Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΡΙΑΛΙΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΕΣ

02.12.2015
facebook email
ΡΙΑΛΙΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Ντίνος Σιώτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-9441-66-7
Σελίδες
79
Ποιήματα, γραμμένα από τον εμβριθή, συμπαθή και λεπταίσθητο ποιητή Ντίνο Σιώτη, για τους εμπρησμούς και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009 που οδήγησαν στις καταστροφικότερες πρόωρες εκλογές που οδήγησαν την ωραία χώρα μας σε ένα κακόγουστο ριάλιτι Κρίσεως διαρκείας. Η απόλυτη ειρωνεία, ο ποιητικός σαρκασμός, το σουρεαλιστικόν οξύμωρον (δική μου νεολογιστική μανία), αντάμα με λιτότητα στη χρήση των εκφραστικών μέσων απαράμιλλη, τόσο που κάποια κείμενα θυμίζουν θυμόσοφα γνωμικά, στη μακρά σειρά των αρχαίων επιγραμμάτων (όπως το ποίημα «Ταινία» της σελ. 68)…

Ναι, ο Ντίνος Σιώτης ξεδιπλώνει σ’ αυτό το μετα-εκδοθέν πόνημα (έξι χρόνια μετά τη συγγραφή του) τη φιλοσοφική εκείνη αίσθηση της θνητότητας και του πρόσκαιρου εξαίροντας το στοιχείο της γελοιότητας. Η ανθρώπινη κατάσταση, μακράν πολύ της «Θείας Κωμωδίας» ενός Δάντη, κατακεραυνώνεται, καταπλακώνεται κι απανθρακώνεται, έρμαιο στη φθαρτότητα της Ύλης κάτω από το κυνικό μεσογειακό φως. Μοναδικοί οπαδοί του τραγικού: «οι απλοϊκοί άνθρωποι της Φύσης». Όλοι οι άλλοι είμαστε παθητικοί τηλεθεατές, ωσεί νεκροί, πτώματα περιπατούντα, όντας αποκομμένοι από τη Φύση, βυθισμένοι στη ματαιοδοξία του πολιτισμού, καταναλώνοντας πανάκριβα αγαθά που δεν αξίζουν φράγκο, παρακολουθώντας υπνωτισμένοι τα non-stop ριάλιτι, σε ένα φρενιτικό ζάπινγκ, εμετικό…

Η Φύση «σαν σκηνή θεάτρου που του έχει μείνει μόνο η κουρτίνα» (σελ. 31). Ο σπαραγμός τού «είναι» στην επιπολαιότητα τού «φαίνεσθαι», οξύνεται και παροξύνεται από τον τεχνίτη του Λόγου.

Στο ποίημα «Έρωτας» της σελ. 32, το ερωτικό υποκείμενο, η ομιλούσα-γράφουσα φωνή βλέπει την ιστορία του χωρισμού από το αντικείμενο του πόθου της, απ’ έξω, σα να πρωταγωνιστεί εκούσα-άκουσα σε ένα κακόγουστο ριάλιτι.

Στο ποίημα «Η σάρκα» της επόμενης σελ. 33, αποκομμένος από το εγώ και το σώμα του, ο αντι-ήρωας νιώθει ότι ο καθρέφτης δεν αντανακλά πλέον το ναρκισσιστικό (;) είδωλό του.

Στη σελ. 34 (ποίημα «Το σόι»), δύο τύποι του ίδιου ρήματος δίπλα δίπλα (λέγειν λένε) δημιουργούν μιαν έντονη μορφική παρατυπία αλλά και μια πανίσχυρη παρήχηση, προκαλώντας την προσοχή του αναγνώστη. Όπως και με το στοιχείο της αντίθεσης (σελ. 50) επιτυγχάνεται το ανάλογον ποθητόν ταρακούνημα του αποδέκτη της ποιήσεως.

Γιατί ο καταξιωμένος ποιητής κι εκδότης πάμπολλων περιοδικών στην Αμερική και στην Ελλάδα, γνωρίζει κι ομολογεί την αποτυχία της Ποίησης να επιτύχει στον μοργανατικό της γάμο με τον λαϊκό, απλό, καθημερινό άνθρωπο. Κι αυτή η απελπισία τονίζεται ιδιαίτερα σε δύο κείμενα (στις σελίδες 58 και 61), τα οποία, χωρίς να μπορούν να χαρακτηριστούν «ποιήματα ποιητικής», αποκαλύπτουν ωστόσο επακριβώς αυτή τη συνειδητοποίηση του ανεπίδοτου, του άστοχου αλλά επίκαιρου της δράσης των στιχοπλόκων ποιητών (σε αντιδιαστολή με τους σιγαλούς). Καρυωτακικόν το ποίημα της σελ. 64.

Ώριμος ποιητής πλέον, ο Ντίνος Σιώτης ποιεί ήθος, με όλες τις ποιητικές και πνευματικές εκδηλώσεις-δράσεις του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ