Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΠΙΚΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

22.12.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΙΚΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0464-6
Σελίδες
218

Τα ψίχουλα μιας ιδέας
κληρονομήσαμε χωρίς
να μπορούμε να τα
κληροδοτήσουμε πουθενά
(απόσπασμα από το ποίημα «Η ξεφλουδισμένη»)

Ορισμένες φορές νιώθεις ότι δεν έχεις κάτι να γράψεις για το έργο ενός συγγραφέα και, κυρίως, για τον δημιουργό τον ίδιο. Η πορεία και η αποδοχή μιλάνε από μόνες τους. Μα πάνω απ’ όλα η στάση του Νάνου Βαλαωρίτη, απέναντι στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, είναι εκείνη που τον καθιστά ξεχωριστό, αναζητώντας την έξοδο κραδαίνοντας τον πυρσό.

Έτσι και στην ποιητική συλλογή με τίτλο «Πικρό καρναβάλι», οι στίχοι του είναι σαϊτιές στο παρηκμασμένο κομμάτι τόσο της εθνικής, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Η αποκαθήλωση των ψευδαισθήσεων, η εσωτερική απομόνωση του ανθρώπου, η ακάθαρτη λαίλαπα της τηλεόρασης, η μνημειώδης –και πιθανόν μνημονιακή– καταβαράθρωση του Έθνους, συντελεστές ενός προαναγγελθέντος θανάτου, όπου ο ετοιμοθάνατος αρνείται να εκπνεύσει.

Ποιήματα γραμμένα κυρίως την τελευταία τριετία, με κοινωνικό, φιλοσοφικό, υπαρξιακό επίκεντρο, καθώς και με σύγχρονες αναφορές και προβληματισμούς, ο Νάνος Βαλαωρίτης συν-θέτει στίχους που ταρακουνούν το μυαλό, για τη λανθασμένη πορεία του αδιεξόδου. Η ροή και η δομή των στίχων διαθέτουν μια μοναδικότητα, απλής μα τόσο ουσιώδους συνοχής. Η άριστη τοποθέτηση των λέξεων, η συνοχή, τα ετυμολογικά παιχνιδίσματα, καταδεικνύουν τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας, όμως πολύ περισσότερο το λογοτεχνικό μεγαλείο του Νάνου Βαλαωρίτη.

Εξίσου αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές στη σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα. Δεν ξέρω πόσοι θα περιμένανε να διαβάσουνε σε ποιητικές συλλογές για την Apple, τα spreads κ.λπ. Ο Νάνος Βαλαωρίτης αποδεικνύει ότι, παρά τα ενενήντα και πλέον χρόνια που έχει διανύσει, ζει μέσα από τον κόσμο – και για τον κόσμο. Διαβάζοντας τους στίχους δίνεται η αίσθηση ότι μια πατρική φιγούρα, που αγκαλιάζει το σύνολο του Έθνους, ψιθυρίζει και παρηγορεί ημάς τους υπόλοιπους, αλλά και μας δίνει κουράγιο και ελπίδα για την αλήθεια ελευθερίας που κρύβουμε καλά εντός μας.

Ο συγκερασμός του σύγχρονου με την ιστορία και τη μυθολογία, οι αναφορές, άλλοτε άμεσες και άλλοτε έμμεσες, σε γεγονότα και πρόσωπα, αυξάνουν τη δυναμική των ποιημάτων, σε βάση πιο πραγματική κι ανθρώπινη, εν αντιθέσει με την α-πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ειρωνικό ύφος του ποιητή δεν διαχωρίζει τον ίδιο από τους λαθόντες και τα δαιμόνια της κοινωνίας, αντιθέτως, τους κατανοεί και τους φέρνει ενώπιον των πράξεών τους, όχι τόσο για να τους καταδικάσει, αλλά και για να τους προτρέψει να λειτουργήσουν διά το κοινόν.

Η ποίηση του Νάνου Βαλαωρίτη βοηθάει τον αναγνώστη να αντιληφθεί ότι ο κόσμος δεν είναι μόνον ο δικός του μικρόκοσμος, αλλά το σύνολο όλων αυτών των μικρόκοσμων, των μονάδων της κοινωνίας, καθώς ένα πατρικό χτύπημα στην πλάτη αποτελεί την πρώτη ώθηση για την πολυπλεύρως απελευθερωμένη δίοδο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ