Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

29.03.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99850-6-2
Σελίδες
44

Αναγνωρίζεις το εφήμερο κάθε πράξης.
Δίχως έπαρση.

Ανθίζεις στην έρημο.
(Joshua Tree, ποίημα από το βιβλίο)

Ο Γιώργος Λίλλης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1974. Ένα χρόνο αργότερα με την οικογένειά του εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Στην αρχή στην Αθήνα και μετά στο Αγρίνιο, τόπο καταγωγής του, μέχρι την επιστροφή στη Γερμανία το 1996 όπου ζει και εργάζεται από τότε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά κι έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά και ανθολογίες του εξωτερικού. Μεταφράσεις, ποιήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί και σε διάφορα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά ("Ποίηση", "Μανδραγόρας", "Δέντρο", "Ακτή", "Γραφή"). Επιμελείται ραδιοφωνικές εκπομπές στη Γερμανία στις οποίες παρουσιάζει Έλληνες ποιητές και μουσικούς (μεταξύ άλλων τους Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο και Μίκη Θεοδωράκη). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Βισλάβα Σιμπόρσκα, Έριχ Φριντ, Λι Τάι Πε καθώς και Ινδιάνους ποιητές. "Η χώρα των κοιμωμένων υδάτων" (εκδ. "Μανδραγόρας", 2001) πρόκειται σύντομα να εκδοθεί και στη Γερμανία.

Η ποιητική συλλογή του Γιώργου Λίλλη «Μικρή διαθήκη» είναι ένα βιβλίο που η συγγραφή του ξεκίνησε το 2009 σ’ ένα μικρό χωριό της Μαγιόρκα και ολοκληρώθηκε στη Σάμο το 2010. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, τόσο η αφετηρία, όσο και η ολοκλήρωση έγιναν με τρόπο απρόσμενο.

Διαβάζοντας τα ποιήματα του Γιώργου Λίλλη μια σκέψη μου ήρθε εν αρχή στο νου: σύγχρονος προβληματισμός και μια θέαση των πραγμάτων που εξυμνεί την ανθρώπινη υπόσταση, όχι ως φερέφωνο, αλλά εμβαθύνοντας στα βαθύτερα σημεία που αναδεικνύουν και φωτίζουν την ουσία της ψυχής.

«Όταν έρθει ο καιρός
και μάθω την αντοχή, σ’ το υπόσχομαι,
θα παρατείνω τις ζωές μας στην αιωνιότητα
μακριά από τον λεηλατημένο αυτό κόσμο
ουδέτεροι και ευθείς, σαν αίτημα
διαρκείας σ’ έναν ολοκληρωμένο παράδεισο.»

(απόσπασμα από το ποίημα «Τιμώμενος»)

Παράλληλα, με μια κλεφτή ματιά στη χρησιμότητα του χρόνου ο Γιώργος Λίλλης καταγράφει με εξαιρετικούς στίχους την αναγκαιότητα του ανθρώπου να βρει την αχτίδα εκείνη που θα τον κρατήσει ζωντανό κι ενεργό στην ίδια του την καθημερινότητα.

«Ελπίζεις σημαίνει πίσω από τείχη αγναντεύεις ουρανό.»
(απόσπασμα από το ποίημα «Επούλωση»)

Και λίγες σελίδες έπειτα γράφει:

«Το αντίδοτο είναι η ίδια μας η παρουσία.
Η ασχήμια μπορεί να λεηλατηθεί».

(ποίημα «Αντίδοτο»)

Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή, όχι μόνο για το πλούσιο και σωστά τοποθετημένο λεξιλόγιο, ούτε μόνο για τη δομή της που επιβεβαιώνει τη σημαντική και ιδιαίτερη παρουσία του Γιώργου Λίλλη στα λογοτεχνικά δρώμενα, αλλά γιατί πάνω απ’ όλα επιτυγχάνει να επαληθεύσει το σκοπό της ποίησης: την ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά τη χαμένη του ύπαρξη.

«Η ζωή μυθοποιείται από το χρόνο.
Ο θάνατος από τη λήθη.»

(απόσπασμα από το ποίημα «Δύναμη»)

Για το τέλος κράτησα έναν στίχο που είναι τόσο δυνατός και ηχηρός, καθώς τον διαβάζεις συνθέτοντας μια κραυγή για την απουσία από την ίδια μας τη ζωή σ' ένα κόσμο άνυδρο:

«Η δική μου εκδίκηση είναι το χαμένο σας φως».
(απόσπασμα από το ποίημα «Βαλτική»)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ