Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΞΕΡΩ ΛΙΒΑΔΙ ΜΟΥ, ΤΟ ΞΕΡΩ

13.06.2013
facebook email
ΤΟ ΞΕΡΩ ΛΙΒΑΔΙ ΜΟΥ, ΤΟ ΞΕΡΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-31-6
Σελίδες
80
Το παρόν είναι το δεύτερο βιβλίο της Νίνας Γιαννοπούλου (το πρώτο, με τίτλο «Συλλέκτης κίτρινων αχιβάδων και άλλες ποιητικές ιστορίες», κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις Μελάνι το 2009), η οποία είναι γιατρός νευρολόγος και αυτό το αναφέρω, γιατί δεν είναι άμοιρο συνεπειών στην ποίησή της.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: «Της ψυχής και της τέχνης» και «Της ζωής και του πένθους». Μέσα από μια ποικιλία αφορμών, όπως πίνακες (Μονέ, Βαν Γκογκ), παραμύθια ή μυθικές εικόνες (Παραμελημένοι Πρίγκιπες, Το μονοπάτι του Γίγαντα, Χάρρυ Πότερ, το Εκκρεμές και η Κόρη ), μέσα ακόμα και από SMS, η Νίνα Γιαννόπουλου επιχειρεί μια αναψηλάφηση της παιδικής ηλικίας και των πεπρωμένων της ή απλώς παρηγορεί αναμνήσεις και θέτει ερωτήματα που «τότε» δεν είχαν προκύψει. Ανάμεσα σε αυτά τα ποιήματα «ξεφυτρώνει» η Φύση με την ευαισθησία γιαπωνέζικου χάικου, (Άηχα, Ανοιξιάτικη Μέρα, Λιβάδι, Προσκυνητές), προϊδεάζοντας ήδη για τον κύκλο ζωής και πένθους που πρόκειται να ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.

Εδώ, το αστικό τοπίο επικρατεί (στάσεις μετρό, μποτιλιάρισμα, ταξίδια) και το ποίημα προκύπτει σε μια στιγμή «αναμονής» σαν υπαρκτικό ερώτημα, σαν διαπίστωση φθοράς του σώματος και του σκοπού του, ερώτημα που γίνεται ακόμα πιο «ένσαρκο» στα ποιήματα Ms Pair, Κάπνισμα, Σχεδόν Τέλεια, Επιτέλους, Ήμαρτον. Ο απόηχος της χαμένης χαράς (γιατί γιορτάζουμε;) μας βρίσκει στα ποιήματα Τσάμικος, Happy Birthday. Η ποιητική της Γιαννοπούλου είναι μια μίξη ρεαλισμού και μαγικών στοιχείων, που δεν αποτελούν όμως μαγικό ρεαλισμό, καθώς δεν αποφεύγονται στίχοι διαμαρτυρόμενοι και καταγγελτικοί, εμβαπτισμένοι στον υποβόσκοντα θυμό για την ανθρώπινη μοίρα και για την επίγεια διαδραμάτισή της.

Ξεφεύγοντας από τα δύο προηγούμενα μοτίβα, η αναπάντεχη στιγμή φρεσκάδας στην ποίηση της Γιαννοπούλου έρχεται όταν η ποιήτρια αφήνει τη γλώσσα να «λύσει το ζήτημα». Αυτό γίνεται φανερό σε ποιήματα όπως Τσάμικος, Ανδριάντας, Στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής, Στάση μετρό Μεταξουργείο, Στάση μετρό Αεροδρόμιο. Τότε ο αναγνώστης εισέρχεται ακαριαία στους στίχους, βρίσκεται μέσα στην εικόνα, ξεχνώντας τελείως ακόμα και το γεγονός ότι διαβάζει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ