Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΜΑΛΜΑ & IGNIS FATUUS

10.07.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΑΛΜΑ & IGNIS FATUUS
Εκδοτικός Οίκος
ΦΑΡΑΙ
Συγγραφέας
Παναγιώτης Κριμπάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-99284-7-2
Σελίδες
78

«Η ποίηση είναι η μουσική της ψυχής και προ πάντων ψυχών μεγάλων και αισθαντικών»
(Βολταίρος)

Ο Παναγιώτης Γ. Κριμπάς είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο «Ορολογία και Μετάφραση», ενώ διδάσκει και στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ το μάθημα «Νομική ορολογία και μετάφραση». Επίσης, εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως νομικός μεταφραστής και ως δικηγόρος (κυρίως συμβουλευτική δικηγορία). Ομιλεί δεκαπέντε ευρωπαϊκές γλώσσες.

Οι δυο ποιητικές συλλογές του συμπεριλαμβάνονται σε ένα ενιαίο βιβλίο και αποτελούνται από 64 ποιήματα –32 σε κάθε συλλογή– τα οποία γράφτηκαν τα έτη 1999-2012. Το κριτήριο με το οποίο κατένειμε τα ποιήματά του στις συλλογές ήταν θεματικό. Η πρώτη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Μάλμα» (που σημαίνει άμμος στη γοτθική) έχει επικό χαρακτήρα και είναι πρακτική και υλική ποίηση. Περιέχει προτάσεις αντίδρασης σε καταστάσεις και είναι μεστή από ιστορικούς υπαινιγμούς προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήματα. Μια συνεχής αναζήτηση, όπως διαφαίνεται στους στίχους του ποιήματος «Αναζήτηση»: «Σ’ το λέω: / κάτι βαθύτερο χρειάζομαι˙ / ταξίδια, /όντα, /μουσικές, / γιορτές, / καταστροφές / μη με ρωτήσεις αν δοκίμασα˙». Άρνηση, δράση, αντίδραση, παρότρυνση να βιώνει κανείς το παρόν με πλήρη συνείδηση και ευθύνη. Πρόσκληση για δράση, όπως στους στίχους του ποιήματος «Εθνοκάπηλοι»: «Στις χορδές και τα όργανα / θα παίζω πάντοτε / τις μελωδίες που φοβάστε˙ / εκείνες που αντηχούνε / ώς του Θεού / τη φιλαρμόνιο ακοή».

Ο Π. Γ. Κριμπάς κατέχει το κλειδί της μουσικής –όντας, εκτός των άλλων, και μουσικός– και έτσι ερμηνεύεται η μουσικότητα και ο ρυθμός στα ποιήματά του. Σεμνή, απλή ποιητική παρουσία και σπάνιας ευκρίνειας λυρισμός, χωρίς οποιοδήποτε ναρκισσιστικό στοιχείο, «μια πρόσκληση για μια εναλλακτική βίωση κάθε πραγματικότητας» –όπως μου εξομολογήθηκε στη συνέντευξη– χωρίς υφολογικές «θολούρες», χωρίς ναρκισσιστικές εκλάμψεις και παραληρήματα.

Η δεύτερη ποιητική συλλογή με τον τίτλο “Ignis fatuus” (στη λατινική σημαίνει «τρελοφωτιά», ένα φαινόμενο κατά το οποίο στην κλασικότερη εκδοχή του βλέπει κανείς ανεξήγητα φώτα να κινούνται πάνω από βάλτους) είναι πιο στοχαστική και φιλοσοφική, πιο εσωτερική και πιο μεταφυσική. Δείχνει έναν προβληματισμό για τη φύση και τις φάσεις της επίγειας ζωής και τις πιθανότητες ύπαρξης άλλης ζωής. Επίσης, σε αντίθεση με την πρώτη συλλογή που προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα, στη δεύτερη ποιητική του συλλογή θέτει ερωτήματα και εκφράζει απορίες και βαθυστόχαστους προβληματισμούς, όπως φαίνεται στους παρακάτω στίχους του ποιήματος «Τίποτα»: «Δεν σε τρομάζει / τούτ’ η ανελέητη διαύγεια / του Τίποτα, / τούτ’ η επιθετικά αθώα / παρθενικότητά του;»

Αρκετά ποιήματά του αναβρύζουν μια δραματική αναζήτηση της ταυτότητάς μας ως έθνους αλλά και ως άτομα με εμφανή τον προσανατολισμό και την τοποθέτηση του ποιητή. Είναι αισθητές σε αρκετά από αυτά οι αναφορές σε ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, ιδίως των βορείων χωρών, αλλά η βάση του και η αναφορά του είναι ο μεσογειακός πολιτισμός. Διαφαίνεται η πρόθεσή του να τονίσει την άρρηκτη σύνδεση του ελληνικού πολιτισμού με τους πολιτισμούς της Ευρώπης, τόσο της βόρειας όσο και της νότιας. Αυτό καθίσταται ορατό από τη χρήση λέξεων ή και φράσεων από τα ισλανδικά, τα καταλανικά, τα γοτθικά, τα σκανδιναβικά και από άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ποιήματα για ιδανικά και αξίες που αποκτώνται με μόχθο, αποστάγματα της τριβής με το χρόνο, τον πειρασμό, τα μαρτύρια, τα σφάλματα, την αυτοσυγκράτηση, την αυτοκυριαρχία, την πίστη, τη σιωπή, τις εμμονές, τα «θέλω». Ο Π. Γ. Κριμπάς μιλά γι’ αυτά σε απλή γλώσσα που αποπνέει μια δυναμική και μια ισχύ. Γράφει με αρκετή άνεση σε ελεύθερο στίχο αποφεύγοντας τις κοινοτοπίες. Ο ποιητικός του λόγος βάζει σε κίνηση τον εμπειρικό κόσμο του αναγνώστη και έτσι επιτυγχάνεται η επικοινωνία μαζί του. Η ποιητική του γραφή διαθέτει πρώιμη ωριμότητα, μουσικότητα και καθαρότητα. Τα ποιήματά του αγγίζουν χορδές απλών ανθρώπων αντανακλώντας σκέψεις και συναισθήματα με επισταμένη λεπτομερή ανάλυση και βάθος. Η πολυμέρεια και η πολυμάθειά του είναι εμφανείς παντού, σε κάθε του ποίημα.

Με την πρώτη ανάγνωση των ποιημάτων του διακρίνει κανείς κάτι το ξεχωριστό. Ο ποιητής παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον ταξιδεύει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ένα ταξίδι σε δρόμους οικείους και αγαπημένους, σε προορισμούς και σταθμούς που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Υπάρχει μια ροπή προς την απογύμνωση των πραγμάτων και στην ικανότητά του να μιλά με θάρρος. Πάσχει για την αλήθεια καθώς την αναζητά.

Πρόκειται για ποίηση χωρίς εκζήτηση, που έχει σα στόχο την απλή επικοινωνία και τη μέθεξη – λεπτή και γνήσια, που βρήκα να με αγγίζει στους στίχους του “Felix Culpa”. Ο εκφραστικός τόνος είναι ο αρμόζων που οδηγεί σε σύμπτωση μορφής και ουσίας – δείγμα λυρικής δημιουργίας. Άλλο δείγμα καθαρότητας στην ποίηση του Π. Γ. Κριμπά είναι η υπερπήδηση των υποκειμενικών προθέσεων και η προσέγγιση ευρύτερων μηνυμάτων που μας αναγάγουν στο «αληθές ρέον». Πρόκειται για ποίηση με περιεχόμενο, πλούσιο αίσθημα ενάργειας σκέψης, λυρική διάθεση, που ακολουθεί πιστά τα λόγια του Γκαίτε: «Το φως που καίει την ψυχή και τη σάρκα, που γίνεται πυρκαγιά μέσα στην καθάρια ατμόσφαιρα μιας πολύ συνειδητής, πολύ κρυστάλλινης πνευματικότητας, για να γίνει στο τέλος φωτεινό μετέωρο».

Στίχοι δουλεμένοι και αρτιωμένοι με ποιότητα, ποιήματα γεμάτα παλμό και ρώμη, φιλοσοφημένα αποστάγματα βαθύτερου στοχασμού. Μια γραφή με σήματα, λέξεις ως όροι σημαφορικοί ενός μηνύματος, λόγος ανεπιτήδευτος. Ο Π. Γ. Κριμπάς μας δίνει μια ποίηση που τη διακρίνει ο λυρισμός, η καθαρότητα και η ενάργεια. Τα ποιήματα των συλλογών του σε σταματούν και σε υποχρεώνουν με άνεση να παρακολουθήσεις τον πυκνό στοχασμό του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ