Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΜΕ ΣΕΙΡΗΝΕΣ

16.06.2015
facebook email
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΜΕ ΣΕΙΡΗΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΩΝ
Συγγραφέας
Γιώργος Ρούβαλης
Κατηγορία
ISBN
9786188032620
Σελίδες
42
Ρομαντισμός εναντίον επικούρειου τρόπου ζωής, που απέχει βεβαίως από τον υλισμό κι από κάθε είδους μεταφυσική, πέραν της νοσταλγίας της χαμένης και μηδέποτε ξανακερδισμένης σαρκός. Ο Γιώργος Ρούβαλης, ειδικευμένος στις Λατινοαμερικάνικες σπουδές, καθηγητής πανεπιστημίου στο Μεξικό και στη Βενεζουέλα, ακάματος εργάτης της γραφής, σημειώνει τα αποστάγματα των αισθητηριακών του εντυπώσεων σε αυτή την άκρως ερωτική κι απροκάλυπτα λυρική, την «αγαπησιάρικη» ποιητική του συλλογή με τίτλο (διόλου υπαινικτικό αλλά συμβολικά κυριολεκτικό) «Αρχιπέλαγος με σειρήνες».

Στιγμές-στιγμές ακούγεται σαν τον αισθησιακό Καβάφη, ή σαν εκείνους τους ποιητές της Παλατινής Ανθολογίας που έγραφαν από σεβντά, από μαράζι ερωτικό, από ξεχείλισμα τεστοστερόνης κι όχι για να εγγράψουν υποθήκες στην αιωνιότητα, σαν κάποιους μωροφιλόδοξους ανόητους, που υποκαταστήσανε τη ζωή και την αληθινή ζωή, την ηδονή του αγγίγματος, με λέξεις πεταμένες σε χαρτιά από ανακυκλώθηκαν στη μαύρη τρύπα του Χρόνου, δικαίως. Το μόνο που μένει από εποχή σε εποχή, αναλλοίωτο κι ακέραιο, είναι το σώμα που ποθεί και σπαράσσει και μάχεται να αντισταθεί στη θλίψη του αποχωρισμού, στη στέρηση του ποθητού άλλου, στην αγωνία της νοσταλγίας για Ιθάκες χαμένες ανεπιστρεπτί στο αρχιπέλαγος της ηφαιστειακής αμφιθυμίας. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους μεγάλους ποιητές από τους «εγκεφαλικούς», εκείνους που περιγελά ο Μολιέρος στον «Μισάνθρωπό» του. Ο μνησίκακος, εκδικητικός Ορόντ είναι τόσο «λίγος» για την τέχνη της Ποιήσεως, που μόνον θιασώτης της Οιήσεως μπορεί να λογιάζεται.

Αντιθέτως, ο Γιώργος Ρούβαλης είναι σπαραξικάρδια αυθεντικός, χωρίς να γίνεται σε καμιά περίπτωση μελοδραματικός, σε αυτή την έντεχνη κατάθεση αισθητηριακής μνήμης, τεχνηέντως επεξεργασμένης με ρομαντική επίστρωση σε μεσογειακώς αισθησιακό υπόστρωμα. Διαβάζεται απνευστί, χωρίς να είναι πάντα εύπεπτο. Είναι όμως αυθεντικό, μακριά από σοβαροφάνειες κι επιτηδεύσεις. Τον παραδέχομαι ανεπιφυλάκτως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ