Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΤΙΧΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

15.07.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΤΙΧΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Συγγραφέας
Μάνος Ορφανουδάκης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5010-41-6
Σελίδες
56

«Λιοντάρι μέσα στη φωτιά στα μάτια με κοιτάζει…»

Σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση με δύο εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου να κοσμούν το εξώφυλλο, ο Μάνος Ορφανουδάκης παρουσιάζει μια συλλογή έμμετρης ποίησης, κάποια ποιήματα έχουν ήδη μελοποιηθεί, γεμάτη τρυφερότητα, λυρισμό και γλυκόπικρη νοσταλγία για εκείνα που χάθηκαν: το παρελθόν, η αθωότητα της νιότης, οι έρωτες, οι νίκες που έγιναν στην πορεία της ζωής ήττες… Θα χαρακτήριζα την ποίησή του ρομαντική, αν δεν είχε τόσο φθαρεί ο όρος.

Ομολογώ ότι σπάνια με κερδίζει αυτό το είδος ποίησης που έχει κατά κάποιο τρόπο επανέλθει στη «μόδα» τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ποιητική: το μέτρο και η ομοιοκαταληξία απαιτούν μαστοριά και γνώση αρκετή, για να μην μοιάζει το αποτέλεσμα «εύκολο» και ελαφρύ, να μην παραπέμπει σε ευφυολογήματα ή λεκτικούς ακροβατισμούς, προκειμένου να λειτουργήσει η ομοιοκαταληξία για την οποία η ελληνική γλώσσα, σε αντίθεση ας πούμε με την αγγλική, δεν βοηθά ιδιαίτερα.

Όμως ο Μάνος Ορφανουδάκης, επειδή προφανώς έχει μουσική παιδεία αλλά και γιατί η καταγωγή του από την Κρήτη του προσφέρει γερές ρίζες στην παραδοσιακή τέχνη του στίχου, κατορθώνει να δημιουργήσει ποιήματα κομψοτεχνήματα, όχι όλα ισότιμα ποιητικά αλλά οπωσδήποτε καλοδουλεμένα και κυρίως με ψυχή: διότι ο καλός τεχνίτης εκτός από τη γνώση, πρέπει να βάλει στο έργο του κι ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Κι αυτό είναι έκδηλο καθώς διαβάζεις τους στίχους του, αφού το συναίσθημα της στιγμής, της εικόνας, της ψυχικής κατάστασης σε διαπερνά και επικοινωνεί μαζί σου. Και για κάθε έργο τέχνης, αυτό είναι το Α και το Ω. Και υπάρχει και κάτι άλλο στους στίχους του Ορφανουδάκη που προσωπικά με άγγιξε πολύ: μια καθαρότητα, όχι μόνο λεκτική και εκφραστική αλλά και συναισθηματική, κάτι παλιό αλλά άφθαρτο, αυθεντικό είναι ίσως η πιο σωστή λέξη, χωρίς προσπάθεια επίδειξης γνώσεων και εντυπωσιασμού. Η ποίησή του είναι αυτό που είναι και δεν προσπαθεί να σε κερδίσει, γιατί ήδη βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο μέσα στην καρδιά σου, αφού έχει ρίζες στην παράδοση της ελληνικής ποιητικής.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια ποιήματα, θα διάλεγα το «Αγιοχτένι», τη «Νεράιδα και το δέντρο», το «Γέλιο του Αδάμ» και το «Τραγούδι του τυφλού πιανίστα». Με τους τελικούς στίχους από το τελευταίο, θα κλείσω αυτή την παρουσίαση:
«Γυμνό το σώμα σου ξαπλώνεις
στα μαύρα και στα άσπρα πλήκτρα,
πνίχ’ τα λόγια, τώρα, πνίχ’ τα
και τη σιωπή μη χαμηλώνεις».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ