Έχουμε διαβάσει 2980 βιβλία

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

28.07.2015
facebook email
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-303-223-6
Σελίδες
48
Με παιδική ψυχή που μετράει δεκαετίες ζησμένης ζωής κι ομολογεί την αγάπη προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, ο εκπαιδευτικός, πολυγράφος και πολύπλευρος Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης λατρεύει τη Φύση, αφοσιώνεται στην Ιστορία, μεταπλάθει τις στενοχώριες και τους καημούς της μικρής καθημερινότητας σε Ποίηση υψιπετή και προσγειωμένη ταυτόχρονα. Το ζητούμενό του δεν είναι η Γνώση. Γράφει στο ποίημα «Κωδικοποιητής» (σελ. 36): Δεν ξέρω γράμματα. Τα αισθήματά μου τα κωδικοποιώ
Με τους παλμούς της καρδιάς μου.
 

Ποίηση του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, μετρημένα ευθυτενής κι ασυγκράτητα ρομαντική, ερωτοτροπεί με το Ά-λογο και το Αδύνατο, αποφεύγει το παράλογο (οι μεταφορές του δεν παραπέμπουν ποτέ στο σουρεαλισμό), προδίδει αγαπησιάρικη διάθεση κι ευγενή αισθήματα, χωρίς να χάνει τίποτα από τον μακροσκελή βηματισμό της. Η Πίστη στο Θεό προφανής. Του απευθύνει το ποίημα «Ύπνος» (σελ. 32), που μοιάζει παιδική προσευχή μεγάλου ανδρός. Στο ποίημα «Αγάπη» (σελ. 33) συγκεντρώνει όλη του την κοσμοθεωρία σε μία λέξη, όπως μαρτυρείται από τον Ορφισμό και τη χριστιανική διδασκαλία. Υπαρξισμός ολοφώτεινος, μεσογειακού τύπου, στο ποίημα «Άλλη μια μέρα» (σελ. 34).

Η ρητορική «Άφεση» (σελ. 35) τα λέει και τα αποκαλύπτει όλα:
Συγχωρήστε με για τα λάθη μου και χρεώστε
Το ακαταλόγιστο, να ανακαλύπτω πράγματα εκεί
Που οι άλλοι τα έχουν πετάξει.


Αυτός ο διαρκής επανακαθορισμός του ουσιώδους προσδίδει στην ποιητική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη την καταυγασμένη σκοτεινιά των μεγάλων Φλαμανδών ζωγράφων, προδίδει μιαν εγγενή, κεκαλυμμένη μελαγχολία, όπως κατονομάζεται ευθαρσώς στο ποίημα «Σημάδια κόπωσης» (σελ. 31). Η μαχητικότητά του φαίνεται στο ποίημα «Υπερηφάνεια» (σελ. 30) που τη σκιαγραφεί ως ένα σχεδόν θανάσιμο πολιτισμικό αμάρτημα. Είναι κοινωνικοποιημένος διανοητής, μάχιμος μέχρις ενός ορίου, προστατευμένος από την αθωότητά του, χαμένος στην παιδικότητα της αγάπης του, εκτεθειμένος στη συμπαθή αφέλεια της αγιότητάς του. Αν η Γνώση χωρίς αισθήματα μετατρέπει τους ανθρώπους σε τέρατα, η Γνώση που συνδυάζεται με την Αγάπη και το μυαλό που συνδέεται κι επικοινωνεί αδιαλείπτως με την καρδιά, είναι η μόνη μας ελπίδα να ξεφύγουμε από τη διελκυστίνδα της Κρίσης και να απαλλαγούμε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη που μας απειλούν με τη χολή των λαθών τους.

Τα ανθρώπινα πάθη αφήνουν αδιάφορο τον ποιητή Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη. Προτιμάει να είναι ο τελευταίος στον Παράδεισο παρά ο πρώτος στην Κόλαση. Είναι συντροφικός, ειδυλλιακός, ονειρικός. Σχεδόν σαν ποιητής άλλων καιρών κι άλλων τόπων. Διαβάζουμε στη σελ. 28 το ποίημα «Και τα όνειρα γίνονται»:
Με το μολύβι χαράζω πορείες, με το χέρι ορίζω σημεία.
Του μακρινού ταξιδιού σου που ονειρεύομαι να ζήσω
Μαζί σου.


Αυτό το βιβλίο το αφιερώνει «Στην Ελένη». Κι ευτυχώς δεν θα είναι το τελευταίο του, ελπίζω. Τέτοιους ευγενείς ανθρώπους διψάει η ποίησή μας. Από τα τέρατα χορτάσαμε, και τους αδίστακτους τους φάγαμε στη μάπα και τους μωροφιλόδοξους αηδιάσαμε και… και… και… Ελπιδοφόρος. Απόδειξη ότι το όνομα μάς καθορίζει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ