Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

20.01.2015
facebook email
ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Αργυρώ Φραγκή
Κατηγορία
ISBN
978-960-9441-61-2
Σελίδες
40
Σπανίως το πρώτο βιβλίο ενός ποιητή είναι τόσο ώριμο και «φτασμένο» στην ουσία, στον πυρήνα του υπαρξιακού ερωτήματος. Το κάτι και το τίποτα, το μηδέν και το άπειρο, το οριοθετημένο και το άπαν, στη θεματική της Αργυρώς Φραγκή, που γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Συγκαταβατικά ανθρώπινη η θεολογία της, συγκρατημένη η νοσταλγία της για τον «φυσικό άνθρωπο» του Ρουσσώ, η μοναξιά κι η θλίψη του αστικού τοπίου εικονογραφούνται ελλειπτικά με τα μπαλκόνια που κρέμονται πάνω από τους ακάλυπτους και με το πέταγμα των σκουπιδιών στους πάντα βρώμικους και παραμελημένους κάδους, τους απαξιωμένους από τις δημοτικές υπηρεσίες, παρά τις εξαγγελίες των υποψήφιων αρχόντων. Όλες οι μητροπόλεις του ελληνορωμαϊκού Νότου έχουν πάντα αυτό το έλλειμμα ενεργητικότητας, έγνοιας για τον πλησίον. Ίσως γι’ αυτό έδωσε τόση έμφαση ο θεάνθρωπος στην Αλληλεγγύη.

Η Αργυρώ Φραγκή είναι φιλοσοφικώς καταπονημένη από το αδιέξοδο και το παράλογο της ανθρώπινης κατάστασης, τα επερχόμενα γηρατειά, τον αδιάφθορο Χρόνο που προαναγγέλλει τη φθορά της σήψης. Κι ο έρωτας; Ένα διάλειμμα, νικημένος κατά κράτος από το αντίπαλο δέος του θανάτου. Η αγάπη ένα διαρκές ζητούμενο, μηδέποτε ευρεθέν όμως. Ο ποιητής, σα μοναχός με το κομποσκοίνι του, μετράει τις λέξεις μηχανικά, στήνει σειρές και στίχους σκοτώνοντας κατά βάθος την ώρα, αφού όλα έχουν ειπωθεί και τίποτα νέο κατά βάθος δεν περισσεύει να αποκαλυφθεί.

Αυτός ο φιλοσοφικός, μετριασμένος πεσιμισμός, η φιλάνθρωπη ματιά πάνω στα ερέβη, ο εύχαρις σκεπτικισμός του ελλόγου όντος, ειδικώς όταν εντρυφά στις λογοτεχνικές ρύμες κι αγυιές του σύμπαντος, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή την ένταξή του στις νεροσυρμές του πόνου, συνηχεί υπέροχα με τη θηλυκή παθητικότητα μιας θλίψης βροχερής, που δεν αναζητά τίποτα, δεν προσμένει τίποτα, δεν περιμένει τίποτα από κανέναν. Ούτε καν από τον ίδιο τον αναγνώστη. Αυτή η καθαρή, συγκεντρωμένη αλλά όχι συγκεντρωτική στάση ζωής, αυτή η γεροντικά νεανική καρτερικότητα καθιστά την ποίηση της Αργυρώς Φραγκή πρωτότυπη και αποκλειστική, ανοικτό και κλειστό σύστημα ταυτόχρονα, πεδίο προς εξερεύνησιν και λόφο που δεν χρειάζεται ν’ ανεβείς για να τον απολαύσεις.

Η τροχιά του βέλους της ποιήτριας είναι κυκλική, περνώντας όμως μέσα από το δαχτυλίδι που σχηματίζουν τα τόξα μυριάδων συμπολεμιστών, ατσαλωμένων στη φωτιά. Είμαστε ζώα κρεμασμένα στο σφαγείο ή άγγελοι σε εξορία; Η φοβερή σκηνή από τη «Χρονιά με τα δεκατρία φεγγάρια» του Φασμπίντερ, όπου η παρενδυτική αυτοκτονεί διά της αγχόνης σε έναν ουρανοξύστη, αφού φάει πριν ένα σάντουιτς, ή η άλλη σκηνή που κρατάει το ρομαντικό υποβολείο του ηθοποιού εραστή της ενόσω περιπατούν ανάμεσα στα αιμάσσοντα κρέατα ενός σφαγείου… Αυτή η διακριτική κραυγή ενός χαμένου ιδεαλισμού υποφώσκει στην ποιητική ουτοπία της Αργυρώς Φραγκή. Εκφράζει το ανήμπορο αδιέξοδο της γενιάς της που βλέπει τον Χρόνο να φεύγει, χωρίς να προσμένει σε δημιουργία, παραγωγικότητα και επιδόσεις, αφού τα αγαθά απαξιώθηκαν και η Κοινή Λογική ως αγαθό παραγκωνίστηκε, ή μάλλον θυσιάστηκε στον βωμό μιας παραισθητικής κοινωνίας της Αφθονίας. Η ευτυχία είναι ανέφικτη γι’ αυτή τη γενιά. Στριμωγμένοι στις μυλόπετρες της υποαπασχόλησης ή της ετεροαπασχόλησης, μπορούν μόνον να παρατηρούν και να κρίνουν, περιμένοντας το λυτρωτικό τέλος. Απογοητευτικό, δεν νομίζετε; Όμως η Θλίψη είναι μεγάλη κινητήριος δύναμις. Το ελατήριο όταν συμπιεστεί συγκεντρώνει το δυναμικό μελλοντικών εκρήξεων παραγωγικότητας κι η αληθής δημιουργικότητα θα σκορπίσει χαρά στα στήθια των απελπισμένων. Δικό μας χρέος είναι να τους ακούσουμε, να τους εντοπίσουμε, να τους ενθαρρύνουμε, όχι από ενοχή για τον διεφθαρμένο κόσμο που τους παραδώσαμε, αλλά από υγιή ανθρωπιστική υστεροβουλία. Μόνον όταν αυτή η νέα γενιά παραλάβει τη σκυτάλη του πολιτισμού, μόνον τότε κι εμείς θα μπορέσουμε να αναχωρήσουμε πλησίστιοι για φωτεινότερους κόσμους.

Ας υποδεχτούμε μια γνήσια εκπρόσωπο της νέας ποιητικής γενιάς. Ας ηχήσουν οι σάλπιγγες του ουμανισμού, του πασιφισμού, του ποιητικώς προσγειωμένου ορθολογισμού στην ταλαίπωρη, πανέμορφη Γη μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ