Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

16.10.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1299-3
Σελίδες
208
                                                      Ένα παιδί γράφει στον Θεό

Ο Αντώνης Σαμαράκης, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές των ελληνικών γραμμάτων, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός με το μυθιστόρημα «Το λάθος» – ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία Ελλήνων συγγραφέων– πέρα από τα πεζογραφήματα είχε γράψει και αρκετά ποιήματα.

Στην παρούσα έκδοση έχουν συμπεριληφθεί ποιήματα από τις πρώτες δεκαετίες του Αντώνη Σαμαράκη, κάτι που διαφαίνεται και στο ύφος της γραφής. Με έμμετρο στίχο κατά πλειονότητα, ο Αντώνης Σαμαράκης απεικονίζει την εικόνα μιας Ελλάδας που έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις κακουχίες των πολέμων του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Όμως με ματιά καθάρια και την αγνότητα ενός παιδιού, ο Αντώνης Σαμαράκης χρησιμοποιεί λέξεις απλές, εικόνες παρμένες από τη φύση και τις γειτονιές, και αποτυπώνει όσα θωρούν τα μάτια του με ειλικρίνεια, ταπεινότητα και αθωότητα, ωσάν τα μάτια ενός μικρού παιδιού.

Γι’ αυτό και δανείστηκα για τίτλο στο παρόν κείμενο έναν τίτλο που χρησιμοποιεί ο ποιητής και συγγραφέας σε αρκετά ποιήματά του. Γιατί έχει σημασία για έναν λογοτέχνη, όχι μόνον να μυθιστορεί, αλλά και να μεταφέρει εντέχνως όσα βιώνει σε βραχύ ή ευρύτερο επίπεδο. Και ο Αντώνης Σαμαράκης το επιτυγχάνει άριστα και στα ποιήματά του.

Στην παρούσα συλλογή είναι πολύ συχνές οι αναφορές στον Θεό και στη θρησκεία, ως συνοδοιπόρους στις δύσκολες εποχές, αλλά και ως διέξοδο για τη διατήρηση ενός συγκροτημένου και ακέραιου εαυτού. Κι ακόμα κι αν κρύβεται το τέλος κάπου στη διαδρομή, τότε ο Σαμαράκης απαντά με μια εξαίρετη στροφή:
Όταν θα ‘ρθει η στιγμή να ξαναγίνω
φυτό καινούργιο σε καινούργιο χώμα
ένα τραγούδι δώσε μου στο στόμα,
και στην καρδιά μου φύτεψε έναν κρίνο.


Μια πολύ όμορφη έκδοση της πρώιμης συγγραφικής ζωής του Αντώνη Σαμαράκη, που με τη μελωδικότητα των έμμετρων στίχων κάνει την ανάγνωση ένα πολύ όμορφο και λυρικό τραγούδι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ