Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΣΤΗΝ ΤΗΞΗ ΤΟΥ ΕΡΕΒΟΥΣ

11.02.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΤΗΝ ΤΗΞΗ ΤΟΥ ΕΡΕΒΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΥΚΟΦΩΣ
Συγγραφέας
Χρήστος Κατρούτσος
Κατηγορία
ISBN
978-618-80488-6-7
Σελίδες
64

«Σταγόνες από αγκάθι και κεντρί»

Για αρχή, μια διαπίστωση: η χρήση της λέξης «συλλογή» για το βιβλίο του Χρήστου Κατρούτσου, δεν ισχύει. Όχι μόνο γιατί τα περισσότερα ποιήματα επικοινωνούν το ένα με το άλλο, νοηματικά και με στίχους-γέφυρες στο τέλος του προηγούμενου και στην αρχή του επόμενου, αλλά και γιατί καθώς τα διάβαζα μου δημιούργησαν, ως ατμόσφαιρα, ως περιεχόμενο και ως ψυχική εντύπωση, την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα ενιαίο έργο φιλοσοφικού στοχασμού για την «ανθρώπινη κατάσταση», με τη μορφή ποιητικών ενοτήτων. Αγαπώ πάντα την παρουσίαση ενός ποιητικού έργου με εσωτερική δομή, αλλά η «Τήξη του Ερέβους» είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ένας φιλοσοφικός διάλογος του ποιητή, εσωτερικός οπωσδήποτε, αλλά όχι τυφλός προς τον έξω κόσμο. Βλέπει, αφουγκράζεται, μεταφράζει στη δική του γλώσσα και αγωνιά με την υπαρξιακή αγωνία αλλά και με την αγωνία για όσα βιώνει μαζί με την κοινωνία, τον άλλο άνθρωπο, αλλά και με εκείνα που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος, με τα οποία όμως επικοινωνεί: «Σ' αυτήν την πυρκαγιά/ αιώνες τρεις χιλιάδες έλιωσαν/ από σπινθήρα λόγου ξύλινου/ στη νύχτα των κρυστάλλινων ελάτων» («Στα έλατα δακρύων»).

Κι αν ο όρος φιλοσοφικός στοχασμός ακούγεται βαρύς (και μπορεί να είναι), ο ποιητής κατορθώνει με τη γραφή του να του αφαιρέσει αυτό το βάρος. Λυρική, τρυφερή, κι ας είναι θλιμμένη, με ρίζες στην ποιητική περασμένων εποχών, συνθέτει ένα τραγούδι γεμάτο σύμβολα και εικόνες, του οποίου η μουσική σε τυλίγει χωρίς να το καταλάβεις και σε κερδίζει: «μα κείνα θέλανε χωράφια/ τη ζούγκλα της ορμής τους θέλανε/ ν' απλώσουνε τα σώματα στην άσπιλη τη λάσπη/ εν μέσω νεογνών δοράτων πόας/ όπου ο άργιλος επαργυρώνεται με το χαμόγελό τους» («Με τη βροχή στον πλανήτη χι»). Εδώ είναι που βάζει το χέρι της η «μαγεία» της ποιητικής φλέβας και διεκδικεί το έργο από τη φιλοσοφία, και το παραδίδει την ποίηση.

Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από το ποίημα του οποίου τον τίτλο δανείστηκα ως επικεφαλίδα αυτής της παρουσίασης:
«Ζωή πώς βγήκες από το νερό και στέγνωσες,
σκληρή γινόμενη και ακανθώδης
μα θήραμα του λεμονιού,
κι άλλοτε, ελαστική και διάφανη με το κρυμμένο δηλητήριο.
[....]
Αγκάθι ή κεντρί όποια σταγόνα πέσει,
μες στο βυθό των ημερών...
μες στο βυθό των ημερών
οι μέδουσες και οι αχινοί»

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ