Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ

27.07.2016
facebook email
ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Ζιζή Σφυρή
Κατηγορία
ISBN
978-960-446-997-0
Σελίδες
64
Το ασύνδετο σχήμα, ποιητική αφηγηματικότητα, εσωστρεφής αυτό-ψυχαναλυτικότητα, σε όλο τους το μεγαλείο. Όλα σε υπερθετικό βαθμό, εκτός από τον σουρεαλισμό, που είναι συγκρατημένος, ανενόχλητος από τη ζέουσα πραγματικότητα στα χρόνια της Κρίσης, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μόνον ως αντανάκλαση στον ομιχλώδη καθρέφτη της συνείδησης. Λογοτεχνικότητα «επιμελημένα ατημέλητη», ο καταιγιστικός κυνισμός εναλλάσσεται με τον αποστασιοποιημένο ρομαντισμό (στο ποίημα «Κούφιο δέντρο», σελ. 33). Νοσταλγία εφηβικού ρομαντισμού (στο ποίημα «Κραυγές και Στόματα», σελ. 34). Ιερόσυλα και βέβηλα οράματα, ως καθυστερημένη εφηβική επανάσταση με τον διαρκή φόβο της αλλοτρίωσης της ομιλούσας φωνής υπό την απειλή της κοινωνικοποίησης. Μονολογική δραματικότητα. Το ποιητικό «εγώ» ως αχανής σκηνή του κόσμου, όπου πάνω της όμως δεν εκτυλίσσεται κάποιο Θείον Δράμα. Οξύμωρα κι αντιθέσεις. Λόγος κοφτός, λέξεις αιχμηρές, σκοπός η πρόκληση αισθητικών ηλεκτροσόκ.

Ο θεατής-αναγνώστης σαν σάκος του μποξ, ενώ ο απογαλακτισμός από το μητρικό πρότυπο είναι το διαρκές ζητούμενο. Πρωτότυπη, τολμηρή παρομοίωση στο ποίημα «Ροκ Ώρες»: …Ο ουρανός γκρίζος / Φθαρμένη φάλαινα / Θα μας ρίχνει τα λέπια του (σελ. 52). Η ωριμότητα κατακτάται επί τέλους. Δραματικότητα λόγου κι επαπειλουμένων πράξεων. Στίχοι σαν αστραπές-βεγγαλικά-διαφημιστικά σλόγκαν, όπως αυτός από το ποίημα «Το θήραμα» (της σελ. 58): …Με βλέπεις, είσαι μακριά, είναι σκοτάδι, με βλέπεις με την όραση που έχουν τα ζώα της νύχτας όταν οσμίζονται το θήραμα. Πολύ καλό, οφείλω να πω. Στον δρόμο που χάραξε η Κική Δημουλά, με την εκλαϊκευμένη στοχαστική κι ομφαλοσκοπουμένη ποίηση. Όμως το ποίημα «Το μανιφέστο του Π» (σελ. 59) τελειώνει με μια πραγματικά απροσδόκητη, ανάστροφη κίνηση, από κάτω προς τα πάνω, από το ακινητούν προς το κινούμενο Εν κατακλείδι και γενικώς ομιλώντας, η επιχειρηματίας και δημοσιογραφούσα Ζιζή Σφυρή γράφει σαν να επιχειρεί και βολιδοσκοπεί σαν να δημοσιογραφεί χρησιμοποιώντας τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη προς το βαθύ της υποσυνείδητο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ