Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΑΔΙΑΦΟΡΙΣΜΟΙ

09.04.2013
facebook email
ΑΔΙΑΦΟΡΙΣΜΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΧΑΡΑΜΑΔΑ
Συγγραφέας
Νεκτάριος Λαμπρόπουλος
Κατηγορία
ISBN
9789609540117
Σελίδες
64

Ουαλδικός Σκαρίμπας

Ο εκδότης της «Χαραμάδας» Νεκτάριος Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1976, έχει γράψει μέχρι τώρα μια ποιητική συλλογή «Ωριμότης μηδέν» (εκδόσεις Χαραμάδα, 2011) και είναι οργισμένος. Νιώθει την καταγγελτική διάθεση να ξεγυμνώσει τους ψεύτες και υποκριτές γύρω του. Είναι ηπίως επαναστατημένος κατά της βρομιάς σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, κοινωνικό, αλλά επικεντρώνει τα βέλη της σάτιράς του στις διαπροσωπικές σχέσεις, σε όλους εκείνους τους δήθεν που περιφέρονται και παριστάνουν τους ποιητές, στους καιροσκόπους, στους ανερχόμενους γυμνοσάλιαγκες, στα αναρριχητικά ερπετά και στους φασίστες κάθε λογής. Ενδεικτικός της ποιητικής στάσης ζωής του είναι ο αδι-αφορισμός της (σελ. 30): «Η καλοσύνη μάς σώζει / από την καθημερινή μας κόλαση / και όχι από τους φασίστες. / Μακάρι να ήταν διαφορετικά / αλλά αν περιμέναμε η καλοσύνη / να σώσει τον κόσμο, / τότε ο Χίτλερ μπορεί και να ζούσε ακόμα. / Άλλωστε ο Στάλιν τον τσαλαπάτησε, / όχι ο Δαλάι Λάμα».

Ένας νέος Σκαρίμπας γεννιέται με ουαλδικές επιρροές και προεκτάσεις. Η υψηλή προφορικότητα αλλά κι ο εσωτερικός ρυθμός συντείνουν σε μια μεταμοντέρνα ποιητική πρόζα, αταξινόμητη και υβριδική. Αφορισμοί τα περισσότερα σύντομα κείμενα αυτού του κομψού βιβλίου, ελάχιστα «ποιήματα» με τη συμβατική έννοια. Ο ίδιος ο λογοτέχνης διασαφηνίζει στο οπισθόφυλλο ότι ο όρος αδιαφορισμός, εκτός από χριστιανική θεολογική στάση αδιαφορίας απέναντι σε πράξεις κι απόψεις που δεν απαγορεύονται ρητά από την Αγία Γραφή, είναι και «κακότεχνη ή ημιτελής προσπάθεια γραφής, ποίησης ή αφορισμού, τις περισσότερες φορές με μισό νόημα και πάντοτε με αξία διαιρεμένη κατά το ήμισυ, η οποία βρίθει από ανακρίβειες και εξυπνακισμούς και πιθανώς θα προκαλέσει πλήρη αδιαφορία». Μόνο αδιαφορία όμως δεν προκαλεί η ανάγνωση αυτού του ευσύνοπτου (και διόλου ευτελούς) πονήματος. Η υπαρξιακή αναδίφηση, η καταιγιστική ειλικρίνεια, το χαρίεν έρεβος στο οποίο ακροβατεί ο αφηγητής, μας δίνουν την εντύπωση ότι κάτι πολύ σημαντικό κυοφορείται και θα ξεδιπλωθεί προσεχώς. Για την ώρα ας προσέξουμε τους νέους μας, που μέσα σ’ αυτή τη φρικτή κατάσταση επιμένουν να δημιουργούν. Τους αξίζει και τους δικαιούμαστε!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ