Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΘΕΟΣ

22.09.2016
facebook email
ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΘΕΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Γιάννης Στεφανάκις
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-010-6
Σελίδες
64
Το Φως κι η Σκιά κονταροχυτπιούνται σε αυτό το ποιητικό-εικαστικό πόνημα του Γιάννη Δ. Στεφανάκι με επίφαση στο χώμα, που απειλεί να μας καταπιεί διά της βαρύτητος του Θανάτου. Υπαρξιακή αγωνία ναι, απαισιοδοξία όχι. Μεταφυσικές προεκτάσεις ανύπαρκτες, σωματικότητα υπερισχύουσα. Ο Πόθος της ζωής κατισχύει απάντων των εχθρών κι απασών των αντιτιθεμένων δυνάμεων. Η σκέψη του υλιστικά επιστημονική. Ο διαλογισμός του ολόφωτος και αρνησιθάνατος [ας μου συχωρεθεί ο νεολογισμός, αλλά τη γλώσσα πολύ βαρύναμε από την πολλή αλόγιστη χρήση και κονιορτοποιήθηκε ο θησαυρός της].

Η ποιητική πρόζα τού Γιάννη Δ. Στεφανάκι είναι εφάμιλλη της εικαστικής εικονογραφήσεώς της. Συμπαγής και συνεκτική, λακωνική κι εναργής, λιτή και καιροσκόπος (όσον αφορά την επίτευξη του τεθέντος λογοτεχνικού στόχου και την εξυπηρέτηση τού ποιητικού σκοπού).

Η θεματολογία μία κι επαναλαμβανόμενη (όπως σε όλους τους ποιητές που σέβονται τον εαυτό τους): ο Χρόνος-Θάνατος κι ο Έρως-Ζωή. Αυτό είναι όλο. Σε άπειρες παραλλαγές. Όμως εκείνο που τον διακρίνει από άλλους ομοτέχνους του είναι η παιδική αθωότητα και η προεφηβική στιλπνότητα των κοινωνούμενων εικασμάτων. Ακριβώς έτσι θα περιέγραφα τα «κινήματα της ψυχής του» και τον αισθητηριακό προσφυγισμό του.

Φυσικά, οι πρόσφυγες λειτουργούν ως αλληγορία, ως σύμβολο του διαρκώς ανήσυχου ανθρώπου, του αενάως μετακινούμενου, που τρώει από τα σκουπίδια και πίνει βρώμικο νερό, σαν χελιδόνι στην άσφαλτο, όμως ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο την ελευθερία της ματιάς πάνω στο γαλάζιο ή στο συννεφιασμένο του ουρανού αναζητώντας στον αφρό της θάλασσας τη λευκότητα ενός παραδείσου που ανάγεται στα πρώτα χρόνια της τρυφερής ηλικίας τού ομιλούντος προσώπου.

Η ομιλώσα ποιητική φωνή είναι αδρή και στιβαρή. Ερωτοτροπεί λεκτικώς με το αφκιασίδωτο κορίτσι της φοιτητικής πορείας. Προδίδει το εύρωστο του ερωτικού ενστίκτου ενός ανδρός που αρνείται να συμβιβαστεί με την ηλικία και την κάμψη των σωματικών δυνάμεων.

Η βαρύτητα: ο χειρότερος εχθρός του. Κι η εντροπία επίσης.

Κάθε άνθρωπος που βάζει τις σκέψεις του στο χαρτί με ποιητικό τρόπο είναι ένας νοσταλγός του Κάλλους που ναι μεν δεν ταυτίζεται πάντα με την Τάξη, είναι όμως συνώνυμος της Καθαρότητος. Οι ρυπαρές επιφάνειες των αστικών κτηρίων επανέρχονται στην ποιητική συρμαγιά του Γιάννη Δ. Στεφανάκι με την υπενθύμιση του χώματος, της ρύπανσης που επιφέρει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μακριά από ψυχαναλυτισμούς, η ποίησή του δεν είναι μήτε σύγχρονη μήτε μετα-μοντέρνα. Είναι αλλοτινή και παλιοκαιρινή, είναι νοσταλγική και αναθηματική, για τότε που ζούσαμε. Ευθυτενείς κι απλοί, κάτω απ’ τ’ άστρα. Αμετάφραστοι από τον ίδιο τον εαυτό μας. Ο κόλαφος της Λογικής, εχθρός κάθε γνήσιου ποιητή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ