Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ANIMA

03.12.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ANIMA
Εκδοτικός Οίκος
VAKXIKON.GR
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9776-96-7
Σελίδες
46

Ο χορός που γεννά τον Κόσμο

Τη Μαρία Κατσοπούλου τη γνώρισα, πριν συναντηθούμε διά ζώσης, μέσα από την πρώτη της ποιητική συλλογή, «Τα ποιήματα της τρελής» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2009). Ζήλεψα τον τίτλο, αγάπησα την ποίησή της κι έπειτα και την ίδια, καθώς η πρώτη μας συνάντηση γέννησε μία δυνατή φιλία αλλά και συνεργασίες. Έτσι ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω περίπου εκ των έσω την ποιητική της πορεία και εξέλιξη, στο επόμενο βιβλίο της, «Ποιήματα για τσακισμένες καρδιές και σαλεμένα μυαλά» (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2012), και μέχρι την πρόσφατη καινούρια ποιητική της συλλογή, «Anima», από τις εκδόσεις Βακχικόν: μία πορεία από το σκοτάδι που εγκυμονεί στο φως που γεννά κόσμους.

Επέλεξα για τον τίτλο αυτής της παρουσίασης τον τελικό στίχο του τελευταίου ποιήματος της συλλογής, θα έλεγα όχι το τέρμα του ποιητικού ταξιδιού στις σελίδες του βιβλίου αλλά την κορωνίδα του. Μέσα από τους στίχους της η Μαρία Κατσοπούλου αποτυπώνει με σύμβολα και αρχέτυπα, και με την καθοδήγηση των Αγγέλων και των Δασκάλων της όπως γράφει, μία μετάβαση από το υλικό πεδίο στο πνευματικό: μία αλχημική μετουσίωση των «κοινών μετάλλων» σε «χρυσό», με καταλύτη την ποίηση και αλχημιστή την ίδια την ποιήτρια, αφού η ποιητική της εξέλιξη ακολουθεί την πορεία της ψυχής της. Επομένως, δεν μιλάμε εδώ μόνο για καλή ποίηση, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο και σημαντικό: για τη μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας σε πεταλούδα.

Η ποιήτρια γνωρίζει ότι κάθε τι που από ενέργεια γίνεται ύλη, δεν παύει να είναι ενέργεια με διαφορετική μορφή: γι' αυτό και χρησιμοποιεί συνειδητά κι έχοντας πλήρη επίγνωση, τη δύναμη των λέξεων να δημιουργούν αυτό που φέρουν στο νόημά τους, ενώ στους στίχους της συμπυκνώνεται γνώση αρχαία και μαζί διαχρονική, για όσους έχουν μάτια ώστε να δουν και ώτα για να ακούσουν. Αυτοί μπορούν στίχο τον στίχο, να ακολουθήσουν «το χορό που γεννά τον κόσμο»...

Θα επιλέξω εδώ, όπως κάνω πάντα όταν προτείνω ένα ποιητικό έργο, εκείνα τα ποιήματα που ξεχώρισα με ένα μικρό δείγμα γραφής: «Τη Καλλίστη», «καθώς οι μονόκεροι αποχωρούσαν από τα καλλιστεία παίρνοντας μαζί τους τις σκέψεις τους. Ηθικό δίδαγμα: Να έχεις πάντα πρόχειρο τον αναπτήρα σου!», «Mistress of the Robes», «Αφροδίτη διευλαύνουσα στα μάτια των θνητών Ωραία», «Konx Om Pax», «Ακτίνες άστρων φθάνουν στους οφθαλμικούς κόγχους των θνητών: Άκουε Όρα Σίγα». Όμως η ποιητική συλλογή «Anima» αποτελεί μία ενότητα, ένα όλον, που ξεκινά από τον υπέροχο πίνακα του εξωφύλλου «Η αφύπνιση της Ψυχής» (Guillaume Seignac, 1904) και καταλήγει στην «Ανάσα του Βράχμα», όπως είναι ο τίτλος του ποιήματος που κλείνει τη συλλογή, αλλά ανοίγει τον νέο κύκλο στη σπείρα του χρόνου...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ