Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΜΟ

22.07.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΜΟ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Παναγιώτης Μηλιώτης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-03-6
Σελίδες
32

«Χιόνιζε παράσιτα στου μέσα σου τη μουσική»

Η ποίηση είναι ένα μονοπάτι, τόσο για εκείνον που γράφει, όσο και για εκείνον που διαβάζει: όταν διαβάζεις καλή ποίηση, κάτι συντελείται μέσα σου, μια αλλαγή, ένα άνοιγμα του εαυτού σου, που μπολιάζεται με καινούριο υλικό. Έπειτα, ο τρόπος που βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι, είναι διαφορετικός. Αυτό ακριβώς είναι το αίσθημα που μου δημιούργησαν τα ποιήματα του πρωτοεμφανιζόμενου και βραβευμένου με το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» από την Εταιρεία Συγγραφέων, Παναγιώτη Μηλιώτη.

Στη συλλογή «Μια ανάσα δρόμο», διαβάζουμε στίχους στέρεους, καλά δουλεμένους, φορτισμένους συναισθηματικά αλλά χωρίς να ξεφεύγουν προς το συναισθηματισμό, με αφετηρία το εγώ αλλά με απεύθυνση στο εμείς. Στίχους που τους ξαναδιαβάζεις για να εντυπωθούν μέσα σου (όπως αυτός που επέλεξα ως τίτλο της παρουσίασης από το ποίημα «Μήπως και προλάβεις την καταστροφή»). Η ποίηση του Παναγιώτη Μηλιώτη είναι χαμηλών τόνων αλλά υψηλής, εσωτερικής θερμοκρασίας, με γραφή δυναμική: η φλέβα της ποίησής του δεν παραδίδει τα όπλα και παλεύει τη «Νύχτα», που συχνά συναντάμε ως απειλή στα ποιήματα της συλλογής.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, θα επέλεγα το «Φθινόπωρο», το ομώνυμο «Μια ανάσα δρόμο» που κλείνει, ως τελευταίο της συλλογής, τον κύκλο που ανοίγει ο τίτλος της, και το εξαιρετικό «Ταυτότητα» – είναι εκείνο που με συγκίνησε περισσότερο: «Τόσο που ανοίγω τα πόδια/για να πηδώ τα ρήγματα της μέρας/ψάχνοντας να πιαστώ σε τίποτε λαβές/τόσο ξεχνώ πού ακουμπώ την ταυτότητα».

Ένας άνθρωπος που αγωνίζεται να βρει τρόπους και δρόμους, να διασκελίσει ρήγματα και να κρατηθεί από λαβές, ανασαίνει, συχνά ασθμαίνοντας, μέσα στα ποιήματα του Μηλιώτη, και μας είναι οικείος – μπορεί να είναι και το πρόσωπο που συναντάμε κάθε πρωί στον καθρέφτη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ