Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΔΙΔΥΜΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ

28.04.2015
facebook email
ΔΙΔΥΜΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Μαριέττα Πεπελάση
Κατηγορία
ISBN
978-618-5141-04-2
Σελίδες
48
«Η ποίηση είναι υψηλή υπόθεση όταν Ποίησις είναι» (ρητό δικής μου κοπής κι εμπνεύσεως). Η Μαριέττα Πεπελάση είναι άνθρωπος ζωντανός, ενεργητικός, συμπάσχων, βοηθητικός (με την έννοια του αρχαίου θεράποντος) κι αλληλέγγυος, πνευματικώς εναργής και ποιητικώς εν εξελίξει. Η ζωγραφική της. Η μουσική σύνθεση κι ερμηνεία (στο πιάνο), το λειτούργημά της ως ψυχολόγος, με έμφαση στις προδομένες γυναίκες (όπως μαρτυρεί κι ο τίτλος ενός εκ των βιβλίων της), η συνολική αναγεννησιακή της προσωπικότητα, καταδεικνύουν το αρτιμελές και υψηλόν του πνευματικού της αναστήματος. Ας πλήθαιναν οι τόσον πληθωρικοί άνθρωποι σε μια κατασυκοφαντημένη χώρα, που γέννησε, έθρεψε κι εξόρισε τόσο σπουδαία πνεύματα. Όσον αφορά την ποιητική τέχνη της Μαριέττας Πεπελάση, ο λυρισμός συνδυάζεται με τον υπαρξισμό κι ο ρεαλισμός με τον ιδεαλισμό, η γνώση της ανθρώπινης φύσης με την υπέρβασή της, η μοναξιά με τη συμπαντική ένωση του δυστυχισμένου κι αποκομμένου ατόμου με το Όλον. Αυτό το «ωκεάνιο συναίσθημα» είναι το κλειδί όλης της παρουσίας αυτού του ποιητικού και καλλιτεχνικού φαινομένου που αποκαλείται Μαριέττα Πεπελάση. Αναζητεί επειγόντως τον Παράδεισο –όχι έναν οποιονδήποτε παράδεισο για να καταφύγουν εντός του συγγραφέας κι αναγνώστης, αλλά τον αρχετυπικό εκείνο χώρο της ασφάλειας, της ελευθερίας, της ισονομίας και της δικαιοσύνης, όπου ο θάνατος ουκ έστιν έτι και πόνος δεν ημπορεί να εμφιλοχωρήσει.

Αυτή η βαθιά ουμανιστική σκοπιά, σε συνδυασμό με την πλήρη συνειδητοποίηση της «θείας» ανθρώπινης κωμωδίας ως δράματος, καθιστά το ποιητικό σώμα του βιβλίου με τον συμβολικό τίτλο «Δίδυμες ακτίνες» εξόχως σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό. Διάβασα το κείμενα ως λιμπρέτο ενός ορατορίου που δεν έχει γραφτεί ακόμα, ως την ανάσα της συλλογικής ανθρώπινης ψυχής να ανυψωθεί προς τα Φώτα μιας Αναγέννησης που μόλις γλυκοχαράζει, αναζητώντας τον Χρυσούν Αιώνα του εικοστού πρώτου και των αιώνων που θα έρθουν. Από αυτήν την άποψη, η Μαριέττα Πεπελάση είναι πρωτοπόρος στην ελληνική ποίηση, των μεμψιμοιρούντων, των μυκτηριζόντων, των αυτοψυχαναλυομένων, των ηττοπαθών, των θηρευτών βραβείων και χειροκροτημάτων.

Η Μαριέττα Πεπελάση είναι σεμνή. Το ίδιο και η Ποίησή της. Χαμηλόφωνη κι υψιπετής. Στην Ποιητική της επικρατεί ο ρυθμός και η μουσικότητα της φράσης, οι λέξεις είναι προσεκτικώς επιλεγμένες, οι παρηχήσεις διακριτικές και συνάδουσες, η εικονοπλασία αρμονική. Η «μουσική των σφαιρών» αντηχεί στους στίχους της. Ο Άνθρωπος ξαναβρίσκει την αξιοπρέπεια και το θάρρος ν’ αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Η σκόνη κι ο ορυμαγδός του βίου δεν τρομάζουν τον αληθινό ποιητή, τον γνήσιο, αφού καλώς γνωρίζει πώς να υπερυψούται πάνω από την πικρία και τη μικρότητα του κόσμου, στο Σύμπαν το μέγα. Απόλαυσα πολλαπλώς την ανάγνωση αυτού του πονήματος, προτού καν τυπωθεί. Κάθε φορά ανευρίσκω καινούργια νοήματα, καινούργιες εικόνες, πρωτόγνωρες συνηχήσεις του εσωτερικού με το εξωτερικό, του νοητικού με το θυμικού, του βουλητικού με το αναλλοίωτο.

Ναι, η Μαριέττα Πεπελάση κοσμεί την Αθήνα και την πολιτιστική ζωή της χώρας μας και της οφείλουμε σεβασμό. Όσο για την αποδοχή μας, δεν την έχει ανάγκη, αφού κινείται στον υπερβατικό χώρο της Ποίησης, εκείνης που «δεν ζητεί τα εαυτής», που δεν φωνασκεί, δεν ξιφουλκεί, δεν απαιτεί, δεν χωράει στην κλίνη του Προκρούστη, αλλά τραγουδάει τη χαρά της ζωής του έλλογου όντος που έχει επιτύχει μετά πολλών άθλων κι αγωνίας τη συμφιλίωσή του με το Άπαν. Αυτή η συν-χώρεση πεθαμένων και ζωντανών, ορατών κι αοράτων είναι η κλείδα της αληθούς επικοινωνίας με την ατομική, τη συλλογική και την πανανθρώπινη συνειδητότητα. Κι η Μαριέττα Πεπελάση είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού του επιτεύγματος, συμβάλλοντας στη δημιουργία της κρίσιμης εκείνης μάζας που θα οδηγήσει την Ανθρωπότητα στο καινούργιο (και πολλά αναμενόμενο) «ποιοτικό άλμα», όπως το οραματίστηκε ο χριστιανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκωρ. Διαβάστε τις «Δίδυμες ακτίνες» χαμηλόφωνα και δυνατά, τραγουδήστε τες, συνθέστε μουσική για να τις ντύσετε και να τις φωτίσετε με το δικό σας λαμπρό φως μιας συνείδησης που δεν δέχεται συμβιβασμούς και δεν υποχωρεί ούτε εκατοστό από το όραμα της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ας πληθαίνουν οι άνθρωποι με το ύφος και το ήθος της Μαριέττας Πεπελάση. Μόνον έτσι θα αναπτύξουμε πάλι πνευματική ζωή στο σταχτί και σκουρόχρωμο παρόν μας. Όλα τα άλλα είναι σιωπή. Κι έτσι είναι…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ