Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΣΚΕΨΕΙΣ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ

05.11.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΚΕΨΕΙΣ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΝΕΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9585-10-1
Σελίδες
112

Κάτω από τα όρια, όλα
είναι ασήμαντα. Ένα πε-
λώριο κενό, σαν θάνα-
τος.
(απόσπασμα από το ποίημα «Κάτω από τα όρια»)

Ο Κώστας Βασιλάκος γεννήθηκε στο Πολυδένδρι Αττικής, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έκανε σπουδές στην Ψυχολογία των Ομάδων και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Δίδαξε οικονομικά σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια μεγάλων εταιρειών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για τριάντα χρόνια ως Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Η συλλογή «Σκέψεις θραύσματα» είναι η πρώτη του παρουσία στα ελληνικά γράμματα.

Διαβάζοντας ποίηση αρκετά συχνά, ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο η αίσθηση που έχω ότι πρόκειται πιθανόν για το πιο άμεσα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ψυχή λογοτεχνικό είδος. Τόσο σε έκφραση –για τον ίδιο τον ποιητή– όσο και σε απήχηση – για τον ίδιο τον αναγνώστη.

Έτσι λοιπόν, και στην πρώτη ποιητική συλλογή του Κώστα Βασιλάκου, που τιτλοφορείται «Σκέψεις θραύσματα», η παρουσία της ανθρώπινης ψυχής δεικνύει και αναδεικνύεται στο μέγα θηρίο της ύπαρξης ως λυτρωτή και ως δεσμώτη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο ποιητής στο αυτί του βιβλίου, η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή «διαγράφει την πορεία ενός ιδεαλιστή εφήβου προς την ενηλικίωση και τη μοναχική διαδρομή από το λυρισμό στο φιλοσοφικό στοχασμό». Μια διαδρομή από την ελευθερία στη σκέψη και από την άγνοια –κινδύνου– στη γνώση, ορίζοντας σκέψη και γνώση ως σημαντικούς παράγοντες στην εξέλιξη του ανθρώπου. Γι’ αυτό και συναντούμε πολλούς στίχους όπου καταδεικνύεται η νοσταλγία μιας πρότερης ελευθερίας, της νιότης που υπερσκέλιζε το άπαν, μιας ψυχικής δύναμης πιο ανθεκτικής από ποτέ.

Όπως έγραφε ο Ντοστογέφσκι, «η σκέψη φέρνει δυστυχία», αναλόγως λοιπόν και ο νέος ήρως του Κώστα Βασιλάκου αποτυπώνει τη μετάλλαξη σ’ ένα πιο εκλογικευμένο ον, όπου ο νους κυριαρχεί –και ίσως καταδυναστεύει– την καρδιά. Αναγνωρίζει στους στίχους του την αλλαγή αυτή, προβληματίζεται και αναζητά τις όμορφες φυσικές εικόνες που θα του κλέψουν, έστω και προσωρινά, το νου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να αφουγκραστεί ολοκληρωτικά την αρμονία που θα του γνέψει μια πνοή ελευθερίας.

Στην ποιητική συλλογή του Κώστα Βασιλάκου θα συναντήσουμε επιρροές από διάφορους σπουδαίους ποιητές, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά. Η δομή των ποιημάτων είναι πρωτότυπη και αρκετά ενδιαφέρουσα. Ως θετικότερο στοιχείο της συλλογής είναι η καθ’ όλα αληθινή έκφραση και αποτύπωση των συναισθημάτων και των σκέψεων, εκ βαθέων ψυχής και καρδίας. Η νοσταλγία της νεότητας, με όσα αυτή περιλαμβάνει, είναι μια διαδικασία που κάθε άνθρωπος έχει βιώσει στην πάροδο του χρόνου και οπωσδήποτε μια τέτοια απεικόνιση υπό μορφή στίχων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ο Κώστας Βασιλάκος, αν και είναι η πρώτη του συλλογή, τα καταφέρνει άρτια για να αποδώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τέλος, μου άρεσε πολύ και η επένδυση της έκδοσης με φωτογραφικό υλικό της Βούλας Ανδρώνη, προσδίδοντας μια πιο ιδιαίτερη χροιά στην ήδη καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ