Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

31.05.2016
email
ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΙΛΝΤΙΣΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5101-23-7
Σελίδες
96
«Τα αδέσποτα ποιήματα» είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Τζούτζη Μαντζουράνη, από τις εκδόσεις Φίλντισι. Άλλο ένα εκφραστικό τόλμημα από την ποιήτρια που αν συνθέσω στοιχεία από τις προηγούμενες δουλειές της, επισημαίνω ότι μέσα από το συνολικό έργο της εκείνο που μου μένει είναι ότι δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους, εκφρασμένα μέσα από έναν ποιητικό λόγο γεμάτο ευαισθησία ο οποίος, σαν απόηχος αυτογνωσίας, έρχεται να χαρίσει στα περισσότερα μοτίβα το χαρακτηριστικό της υπαρξιακής αναζήτησης του εαυτού μέσα από την έμπειρη γνώση που της άφησε μέχρι τώρα η ζωή.

Μια ήρεμη μελαγχολία διαπνέει τα περισσότερα ποιήματα καθώς τα θεματικά τους μοτίβα έχουν να κάνουν με την αναζήτηση των δύο βασικών στοιχείων με τα οποία ασχολείται η ποίηση, τον έρωτα και το θάνατο σε όλες τις παραμέτρους που περικλείονται σε αυτά. Το χάσιμο και το κέρδισμα της ψυχής, ο αγώνας για τη ζωή, οι γλυκόπικρες γεύσεις του έρωτα, οι συμβολισμοί από το σκοτάδι στο φως ή το αντίθετο από το φως στο σκοτάδι, με επιμέρους θεματικά μοτίβα αναφερόμενα στη θλίψη, τη μοναξιά, την καρτερία, τη φθορά. Σαν ελεγεία παράπονου εκφρασμένου λες από ένα μοναχικό άτομο που έχει νιώσει στο πετσί του την αποξένωση, η αισιόδοξη Τζούτζη καταφέρνει να αποδώσει με σαφήνεια την απόρροια και τις συνέπειες που άφησαν μέσα στο χρόνο η μνήμη και η γνώση και υποπίπτουν από την ποιήτρια και τα δύο ως υλικό που μετουσιώνεται σε ποίηση.

Με τη χρήση καθημερινών λέξεων που κυριολεκτικά χρησιμοποιούνται, προσδίδει ακρίβεια και σαφήνεια στα περιεχόμενα των ποιημάτων της και σε συνδυασμό με τις εικόνες που δημιουργούν, απογειώνουν με επιτυχία την ποιητική γλώσσα ανάλογα με όσα θέλει να πει κάθε φορά.

Η συλλογή στην ουσία αναφέρεται στο ανοίκειο στερητικό περιβάλλον της σύγχρονης ψυχής που δημιουργεί αίσθημα πνιγμού και ασφυξίας όπως οι λέξεις: «άδεια δωμάτια, απόντες εμείς, θολή και σκούρα θλίψη, κι εκείνη η αυλακιά ανάμεσα στα φρύδια όλη η φουρτούνα της ζωής, σκοτάδι μέσα μου πηχτό».

Λόγος λιτός, καθαρός, απέριττος, δίχως βεμπαρλισμούς και κοσμητικά επίθετα, αλλά σαν επιστήθια χαμηλή και ζεστή λαϊκή ομιλία, δεμένη σε έναν αδέσποτο τίτλο, με πρωτοπρόσωπο ύφος (ακόμη κι όταν είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο), όπου το ποιητικό υποκείμενο και η ποιήτρια ταυτίζονται αναλόγως κάθε φορά από την εσωτερική παρόρμησή της.

Απ’ όλα όσα διάβασα συμπεραίνω πως σε αυτή τη συλλογή της προκύπτει η εκφορά ενός πονεμένου ποιητικού λόγου, ευαίσθητου, όπου στίχο-στίχο η ποιήτρια ξεδιπλώνει τον εαυτό της με διάθεση αποδοχή της ζωής και κυρίως της απώλειας σε κάθε της έκφανση.

Η Τζούτζη Μαντζουράνη είναι μια ποιήτρια που δίκαια κατακτά μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ποιητές της γενιάς της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ