Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΣ

01.06.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΡΙΦΥΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6763-15-1
Σελίδες
115

Μελωδική πνοή στην ανθρώπινη ανάσα

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αριστούχος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε πτυχίο Master  στις θεατρικές σπουδές από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris III. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 21 βιβλία εκ των οποίων δύο στα γαλλικά. Έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτημά του με θέμα την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου. Έχει τιμηθεί από τη «Διεθνή Εταιρία Ποιητών», τη «Διεθνή Εταιρία Συγγραφέων και Καλλιτεχνών» και τη «Διεθνή Εταιρία Lawrence Durrell» η οποία κατόπιν διαγωνισμού δημοσίευσε δύο ποιήματά του μεταφρασμένα στα αγγλικά στο περιοδικό «Deus Loci». Το βιογραφικό του βρίσκεται σε  εγκυκλοπαίδειες του «Διεθνούς Βιογραφικού Ινστιτούτου» και του «Αμερικάνικου Βιογραφικού Ινστιτούτου», καθώς και στη νέα έκδοση της εγκυκλοπαίδειας του Χάρη Πάτση για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού του CEPAL για το έτος 2000 για την ποιητική του συλλογή στα γαλλικά «EROS PALIMPSESTE», η οποία του χάρισε και το βραβείο Maurice Grunwald του Conseil G?n?ral της Moselle.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια συλλογή 64 ποιημάτων. Στα κείμενα αυτά γεγονός είναι πως δεν συναντά ο αναγνώστης κάτι το συνηθισμένο. Ενώ από τη μία τα ζητήματα που κυριαρχούν είναι κυρίως αυτά που απασχολούν τους περισσότερους συγγραφείς, εδώ η παρουσίασή τους, με φόντο τις πνευματικές ανησυχίες και ανακαλύψεις του συγγραφέα, γίνεται με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό. Δίδεται η εντύπωση, πολύ πετυχημένα, πως ο ομιλών ή ο γράφων είναι ένα αερικό που κινείται μεταξύ γης και σύμπαντος. Το πνεύμα αυτό αφουγκράζεται όλη την ανθρώπινη διαδρομή μέσα από την ιστορία, τις κοινωνικές συναναστροφές, τον έρωτα, τα πάθη, την ελπίδα. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι πως εκφράζει την αγωνία του για την τύχη της ανθρώπινης ύπαρξης ατομικά και κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Κάθε ποίημα, όταν τελειώνει, αφήνει την αίσθηση ότι, κάνοντας fade out, αποκαλύπτει μια γλυκιά μελωδία που κρυβόταν σε όλη την διαδρομή του.  
     
Ο τίτλος του βιβλίου είναι πραγματικά εξαιρετικός και πετυχημένος, αφού Ποσειδωνίς (ή Ατλάντα) ονομαζόταν μια μυθική χώρα τεράστια σε έκταση. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι χαρακτηριστική και η οσμή αρχαίου ελληνικού πνεύματος που αναδίνεται από τα ποιήματα αυτά. Επίσης, κάθε κείμενο «περιβάλλεται» με όμορφες εικόνες και στοιχεία της φύσης. Η δομή των στίχων είναι ελεύθερη, σε πεζή μορφή και δίνει την αίσθηση μιας πολύ προσεγμένης γραφής. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο, με μια γλώσσα εκλεπτυσμένη που ενέχει ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά και άκρως ελληνική. Πολλά ποιήματα συνδέονται μεταξύ τους με κοινές αναφορές ή με λέξεις που αποτελούν τον κύκλο έμπνευσης του συγγραφέα, όπως «Χάος», «Έρωτας» κ.ά.. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος κάθε ποιήματος είναι άκρως πετυχημένος, άλλοτε εκφράζοντας τη γενική εικόνα του ποιήματος και άλλοτε δίνοντας το στίγμα για την ιστορία που ξετυλίγεται στους στίχους που έπονται. 
     
Το «Ποσειδωνίς» είναι μια εξαιρετική συλλογή που αποπνέει την αγωνία για την πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο, αλλά και την πίστη για την πραγμάτωση των ελπίδων και των ονείρων κάθε ύπαρξης.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ