Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΚΥΝΗΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΦΛΟΓΕΡΗ ΥΠΑΡΞΗ

02.06.2015
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΥΝΗΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΦΛΟΓΕΡΗ ΥΠΑΡΞΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΑΤΗ
Συγγραφέας
Νικόλας Νιαμονητός
Κατηγορία
ISBN
978-960-408-179-0
Σελίδες
112

«Κάθε ποίημα που τύχει και βρεθεί στον μακρύ δρόμο αυτής της ζωής
να το αντιμετωπίζεις σαν μια χαμένη ιδέα»
(σελ. 9)

Ο Νικόλας Νιαμονητός γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπουδάζει Ιατρική στην Πράγα.

Η συλλογή με τον ιδιαίτερο τίτλο «Κυνήγα τη νύχτα μέχρι να γίνεις φλογερή ύπαρξη» και το εξαιρετικό εξώφυλλο αποτελεί την πρώτη συλλογή του Νικόλα Νιαμονητού. Όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο, η αναζήτηση του βαθύτερου Εγώ, η αδιάλειπτη προσέγγιση ενός κόσμου υπό το πρίσμα του ενός, κυριαρχούν ως στοιχεία και σημεία στην παρούσα συλλογή.

Η ανάγκη της ψυχής, η δοκιμασία της ύπαρξης –και της συνύπαρξης–, η βούληση της αναπνοής και τελικά η λύτρωση μιας αναζήτησης που ποτέ δεν τελειώνει, βάφουν με χρώματα έντονα τους στίχους των ποιημάτων. Ο εσωτερικός κόσμος, που δύσκολα κατακτιέται, και πολλές φορές μεταμορφώνεται σε δαίμονα και δήμιο, μόνη δίοδο διαφυγής έχει τη διαρκή αναζήτηση, την περιπέτεια και τη δοκιμασία με σκοπό την πλήρωση και την ελευθερία μέσω αυτής. Όπλα στο ταξίδι αυτό είναι όσα κρατούν στέρεα την ανθρώπινη υπόσταση, η Αλήθεια, η Αγάπη, η Δύναμη. Με πυγμή μάχεσαι σε μια σαρκοβόρα καθημερινότητα που αδημονεί να κατακρεουργήσει κάθε σπιθαμή της ύπαρξής σου. Και όσο διατηρείς το μυαλό σου καθάριο, θα κερδίζεις. Και όσο θα επιτρέπεις στο πνεύμα σου να είναι ανθηρό, τόσο θα βλέπεις το φως στο σκοτάδι. Και όσο η καρδιά θα μένει σθεναρή στις αντιξοότητες, τόσο θα μπορείς να λες πως έζησες.

Ποίηση εσωτερική με συναισθηματική εκφραστικότητα και πλούσιο λεξιλόγιο. Ο λυρισμός και η υποβόσκουσα μουσικότητα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, παράλληλα με την απουσία σημείων στίξης στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, δίδει στον αναγνώστη την αίσθηση μιας συνεχούς και καταιγιστικής ροής. Σαν να πρόκειται για μια επανάσταση που ξεκινάει από τα ενδότερα.

Οι τίτλοι των ποιημάτων ως επί το πλείστον είναι και στίχοι στα ίδια τα ποιήματα, ενώ η δομή της συλλογής διεκδικεί την υπόστασή της μέσα από τη δική της ξεχωριστή ισορροπία. Ως αρνητικό στοιχείο θα σημείωνα το ότι ορισμένα ποιήματα είναι μεγαλύτερα σε έκταση απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, χάνοντας έτσι τη δυναμική τους, ενώ το νόημα και η ουσία αποδυναμώνονται.

Εν κατακλείδι η ποιητική συλλογή του Νικόλα Νιαμονητού είναι μια αρκετά καλή πρώτη προσπάθεια που έχει πράγματα να πει, κυκλοφορώντας πρόσφατα σε μια θαυμάσια έκδοση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ