Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΕΠΙ ΜΑΤΑΙΩ

30.08.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΕΠΙ ΜΑΤΑΙΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4702-6
Σελίδες
48
Το σκοτεινό μου ευαγγέλιο γράφω
καθώς φοβάμαι πως υπήρξα
ποσότητα αμελητέα
στο υγρό στοιχείο του κόσμου.
(σελ. 9)


Ο Κυριάκος Χαρίτος, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το παιδικό βιβλίο «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακάρονη» (Μεταίχμιο 2009) και από τότε έχουν μεσολαβήσει τα βιβλία «Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων» (Μεταίχμιο 2010), «Το τραγούδι του ύπνου» (Μεταίχμιο 2014) και «Ο μικρός Μανού και το φεγγάρι» (Ποταμός 2014), επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα με την ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «Το επί ματαίω».

Μια λιθογραφία της παρακμής στη σύγχρονη «ακμάζουσα» και καταναλωτική κοινωνία, το ευαγγέλιο του Κυριάκου Χαρίτου αποτελεί μια καθίζηση στα λύματα που βρωμίζουν τον άνθρωπο εν συνόλω ή κατά μόνας. Ποιήματα στα οποία εκλείπουν τα σημεία στίξεως, προσδίδοντας την εικόνα της συμπαγούς και ακέραιης συλλογής, όπου το κάθε ποίημα ξεχωριστά βάζει το λιθαράκι του στον σχηματισμό της μεγάλης –λυπηρής και, δυστυχώς, αληθινής– εικόνας που στοιχειώνει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Η παρακμή ως βίωμα, η ασφυξία ως συναίσθημα και το βλέμμα προς τα πάνω συνθέτουν τρόπον τινά την ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαρίτου. Αφού κοιτάζουμε την άβυσσο για ώρα, καθώς διαβάζουμε τους στίχους του Χαρίτου, έπειτα έρχεται το αδιέξοδο και η ματαιότητα για το τέλος του δρόμου που επιφυλάσσει έναν τοίχο θεόρατο, που διαρκώς ανυψώνεται από όσα σάπια τον χτίζουν αδιαλείπτως. Και ο νοών άνθρωπος στέκει στο αδιέξοδο, προσπαθώντας να βρει κάπου ν’ ακουμπήσει μήπως και αντέξει. Νοσταλγία, μνήμες, επιστροφή σε όσα συγκροτούν και επαναφέρουν την ακεραιότητα που από καιρό έχει χαθεί.

Κι όταν πλέον κραυγάσεις μέσα στους τοίχους που σε περικυκλώνουν, αλλά δεν θα σ’ ακούσει κανείς, στρέφεσαι προς τον μόνο ανοιχτό ορίζοντα, τον ουρανό, αποζητώντας την επαφή με το θείο. Μια επαφή που προσδοκά την απελευθέρωση και τη λύτρωση. Όταν δεν μπορείς να κοιτάς την άβυσσο άλλο, κοίτα αλλού και ίσως μια πνοή ελευθερίας σε διαπεράσει.

Οι στίχοι του Κυριάκου Χαρίτου είναι ντυμένοι από σκληρό ρεαλισμό, αλήθεια, κοφτές λέξεις που αποτυπώνουν σαθρές εικόνες, και η μετάβαση από τη διαπίστωση της παρακμής στη ματαιότητα της πραγματικότητας αποτελεί μια θλιβερή συνειδητοποίηση.

Ποίηση που κόβει σαν μαχαίρι, ειλικρινής, σαν ένα μικρό ευαγγέλιο για όποιον θέλει να σηκώσει το κεφάλι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ