Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Η ΔΙΑΘΗΚΗ

14.01.2015
facebook email
Η ΔΙΑΘΗΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Παπαποστόλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-446-223-0
Σελίδες
48
Διαχρονικός ρομαντισμός, ουτοπικός σοσιαλισμός, Φύση εναντίον πολιτισμού, δίψα για τα ουμανιστικά ιδεώδη της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης κι εκατοχρονίτικος ρομαντισμός, ισχυρός εν τούτοις, ενδυναμωμένος από τους εγκεφαλικώς στιχουργούντες που απόδιωξαν την ποίηση από τον φυσικό αποδέκτη της. Ο Κωνσταντίνος Παπαποστόλου επιτυγχάνει τη σύζευξη ιδεαλισμού-υλισμού, ρομαντισμού-πραγματισμού, απενοχοποίησης του Έρωτα και της ταυτόχρονης αγιοποιήσεώς του. Η ομιλούσα φωνή ψάλλει τον αρρενωπό έρωτά της για μια «μικρή» αιωνίως έφηβη παρθένα καλόγρια είκοσι ενός ετών (σελ. 45). Το βιβλίο βρίθει φαλλικών υπο-νοήσεων (σελ. 21, 32 κ.α.). Η Φύση λειτουργεί ως οργιαστικός συνεργός κι ουδέποτε συνένοχος. Τα στοιχεία της Φύσης χαρμόσυνη ταφόπλακα στον ματαιωμένο σωματικό έρωτα, αλλά και δοξαστικά του. Η ιδιόλεκτος κινείται μεταξύ λογιοτατισμού, καθομιλουμένης και μαλλιαρής δημοτικής («θεία μεταλαβιά», σελ. 32). Είναι πολυποίκιλη όπως και το απροσδιόριστο ύφος αυτού του αυθεντικού ποιητή, που περιγελά εμπράκτως τους λόγιους και τους υψιπετείς βολεμένους «αναρχικούς» και σβησμένους φάρους του Πνεύματος, σε μια κοινωνία εξόχως αναξιοκρατική, όπου επικρατεί και καρποφορεί η συνωμοσία των μετρίων (αφού οι ηλίθιοι πάνε αλλού: στα κόμματα και στις θρησκείες). Ναι, είναι ανατρεπτικός ο επαναστατικός αγιωτατισμός του ποιητή Κωνσταντίνου Παπαποστόλου. Είναι αιρετικός κι ευσεβής ταυτόχρονα, ενεργητικός και παθητικός, αρσενικός και θηλυκός, τουτέστιν Ανδρόγυς απολύτως ισορροπημένος με Ζωή και Θάνατο. Η θάλασσα, ως Μεγάλη Μητέρα Θεά που ανακατεύει τα «πληγωμένα βότσαλα» στην παραλία με την αέναη, τρυφερή και σκληρή συνάμα αναπνοή της. Αυτή η χρήση των αρχετύπων ως πρωτογενές υλικό καθιστά το ολιγοστό αλλά καθόλου ασήμαντο έργο του Κωνσταντίνου Παπαποστόλου εξόχως διαχρονικό και λυρικό. Η δραματικότητά του έντονη αλλά διακριτική, η μονολογικότητά του ανεπηρέαστη από κάθε αυτισμό, χρησιμοποιεί το εσύ για να υπερβεί το εγώ και να αναχθεί στο συλλογικό. Αυτό το μακροσκελές και οικονομημένο, άναρχο αλλά και δομημένο ποίημα, ταιριάζει στη δημοτική μας παράδοση και στη μακραίωνη παράδοση των κανταδόρων-τροβαδούρων-ραψωδών-τραγουδοποιών που ξέρουν πώς να υμνούν τη ζωή καταπατώντας τον θάνατο.

Επιτέλους κι ένας ποιητής που συνδιαλέγεται αληθώς με την Αιωνιότητα, παρακάμπτοντας το κρίσιμο τώρα κι αγνοώντας τις μικρότητες της καθημερινής, αστικής, πικρόχολης ζωής, αφού ο ποιητής Κωνσταντίνος Παπαποστόλου «του Αποστόλου και της Μελπομένης γεννήθηκε και κατοικεί στο Δράμεσι Αυλίδας, της επαρχίας Θηβών, του Νομού Βοιωτίας. Το πρώτο του βιβλίο, Η εν Αυλίδι Ελεγεία, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη το 2001. Η διαθήκη είναι το δεύτερο βιβλίο του».

Του ευχόμαστε να τριτώσει!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ