Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

AXIS MUNDI

29.07.2014
Συντάκτης: Ελένη Γκίκα
facebook email
AXIS MUNDI
Εκδοτικός Οίκος
MOMENTUM
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9796-12-5
Σελίδες
70
«Ό,τι μένει μυστικό, ζωντανεύει...»

Γράφει και αυτό ακριβώς κάνει στο «Axis Mundi» του ο ποιητής: ζωντανεύει τα μυστικά.

Αυτό του υπαγορεύει κι ο τίτλος του: ο άξονας του κόσμου. Εκείνο του υποδεικνύει και μεταφορικά: το σημείο που εφάπτεται η γη κι ουρανός.

Με τρόπο καθημερινό, κινηματογραφικό, πρεβερικό θα μπορούσε να πει κανείς, συνεχώς κάτω από διπλή παρατήρηση (εσωτερικά κι εξωτερικά) ο Στέφανος Ξένος μετά το πρώτο πεζό «Η τελευταία εβδομάδα» (εκδόσεις «Μπατσιούλας», 2012), προσεγγίζει ποιητικά τον υπαρξιακό γρίφο και την ανθρώπινη μοναξιά. Με νοσταλγία παράδεισου: «Αυτό έχει ανάγκη η ψυχή/ να αναγνωρίζει/ τη χαμένη ύπαρξή της».

Αναγνωρίζοντας εξ αρχής την ανθρώπινη τραγωδία «Τραγικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν./ Οδυνηρό οι ζώντες να θυμούνται./ Ελπίδα η ζωή να/ συνεχίζεται», ο ποιητής προσεγγίζει το σημαντικό στο ασήμαντο και ταπεινό. Αναγνωρίζει στο ελάχιστο, το όλον: «Ένα βήμα μπροστά/ το ένα πόδι στο κενό/ το άλλο στη γη/ μετέωρος…/ έτσι μονάχα μπορείς να πεις πως/ έζησες». Βάζοντας, μάλιστα, ο ίδιος σ’ εφαρμογή την ποιητική ρήση.

Με επί μέρους τίτλους ενίοτε μονολεκτικούς «Μνήμες», «Βήμα», «Κύκνος», «Εκστρατεία», «Νοσταλγία», «Νιότη», «Λύσις», «Ταυτοσημία», «Καλλιεργητής», «Μυστικά», «Φως», «Απλά», προσεγγίζει τα δύσκολα «Ικεσία» και «Πλάνη». Ό,τι πιο σύνθετο, είναι «Χειμωνιάτικο βράδυ», «Νυχτερινά πνεύματα», «Η ζωή μετά» και «Παράλληλοι δρόμοι».

Τα «Αποτυπώματά» μας τ’ ανθρώπινα και ταυτοχρόνως και θεϊκά. Πρωτοπρόσωπα ενίοτε, ημερολογιακά κάποιες φορές και εξομολογητικά, κατορθώνει να κάνει καθολικό το προσωπικό βίωμα. «Μια μέρα η ζωή./ Κοιμάμαι». Θαρρείς σε ένα ημερολόγιο που είναι-και-δεν-είναι αυτό που δηλώνει. Όπως η πραγματικότητα του ήρωα στη νουβέλα του «Η τελευταία εβδομάδα».

Ποίηση στιβαρή, αφτιασίδωτη και λιτή, δωρική, υπαρξιακή, αναζητώντας τον άξονα, σε διαρκή διάλογο με αυτό που είμαστε και εκείνο που φαίνεται. Με τον δρόμο και με τον χρόνο, με το πρόσωπο και το προσωπείο, με το τέλος που αποτελεί σαν ουροβόρος όφις και την αρχή. «Η ζωή μετά» είναι η επαλήθευση της εξίσωσης ακριβώς προς το τέλος που άνοιξαν εξ αρχής «Οι παράλληλοι δρόμοι».

Στο «Σταυροδρόμι» του, εξάλλου, η απόφαση και η τεχνική (ποιος είπε ότι η ζωή δεν είναι τέχνη;)
«Κι αν κάποτε
μου άνοιξε τις πόρτες η ζωή
και πρόβαλε τη διαδρομή εμπρός μου
επέλεξα να φύγω…
Να στέκομαι στους ψηλούς,
ξύλινους φράχτες…
Βλέπεις, αγάπη μου,
προτιμώ να ονειρεύομαι τι
κρύβεται πιο πέρα»,
δηλώνει μα ωστόσο Ξέρει!

Ο Στέφανος Ξένος γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 2007 γράφει κριτικές βιβλίων στο λογοτεχνικό site Diavasame.gr, ενώ από το 2010 ασχολείται με την εκπροσώπηση συγγραφέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το πρακτορείο Book Agency. Παραμένει στην Αθήνα. Έχει δώσει ήδη διπλό δείγμα γραφής, με το πεζό «Η τελευταία εβδομάδα» (Μπατσιούλας, 2012) και με το ποιητικό «Axis Mundi» (Momentum, 2013) κι απ’ ό,τι ακούγεται, κάτι ετοιμάζει. Το σημαντικό είναι ο τρόπος του να αναφέρεται λογοτεχνικά στα σημαντικά: τα ουσιαστικά είναι πραγματικά μαγικά, δεν είναι για-να–τα-κάνουμε-θέμα. Η ποίηση του ελάχιστου, όπως σοφά την είχε επισημάνει ο Πρεβέρ, και ο ποιητής Στέφανος Ξένος στο «Axis Mundi», εμπεριέχει το σύμπαν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ