Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΣΙΓΑ, Η ΠΟΛΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

27.11.2013
facebook email
ΣΙΓΑ, Η ΠΟΛΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Νάσος Δαμουλάκης,Ευγένιος Δαμουλάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-446-206-3
Σελίδες
64
«Ο ουρανός / έχει πολλές εκκλησίες / του διαστήματος» (σ. 59) γράφει στο «Άτιτλο» ποίημά του ο Νάσος Δαμουλάκης, που γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 2002 στο Μαρούσι, είναι μαθητής της Δ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης και πρωτοεμφανιζόμενος ποιητής. Και το ποίημά του με τίτλο «Οι Γονείς» καταλήγει: «Όταν λέμε κάτι στον Χριστό / μόνο τα παιδιά ο Χριστός ακούει / γιατί είμαστε αγγελάκια / και όχι ακόμα / αγγελάκια τα παιδιά είναι / και μικροί θεοί / γι’ αυτό έχουμε μεγάλη ψυχή» (σ. 55). Παρά την αιρετική σύνταξη, και ίσως χάρη σ’ αυτήν, δημιουργούνται δυνατές εικόνες κι αισθήματα στο μυαλό του καλοπροαίρετου αναγνώστη (επαρκούς ή μη). Γενικά, το εγχείρημα της «επαγγελματικής» επίσημης εμφάνισης ενός τόσο νεαρού ποιητή, ακόμα κι αν συστεγάζεται στην ίδια συλλογή με τον πατέρα του, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον από πολλές σκοπιές. Θεματολογία, ιδιόλεκτος, υφολογία, ρυθμός, παραπέμπουν στη ζωγραφική ναΐφ ή στους αυτοδίδακτους εκείνους ζωγράφους που άφησαν το ίχνος τους στην ιστορία της Τέχνης.

Παρακολούθησα από κοντά ένα κορίτσι της ίδιας ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες και μετά από δύο χρόνια ιδιαίτερων μαθημάτων στην Έκθεση Ιδεών ετοιμάζεται τώρα, στα έντεκα, να εκδώσει το πρώτο δικό της –καταδικό της– παραμύθι [για πληροφορίες, για όποιον εκδότη ενδιαφέρεται για αυτό το ευπώλητο αφήγημα, απευθυνθείτε σ’ εμένα].

Έτσι διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή αυτό το πρωτότυπο βιβλιαράκι από τη σειρά «Τα Ποιητικά» των εκδόσεων Γκοβόστη.

Ας έρθουμε στον πατέρα τώρα. Ο Ευγένιος Δαμουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Ακολούθησε τις θετικές επιστήμες, παίρνοντας πτυχία από τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων της Αθήνας και την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Εξάσκησε το επάγγελμα του γεωπόνου έως το 2000, όπου μπήκε στον χώρο της Εκπαίδευσης ως ωρομίσθιος. Συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική και τη Συμβουλευτική. Από το 2006 είναι μόνιμος καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτό είναι το δεύτερο ποιητικό του βιβλίο. Το πρώτο με τίτλο «Τα Ποιήματα» κυκλοφορεί επίσης από την ίδια σειρά των εκδόσεων Γκοβόστη και γεμίζει ογδόντα σελίδες. Από το οπισθόφυλλο διαβάζουμε τον προγραμματικό λόγο του ποιητή:
«Ένα ταξίδι στις κοντινές άγνωστες θάλασσες, με τους ορίζοντες των μακρινών. Εκεί που το τοπίο κι οι άνθρωποι αναμοχλεύουν την ουσία του κόσμου. Κόντρα στον καιρό, με τον Γαρμπή συνοδοιπόρο. Με τον λόγο να μεταμορφώνει και να μεταμορφώνεται στα ορατά και αόρατα, σ' αίσθηση και αισθητική. Σ' αυτή την αναζήτηση του αγνώστου, κάνοντας βουτιές στην ανυποταξία της ψυχής, στο ανεκπλήρωτο και στη ρευστότητα της πραγματικότητας, με τον χρόνο, ένα γκρινιάρικο μωρό, προσπαθώ να επικοινωνήσω. Μες το ηλιόλουστο φως, η ποίησή μου μια ηλιαχτίδα, μια οπτική σ' ένα σύμπαν μέσα και έξω από τον άνθρωπο που το ορίζω ουρανό. Με τη λύρα του Ορφέα σας εύχομαι καλό ταξίδι».

Ας ακούσουμε πάλι τον ίδιον να μας (ξανα-)μιλάει από το οπισθόφυλλο του δεύτερου ποιητικού του εγχειρήματος:
«Εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η ποίηση είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, όπου περνάς πάνω από τα λογικοποιημένα σ' έναν κόσμο αλληγορίας του ιδεατού. Είναι απόσταγμα, η απάντηση αν θέλετε στο ψεύδος της πραγματικότητας. Αφετηρία, μια παιδική καταγγελία και η συνειδητοποίηση της αδυσώπητης κρίσης. Ίσως γιατί ξεχάστηκε ότι ήμασταν κάποτε παιδιά. Ίσως γιατί το κρατάμε μυστικό. Δυστυχώς, ίσως γιατί θέλουμε να είμαστε πάντοτε μεγάλοι!!! Εικόνες άξαφνες, ανάβοντας τον αναπτήρα στο λαγούμι της Πόλης. Αποτυπώσεις φρίκης και ενοχών. Τις σταχυολόγησα, έβαλα μουσική στις σκηνές του θεάτρου του παραλόγου, αναζητώντας την αιτία. Τα σαρκοφάγα κυριαρχούν σ' αυτό το λαγούμι που η Πόλη κοιμάται, μ' εμάς λεγεωνάριους του ψεύδους που αποδεχτήκαμε, κάμνοντας κινήσεις αργές, μην ξυπνήσει. Προσπαθώ να την αφυπνίσω, κραυγάζοντας απ' τα τείχη της πανάρχαιας μάνας της, που γεννοβολάει ασταμάτητα. Δεν ξέρω κατά πόσο τα καταφέρνω, γι' αυτό κλείνω αυτήν την ποιητική συλλογή με ένα παραμύθι, για την συνέχιση του μακάριου ύπνου κάποιων. Η έκπληξη στο τέλος με την ματιά του Νάσου, μια ματιά ανάσας και ελπίδας».

Ποιητική συγγενεύουσα με τη στιχουργική, απόηχοι Σεφέρη, Δημουλά, Καββαδία, νεολογισμοί κι αιρετική χρήση της γλώσσας. Συνειδητές ανορθογραφίες κι ασυνταξίες. Διάσπαρτη ή συνεχόμενη «φτωχή» ομοιοκαταληξία, χωρίς ίχνος ανατροπής ή ειρωνείας. Ο σαρκασμός συνοδεύει τον ελεύθερο στίχο του Ευγένιου Δαμουλάκη. Στην ποιητική του ιδιόλεκτο ενσωματώνονται παρωχημένοι τύποι και λόγιες λέξεις, οι οποίες είτε τελούν προ πολλού εις αχρησίαν είτε ξαναλιώνονται στο καμίνι της έμπνευσης του στιχοπλόκου. Η «σκοτεινιά» του μοντερνισμού συναντάει την αστραφτερή ελαφράδα των λαϊκών ασμάτων, ενώ στο επίπεδο της θεματολογίας το εφηβικό άγχος της αλλοτρίωσης κατατρύχει τον ποιητή. Αν έπρεπε να μεταπλάσω τη θεματική του σε μια κεντρική ιδέα, θα έλεγα: ψυχή εκτεθειμένη, απροστάτευτη στη σκοτεινιά του κόσμου.

Εν κατακλείδι, ένα ελκυστικό, αξιομελέτητο, αλλά άνισο πόνημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ