Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

01.05.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΩΔΩΝΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Βελουδής
Κατηγορία
ISBN
960-248-891-3
Σελίδες
100

Η ψυχή απέναντι στην ύλη

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1898 στο Άουγκσμπουργκ. Το 1917 γράφηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μονάχου, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και γύρισε στο Άουγκσμπουργκ, και υπηρέτησε για ένα διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι θεατρικές αναζητήσεις του γνώρισαν γρήγορα την καταξίωση και το 1922 τιμήθηκε με το βραβείο Κλάιστ. Ορκισμένος εχθρός του πολέμου και του καπιταλισμού, βρίσκεται από το 1923 πέμπτος στο μαύρο πίνακα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Όταν οι Εθνικοσοσιαλιστές καταλαμβάνουν την εξουσία, ο Μπρεχτ παίρνει το δρόμο της εξορίας: Ελβετία, Δανία, Φινλανδία, Ρωσία και τέλος Αμερική, όπου συνεργάζεται με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Τσαρλς Λώτον. Το 1949 εγκαθίσταται οριστικά στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου πεθαίνει το 1956.
     
«Η αποπλάνηση των αγγέλων» είναι μια συλλογή από ερωτικά ποιήματα και τραγούδια. Ορμώμενος από δικά του βιώματα, από γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του για μικρό ή μεγάλο διάστημα, ο Μπρεχτ βυθίζεται στα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη νοσταλγία, που γεννά η αγάπη και ο έρωτας. Δεν κατευθύνει ούτε δίνει συμβουλές στον αναγνώστη, παρά μόνο επιθυμεί να δώσει μια υπόσταση στις αναμνήσεις, να κατανοήσει και ο ίδιος μέσα από τα γραπτά του τον έρωτα, να ανοίξει μια πόρτα στην ανθρώπινη ψυχή. Παράλληλα με την αποτύπωση αυτών των συναισθημάτων, ο Μπρεχτ δίνει και μια εικόνα της εποχής που έζησε. Με ιδιαίτερο τρόπο παρουσιάζει έμμεσα την εμπορευματοποίηση του έρωτα στη μεσοαστική κοινωνία και την εξαθλίωση του όρου στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Για να ισορροπήσει, όμως, την εντύπωση που αφήνουν τα συγκεκριμένα ποιήματα και τραγούδια, ο συγγραφέας κάνει μια εμβάθυνση στην ουσία και τα συστατικά που διαφυλάσσουν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των ερωτευμένων. Από την αλληλεγγύη και την κατανόηση, περνάει στην ειλικρίνεια και το ρόλο που παίζει η φιλία στο ζευγάρι. Ουσιαστικά, κύρια πρόθεση του Μπρεχτ είναι να καταδείξει τη σημασία του έρωτα ως ένα από τα σπουδαιότερα όπλα της ψυχής απέναντι στο σώμα, των συναισθημάτων απέναντι στην ύλη.
     
Ο Μπρεχτ προσεγγίζει την έννοια του έρωτα με ρομαντική διάθεση που εμπλουτίζεται από τη σκιαγράφηση, έστω και σε δεύτερο πλάνο, των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής του. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα έργο τελείως αδέσμευτος από επιρροές και συγκυρίες της περιόδου όπου ζει και αναπτύσσεται; Κατά συνέπειαν, ο Μπρεχτ περνάει μέσα στα συγκεκριμένα κείμενα τη σκληρότητα, την κυνική πραγματικότητα που, σε αντιδιαστολή με το ρομαντισμό, εξισώνει την εικόνα του εν λόγω έργου του. Σκοπός του Μπρεχτ δεν είναι να διδάξει, αλλά να δώσει μια ακόμα πτυχή αυτής της ποικιλόμορφης έννοιας, του έρωτα. Χρησιμοποιεί άλλοτε ομοιοκαταληξία και άλλοτε πεζή μορφή ή σονέτο, ενώ η γλώσσα στην οποία γράφει είναι μια σύνθεση από ρομαντισμό, κυνισμό, κριτική, αλλά και ελευθερία. Πέρα από τις αμιγώς προσωπικές του εμπειρίες, επινοεί ή δανείζεται πρόσωπα προκειμένου να καταδείξει τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
     
«Η αποπλάνηση των αγγέλων» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει ανθρώπινα τον έρωτα και στιγματίζει με τα κείμενά του τη μορφή και το χαρακτήρα της πολυσύνθετης κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία πολύ καλή έκδοση, ενώ η δουλειά του Γιώργου Βελουδή στον πρόλογο και τη μετάφραση είναι πραγματικά εξαιρετική.
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ