Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΞΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

05.11.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΞΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80916-3-4
Σελίδες
60

«Οι γάμοι των περήφανων γυναικών»

«Συνάντησα» για πρώτη φορά την ποίηση της Έλενας Πολυγένη σε μια ποιητική βραδιά όπου διαβάζαμε μαζί – και την ξεχώρισα για την πικρή τρυφεράδα της και τη μουσική της. Από το βιογραφικό της διαπίστωσα ότι είναι και μουσικός –μια τέχνη που αγαπώ πολύ–, και αυτό το ταλέντο της εμποτίζει και τους στίχους της.

Η ατμόσφαιρα και πάλι είναι μελαγχολική, ομιχλώδης στην τρίτη της ποιητική συλλογή «Η χώρα των παράδοξων πραγμάτων», αλλά με μια ομίχλη γόνιμη και γεμάτη «παράδοξα πράγματα», τα οποία εμφανίζονται ένα ένα καθώς περνάς από ποίημα σε ποίημα – κάποια από αυτά σε πεζή μορφή και από τα καλύτερα του είδους που έχω διαβάσει.

Τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ως κώδικα ψυχολογικό και ποιητικό, και η χαμηλή θερμοκρασία της γραφής της, δημιουργούν ένα κλίμα υποβλητικό, προσωπικής εξομολόγησης στο λιγοστό φως μιας μέρας που πεθαίνει ή στο αδύναμο χάραμα μίας ξάγρυπνης νύχτας. Η Λευκή Κυρία που κατοικεί στα ποιήματά της γεννιέται και πεθαίνει, για να ξαναγεννηθεί αθάνατη και γι' αυτό καταδικασμένη. Φάντασμα, ρόλος, θεά ή μήπως η μούσα; Όποια κι αν είναι, περιδιαβαίνει στους στίχους και έχω την εντύπωση ότι, ακόμα κι όταν δεν εμφανίζεται, εκείνη είναι που μιλάει, σαν μια φωνή από τα παρασκήνια.

Ανάμεσα στα ποιήματα που ξεχώρισα είναι «Οι γάμοι των περήφανων γυναικών» («Και όταν τσακίζουν τα μάτια μέσα από τα φορέματα, δίπλα στην καρδιά, βαραίνει η μορφή και το περίβλημά της»), «Η βασιλεία των φτερωτών εντόμων», («Καλή η έλξη του φωτός αλλά να βλέπουμε πού πάμε») και «Πτώση», («Μια φωτογραφία με ένα Γέλιο κεφάλι σαν βιολέτα (μωβ-μωβ)»). Στο σύνολό της αγάπησα τη χώρα των παράδοξων πραγμάτων όπου κατοικεί ποιητικά η Έλενα Πολυγένη, και σας προτείνω τη δουλειά της ως μία καθαρή, νέα ποιητική φωνή και μια γυναικεία ματιά που δεν ναρκισσεύεται, ο καθρέφτης της ποίησής της λέει την αλήθειά της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ