Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΕΞΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ

30.01.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΞΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
GUTENBERG
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-1705-9
Σελίδες
160
Έξι ποιητές ανθολογούνται

Μια εξαιρετική ανθολογία έξι Ευρωπαίων ποιητών, γνωστών και αγαπημένων, αλλά και λιγότερο γνωστών που όμως όσοι αγαπούν την ποίηση θα τους ανακαλύψουν σαν χαμένους θησαυρούς: ποιήματα των Γκέοργκ Τρακλ, Αρσένι Ταρκόφσκι, Ρ. Μ. Ρίλκε, Τόμας Μπέρνχαρντ, Ιβάν Γκολ και Γκότφριντ Μπεν, συνθέτουν μια πολύ προσεγμένη από τον εκδότη συλλογή σε μετάφραση του καταξιωμένου συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Αλέξανδρου Ίσαρη.

Η ανθολογία ξεκινά με τον σκοτεινό εξπρεσιονισμό του Τρακλ, περνά στον εσωτερικό στοχασμό του Αρσένι Ταρκόφσκι (πατέρα του διάσημου σκηνοθέτη και πολλά χρόνια απαγορευμένου στη Σοβιετική Ένωση), και έπειτα μας παραδίδει στον μεγάλο Ρίλκε όπου δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά και τα «φαλλικά» ποιήματά του: η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ποιητής, αν και συμβολική, είναι αρκετά τολμηρή (ή τουλάχιστον ήταν για τα ήθη της εποχής που τα έγραψε), ώστε επί σαράντα χρόνια τα ποιήματα αυτά έμειναν στην αφάνεια, γιατί κανείς δεν τολμούσε να τα εκδώσει. Ακολουθούν οι Τόμας Μπέρνχαρντ, Ιβάν Γκολ και Γκότφριντ Μπεν, και οι τρεις ιδιαίτερες ποιητικές φωνές που αν δεν τους έχετε διαβάσει αξίζει να τους ανακαλύψετε με αφορμή αυτή την έκδοση.

Φυσικά ο Τρακλ και ο Ρίλκε είναι τα «αστέρια» της έκδοσης, αγαπημένοι και πολυδιαβασμένοι, αλλά προσωπικά ξεχώρισα τον Αρσένι Ταρκόφσκι, ίσως διότι αγαπώ ιδιαίτερα τη «ρωσική ψυχή». Στάθηκα επίσης στην κοινωνική αιχμηρότητα των στίχων του Τόμας Μπέρνχαρντ ενώ τα περίφημα φαλλικά ποιήματα του Ρίλκε που για πρώτη φορά διάβασα, θα τα χαρακτήριζα περισσότερο έναν ύμνο στο αρχέγονο ένστικτο του έρωτα παρά τολμηρά, αλλά πιθανόν αυτό έχει να κάνει και με την εποχή που ζούμε σήμερα, όπου έχουμε δει και διαβάσει σχεδόν τα πάντα και ο όρος τολμηρός έχει μάλλον ξεπεραστεί.

Στο σύνολό της μια υψηλής ποιότητας από κάθε άποψη ανθολογία, με έναν διαφωτιστικό πρόλογο από τον μεταφραστή για τους ανθολογούμενους ποιητές, τη ζωή και το έργο τους, που αξίζει να διαβαστεί ξανά και ξανά από όσους γράφουν ποίηση ή τη διαβάζουν γιατί μιλάει στην καρδιά τους.

Κλείνοντας, ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ζωή, Ζωή» του Αρσένι Ταρκόφσκι:
Τη μοίρα μου την κάθισα στη σέλα.
Σαν έφηβος θα τρέχω συνεχώς και τώρα και στο μέλλον
Όρθιος πάνω στους αναβολείς.
Διαθέτω αθανασία αρκετή
Για να κυλά το αίμα μου ανάμεσα στις εποχές
Πρόθυμα τη ζωή μου θα ’δινα
Για μια ζεστή και σίγουρη γωνιά,
Αν μια ιπτάμενη βελόνα δεν με γυρνούσε
Μέσα στον κόσμο σαν κλωστή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ