «Εν ύπνω» το 2014. Πίσω από μάσκες και ρόλους, με σοκολάτες και τσάι, με γραπτά και μουσικές, μια γυναίκα θυμάται, ανακαλεί, ξεφυλλίζει από την αρχή το βιβλίο της ζωής της… ή μήπως το ξαναγράφει; Τα παιδικά χρόνια κι εκείνα τα μάλλον δυσοίωνα παιδικά τραγουδάκια, οι έρωτες και απώλειες, οι νεκροί και οι ζωντανοί, τα χρόνια και ο Χρόνος… Πολλές ζωές, πραγματικές αλλά και άλλες πλασμένες από το δικό της χέρι, μέσα σε μια ζωή.

Η αίσθηση που μου άφησε η ποιητική συλλογή «ΕΝ ΥΠΝΩ» είναι εκείνη της θερμής συγκίνησης, της μελαγχολικής τρυφερότητας και του γνήσιου ανθρώπινου συναισθήματος. Και σκέφτομαι ότι κι αν όλα μοιάζουν «σκηνοθετημένα» στη ζωή, τίποτα δεν είναι: εμείς-ποιητές και μη˗ ανεβάζουμε και κατεβάζουμε παραστάσεις, κρυβόμαστε πίσω από μάσκες και μέσα σε ρόλους, αλλά η ζωή συμβαίνει θέλουμε δε θέλουμε. Κι αν μπορούμε να την αφηγηθούμε τρυφερά και με τέχνη όπως η Ελένη Γκίκα, είναι μια ζωή όμορφη και δικαιωμένη:
«Έτσι όπως τη
διαβάζει γραμμένη
σκέφτεται:
τουλάχιστον τα ’ζησα–»
(Από το ποίημα «ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ Θ’ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ»)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ