Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

07.05.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αργύρης Χιόνης
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-372-9
Σελίδες
111

«Η σκέψη δεν γεννιέται μες το στόμα.
Γεννιέται στην καρδιά της καρδιάς»

Τα σωστά βιβλία έρχονται σε σένα τη σωστή στιγμή. Ειδικά η ποίηση, έρχεται και σε βρίσκει. Όποιον ποιητή κι αν έχω διαβάσει, τον έχω διαβάσει όταν έπρεπε, όταν τον είχα ανάγκη – και μετά, δεν ήμουν πια η ίδια, είχα διαβεί ένα πέρασμα. Αυτό συνέβη και με την παρούσα συλλογή με επιλογές από το έργο του Χιλιανού ποιητή Nicanor Parra, που ευτύχησαν να μεταφραστούν στα ελληνικά από τον Αργύρη Χιόνη.

Ο τίτλος είναι απόλυτα δηλωτικός του περιεχομένου: πράγματι, τα ποιήματα αυτά είναι επείγουσας ανάγκης. Και ποια είναι η επείγουσα ανάγκη που καλύπτουν; Μέσα στους ωκεανούς ψέματος και πόζας που μας κατακλύζουν, μέσα στην κυριαρχία των εγώ-καρχαριών που λυμαίνονται τα λογοτεχνικά ύδατα, η ποίησή του είναι μια νησίδα για τους ναυαγούς της αλήθειας, της πραγματικής ζωής, της ανεπιτήδευτης ομορφιάς, των ποιητών «που κατεβήκανε από τον Όλυμπο»: «Για τους παλιότερους η ποίηση ήταν ένα είδος πολυτελείας. Για μας ωστόσο, πρώτης ανάγκης είδος είναι: αδύνατο χωρίς αυτή να ζήσουμε» («Διακήρυξη»).

Με λόγο που είναι σχεδόν πεζός, κουβεντιαστός όπως τον χαρακτηρίζει ο Αργύρης Χιόνης στην εισαγωγή του, αλλά με στίχους που τσακίζουν κόκαλα (τους αγάπησα απολύτως, κι ας εμπεριέχουν «καρφιά» για τον αγαπημένο μου Πάμπλο Νερούδα), και μένουν στο μυαλό σου σαν συνθήματα που διάβασες σε τοίχο, με γλώσσα καθημερινή, χωρίς φτιασίδια και «σύμβολα καβαλιστικά», αλλά τολμηρή και αιχμηρή, ο Parra λέει αυτά που πρέπει να πει και δεν φοβάται, ούτε κρύβεται μέσα στους στίχους του: «Λέω τα πράγματα όπως είναι ή ξέρουμε τα πάντα από πριν ή τίποτε ποτέ μας δεν θα ξέρουμε» («Γράμματα του ποιητή που κοιμάται σε μια καρέκλα»).

Η ποίηση του Parra είναι ποίηση της ανθρώπινης κατάστασης. Είτε πολιτικά είτε υπαρξιακά, είτε ειρωνικά-σατιρικά τα ποιήματά του είναι πάντα βαθιά ανθρώπινα και στα μέτρα τα ανθρώπινα δομημένα. Δεν είναι ο ποιητής-ποταμός, ο ποιητής-περσόνα, ο ποιητής-προφήτης, ο ποιητής «τρελός του χωριού»: ανήκει σε εκείνη την πάστα ποιητών που είναι εδώ «για να μη γενεί στραβό το δέντρο». Κι αυτή την ποίηση την έχουμε πράγματι ανάγκη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ