Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΡΟΖΑΡΙΟ

26.12.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΡΟΖΑΡΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΙΛΝΤΙΣΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτριος Β. Τριανταφυλλίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-99677-7-8
Σελίδες
127

«Τόσο γλυκός δεν ήξερα πως είναι ο λαιμός,
πίσω απ' το σηκωμένο το γιακά»

Πολλά χρόνια πριν από το εμβληματικό «Ρέκβιεμ», όταν η Άννα Αχμάτοβα ήταν ακόμα μια κοπέλα 24 ετών, έγραψε τα ποιήματα της συλλογής «Ροζάριο» μεταξύ 1912-1914, παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η δεύτερη ποιητική της συλλογή που την έκανε διάσημη στη Ρωσία: στη δίγλωσση έκδοση από το «Φίλντισι», με σκίτσα της Αχμάτοβα που έφτιαξε ο Μοντιλιάνι όταν γνωρίστηκαν στο Παρίσι το 1910, το «Ροζάριο» είχε την τύχη να μεταφραστεί από τον Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, από τα ρωσικά, όπως και το «Ρέκβιεμ» (Αρμός) πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, υπάρχει στην έκδοση μία παρουσίαση του έργου της ποιήτριας από τον Νικολάι Γκουμιλιόφ, τον πρώτο της σύζυγο και πατέρα του γιου της, καθώς και πέντε επιπλέον ποιήματα, τα οποία η σοβιετική έκδοση του 1979 τα περιλαμβάνει στη συλλογή θεωρώντας ότι ανήκουν στον ίδιο κύκλο.

Ο τίτλος αποδίδει απόλυτα το κλίμα και το ύφος της συλλογής: πρόκειται για προσευχές για τον έρωτα, που αποδίδονται ως λατρεία στο πρόσωπο του αγαπημένου, αλλά και προσευχές όχι ακριβώς θρηνητικές αλλά περισσότερο παρηγορητικές για την απώλεια αυτού του έρωτα. Οι συναισθηματικά φορτισμένες αυτές προσευχές, που συνθέτουν τους λυρικούς στίχους της, μοιάζουν σχεδόν μισές, ανολοκλήρωτες, όπως τα λόγια που θέλουμε να πούμε αλλά αγκιστρώνονται στο λαιμό και ανεβαίνουν στα χείλη με κόπο, πιο πολύ σαν αναστεναγμός παρά σαν λέξεις. Το βασανιστήριο μιας αγάπης που δεν έχει χώρο να ζήσει στην πραγματική ζωή, η οδύνη αυτής της συνειδητοποίησης και η έλξη της νιότης σε όλες τις εποχές προς τον πόνο και το θάνατο (ίσως γιατί μοιάζει ακόμα πολύ μακριά), είναι το υλικό με το οποίο η νεαρή Αχμάτοβα δημιουργεί τις προσευχές της για τη θρησκεία του έρωτα.

Κι έπειτα είναι οι εικόνες που γεννούν οι στίχοι της: θραύσματα στιγμών, λεπτομέρειες που μόνο ένας ερωτευμένος μπορεί να κρατά στη μνήμη του, σύντομες συναντήσεις και επώδυνοι χωρισμοί που καταγράφονται ποιητικά σαν ένα είδος ιερού ημερολογίου, ενός χρονικού που κρατάς μυστικά γιατί δεν θέλεις να ξεχάσεις τίποτα. Ο συμβολισμός, μπολιασμένος όμως με έντονο και γνήσιο συναίσθημα –νιώθεις, διαβάζοντας, ότι μιλάει μια γυναίκα που αληθινά αγαπάει–, και η υποβλητική ατμόσφαιρα μιας ερωτικής κατάνυξης σε κρατούν γοητευμένο: νιώθεις πως εισέρχεσαι σε ένα άδυτο, σε μια μυστική τελετή μόνο για τους μυημένους και κλείνεις το βιβλίο έκθαμβος. Αν η Άννα Αχμάτοβα ήταν τόσο γοητευτική όσο οι στίχοι της, και οι μαρτυρίες αυτό λένε, τότε είναι απόλυτα κατανοητή η αύρα μαγείας που τη συνόδευε και την έκανε αντικείμενο λατρείας από άντρες και γυναίκες.

Κλείνοντας, ένα απόσπασμα από το ποίημα «Εσπέραν» (1913), που το διάβασα πολλές φορές:
«Δε μοιάζουν όμως μ' αγκαλιές
Τ' αγγίγματα τούτα των χεριών.
Έτσι χαϊδεύουν γάτες ή πουλιά.
Τις όμορφες, έτσι κοιτούν, τις αμαζόνες.
Έτσι το γέλιο ήρεμο στο βλέμμα φαίνεται
Κάτω από των βλεφαρίδων το χρυσάφι».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ