Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

MADRE DOLOROSA

04.03.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
MADRE DOLOROSA
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-67-5
Σελίδες
40

«Με χτυπά ο ήλιος στα μάτια και δακρύζω»
Σόνια Ζαχαράτου (Madre Dolorosa)

Αν έπρεπε να καταλήξουμε στο τι είναι εκείνο που προκαλεί τα μεγαλύτερα συναισθήματα, τι είναι εκείνο που αναδιαμορφώνει την προσωπικότητα του ατόμου, μπροστά σε τι ο άνθρωπος νιώθει πιο ευάλωτος, τότε νομίζω ότι οι περισσότεροι θα καταλήγαμε στο εξής: ο έρωτας.

Στην ποιητική συλλογή της Σόνιας Ζαχαράτου που τιτλοφορείται «Madre Dolorosa» και φέρει τον υπότιτλο «ο Έρωτας», θα περιδιαβούμε τις ζώνες του κορυφαίου συναισθήματος και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που δημιουργεί. Από την πρώτη στιγμή, το βλέμμα, την έκρηξη που πλησιάζει, την ανασύνθεση του ενδότερου κόσμου. Κι έπειτα, τη λύπη της χαράς, τη μοναδικότητα του αγγίγματος, τη λύτρωση του φιλιού, παραδεισένιες εικόνες μιας εκρηκτικής πλήρωσης. Ωστόσο, δεν αποφεύγουμε τις στιγμές εκείνες της διαρραγείσης ένωσης, του ατομικισμού, του κλεισίματος –και πάλι– στον ίδιο τον εαυτό. Και τέλος, η αναζήτηση των αιτιών, καθώς ο πόνος, που δύσκολα κρύβεται, θεριεύει και κυριαρχεί.

Οι στίχοι της Σόνιας Ζαχαράτου, δομημένοι προσεκτικά, συνθέτουν μια συμπαγή ποιητική συλλογή, ακέραια και ιδιαίτερη, που σπιθαμή προς σπιθαμή, καθώς διαβάζεις, απλώνεται όλο και περισσότερο στον ψυχικό σου κόσμο. Άλλωστε, παρουσιάζεται και διαβάζεται ως ενιαίο κείμενο. Το ύφος της είναι ιδιαίτερο, από τη μία ορθά επιμελημένο, αλλά από την άλλη αφήνοντας εντέχνως τα συναισθηματικά κομμάτια να σημάνουν την έκρηξη που έχει ανάγκη το συναίσθημα. Η γλώσσα, συνοδοιπόρος του ύφους, στο ίδιο μήκος κύματος: άρτια και δοτική, χείμαρρος μιας συναισθηματικής ανάσας, που, ίσως, για καιρό έχουμε ξεχάσει. Και τέλος, η ροή των στίχων σε παρασέρνει στη δίνη της δικής της ταχύτητας, πλημμυρίζοντας με λέξεις και έννοιες τη μεστότητα και το ρεαλισμό του υπέρτατου, όπως είναι ο Έρωτας.

Αυτή, λοιπόν, η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα είναι το θετικότερο στοιχείο στην ποιητική συλλογή της Σόνιας Ζαχαράτου. Μια συλλογή που αποτελεί έξοχο ανάγνωσμα ως υμνωδία στον Έρωτα και σε όλες τις εκφάνσεις του. Τη διάβασα αρκετές φορές –κάτι που δεν κάνω πολύ συχνά– και σε κάθε ανάγνωση είχε κάτι καινούργιο να μου πει, είχε να μου ψιθυρίσει την ουσία μέσα από στίχους που μου είχαν ξεφύγει, είχε να ακουμπήσει στα χέρια την εικόνα του Έρωτα που σε κάθε διάβασμα ολοκληρωνόταν και πιο πολύ.

Ακόμα κι αν δεν είστε θιασώτες της ποίησης, προτείνω να διαβάσετε τη συγκεκριμένη συλλογή, σίγουρα θα βρει τον τρόπο να συνομιλήσει με την ψυχή σας. Αν αγαπάτε την ποίηση, τότε νομίζω ότι θα έπρεπε ήδη να την έχετε διαβάσει…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ