Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΣΜΟΙ

05.01.2016
facebook email
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΣΜΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΙΣΤΑΡΕΤΗ
Συγγραφέας
Πάτροκλος Σεφεριάδης
Κατηγορία
ISBN
Σελίδες
87
Το πρωτόλειο ενός ποιητή γεννημένου στη Σπάρτη, που μιλάει για τη Φύση, τα δέντρα που τα χαϊδεύεις, όπως γυναικείο σώμα αγαπημένο αλλά απόν, για τα πουλιά και τη διαρκή απαίτηση του ανθρώπου για ευτυχία, αγάπη, μακριά από τη λαίλαπα της ανάγκης για εξουσία, χρήμα, καταξίωση, δόξα. Χαμηλόφωνη και χαμηλότονη η ποίηση του Πάτροκλου Σεφεριάδη (ψευδώνυμο, με το μικρό όνομα Δημήτρης…). «Οι πέντε κόσμοι» παραπέμπουν στην «Τέταρτη διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, αλλά χωρίς έρεβος, χωρίς κιάρο-σκούρο, χωρίς τη λαίλαπα της σεξουαλικότητας, αφού το ερωτικό ένστικτο μεταλλάσσεται σε δρυΐδικη αφοσίωση στη χλωρίδα της Γαίας.

Λόγος αφηγηματικός, σχήμα ασύνδετον κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, θρυλούμενη μοναξιά, συμβιβασμένη και συμβιβαστική φυσιολατρία, συγκρατημένος ρομαντισμός, μεσογειακή επικούρεια στάση ζωής, ανωνυμο-λαγνεία…

Σαν να μετράει τις λέξεις και να αφαιρεί τούβλα από μια οπτοπλινθοδομή, έτσι χειρίζεται τις λέξεις ο Πάτροκλος Σεφεριάδης κι αυτό τον κάνει υπερ-χρονικό κι ελλειπτικό, λιτό και λακωνίζοντα.

Η θεματική του απλή, κοινή, αλλά όχι συνηθισμένη, ρητή αλλά ουχί καθημερινή, απαστράπτουσα αλλά ποτέ απαξιωτική. Το στοιχείο του σαρκασμού και της ειρωνείας απουσιάζει από το ποιητικό εργαστήρι του Πάτροκλου Σεφεριάδη. Ουδείς πολιτικός λόγος, καμία περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Στο διηνεκές και στο άπειρο στοχεύει ο ποιητής.

Κάτι που μου συμβαίνει σπάνια πια διαβάζοντας επαγγελματικά, συστηματικά και συνδημιουργικά ποίηση: άκουσα ένα αηδόνι στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας μου στον λόφο του Στρέφη. Όταν μια συλλογή σε αναγκάζει να ακούσεις διαφορετικά το οικείο, τότε είναι Ποίηση. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ