Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ

03.06.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-81408-7-5
Σελίδες
40
«Αρλεκίνος» τιτλοφορείται η τελευταία ποιητική συλλογή του Γιώργου Λίλλη, ήτοι «μικρός διάβολος» όπως είναι η ερμηνεία της λέξης που έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα. Ένα πρόσωπο θεατρικό, που κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Ενδύεται ρόλους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην καθημερινότητα του καθενός, κρύβοντας ή θάβοντας πολλές φορές την αληθινή όψη του εαυτού μας.

Ξεκινώντας από τη δύναμη της ελπίδας ο «Αρλεκίνος» του Γιώργου Λίλλη αλυχτά, καθώς τα χτυπήματα της άνυδρης πραγματικότητας προκαλούν αρχικά εκδορές, στη συνέχεια βαθιές πληγές, στον ψυχισμό του. Κι όμως, αποζητώντας τη συνδρομή ενός προσώπου που θα μπορούσε να είναι μια επίγεια ύπαρξη ή μια ιδεατή θεότητα, που τρόπον τινά συμπυκνώνει το νόημα της αυθεντικής ζωής, ο «Αρλεκίνος» ανθίσταται, ρίχνοντας ματιές πίσω στα κομμάτια μιας ολότητας που έμειναν κομμένα από το λεπίδι του κόσμου.

«Πότε ήταν που συνέβη αυτός ο κατακλυσμός;
Και πού αφήσαμε την κιβωτό μας,
σε ποιο προσωπικό Αραράτ;»

Είναι όλα εκείνα που αφήσαμε πίσω, κάνοντας συμβιβασμούς και θεωρήσαμε ότι στο πέρασμα του χρόνου θα διατηρήσουμε την αυθεντικότητά μας. Όμως, καθώς οι συμβιβασμοί πολλαπλασιάζονται, η αλήθεια εντός μας συρρικνώνεται, ώσπου μια κουκκίδα εν μέσω χάους και σκοταδιού κρατάει ζωντανό ό,τι αληθινά υπήρξε – και μπορεί να ξαναϋπάρξει.

Ο Γιώργος Λίλλης παρουσιάζει την ποιητική του συλλογή με ενιαία δομή, ως μια ακέραια μορφή, που ελίσσεται στον χώρο και τον χρόνο, σε ελεύθερο στίχο με πλούσια λεκτική και νοηματική υπόσταση. Οι αναφορές σε θρησκειολογικά, ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία είναι διάχυτες σε όλη την έκταση της συλλογής, φέρνοντας τη δική του Αριάδνη στον προσωπικό του λαβύρινθο, κρύβοντας τα όσα αξίζουν σε μια κιβωτό προσπαθώντας να διασωθεί από τον κατακλυσμό – που μπορεί να μη σταμάτησε και ποτέ τελικά.

Η γραφή του Γιώργου Λίλλη και στην παρούσα συλλογή είναι λυρική, ελεγειακή και εκ βαθέων συναισθηματική. Αντιμετωπίζοντας ως βράχος έναν κόσμο που τον γδέρνει με τα κύματα του χαώδους ωκεανού του, αντέχει, γνωρίζοντας όμως ότι καθώς το νερό χτυπά με ορμή πάνω του, κάθε φορά λίγο λίγο χάνει πέτρες στον πυθμένα της θάλασσας, μειώνοντας την πληρότητα της ύπαρξής του.

Κι ο «Αρλεκίνος» κρύβει την ουσία πίσω από τη μάσκα, προσπαθώντας να τη διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού, απ’ όσα την πληγιάζουν, προσπαθώντας να αντέξει στο πάλκο, στην παράσταση του κόσμου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ