Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΠΟΘΟΣ

28.03.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΠΟΘΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΥΘΥΝΗ
Συγγραφέας
Ουρανία Ε. Κουνάγια
Κατηγορία
ISBN
978-960-8150-69-0
Σελίδες
61

Σημάδια φθοράς, ίχνη ζωής

Κάθε ποιητική συλλογή είναι ένα μικρό σύμπαν: όχι ο μικρόκοσμος του δημιουργού της αλλά ο κόσμος και η εμπειρία του, μεταφρασμένα στην ιδιόλεκτο του ποιητή. Στο πρώτο αυτό ποιητικό βήμα της Ουρανίας Κουνάγια, χωρισμένο σε δύο ενότητες που συνομιλούν όμως εσωτερικά, ο αναγνώστης βρίσκεται σε ένα σύμπαν μελαγχολικό, παραιτημένο από την προσμονή και την προσπάθεια. Ένα σύμπαν που έχει αποδεχθεί την πορεία του και τον προορισμό του, εκείνον της φθοράς, η οποία όμως δεν ήταν άσκοπη, δόθηκε ως «Δώρημα τέλειον»: «Έτσι πορεύτηκε, με το μερίδιο από την κληρονομιά του αίματος και σύντροφο από βροχή και αέρα».

Τα ίχνη αυτής της πορείας που οδήγησε σε «μεσίστιες ημέρες» βρίσκονται διάσπαρτα κομμάτι-κομμάτι, ως όστρακα αγγείων που σώζουν μόνο μια λεπτομέρεια της παράστασης, σε όλα τα ποιήματα της συλλογής. Η ατμόσφαιρα είναι λυρική αλλά πένθιμη, με ένα πένθος ήσυχο και αποδεκτό, χωρίς οργή, χωρίς ερωτήματα. Οι λέξεις περικλείουν το σύμβολο και είναι προσεκτικά λειασμένες, σχηματίζοντας εικόνες –τα θραύσματα μιας ζωής–, αλλά και αποδίδοντας εύγλωττα το συναίσθημα, όπως στο εξαιρετικό «Τα κόκκινα γάντια»: «την καρδιά της με κόκκινα γάντια κρατά...». Κάθε ποίημα είναι δημιουργία λεπτεπίλεπτη, κεντημένη με προσοχή στον καμβά της θεματικής του: σχέσεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, το πέρασμα του χρόνου αλλά και μια ερμηνεία για τον κόσμο. Η φωνή είναι εσωτερική, χαμηλών τόνων, η ατμόσφαιρα έχει τη θερμοκρασία της στάχτης που ακόμα κρατά ζεστασιά, τα πρόσωπα είναι κυρίως γυναικεία είτε ως υποκείμενα που μιλούν είτε ως αντικείμενα του βλέμματος: «γυναίκες αναχώματα κήπων αλαζονικών» (Αφιέρωμα ΙΙ). Στο σύνολό της, μια συλλογή για την ευγενική ομορφιά της φθοράς: τη φθορά μιας ζωής που δωρίστηκε και γι' αυτό διεσώθη.

Για το κλείσιμο θα επιλέξω το ποίημα «Ρέκβιεμ», που εντυπώθηκε στη μνήμη μου ως «συμπέρασμα» και συμπύκνωση όλου του ποιητικού κλίματος:

Είναι: της μνήμης, της ζωής.
Στο περίκλειστο άλφα κατοικώ χωρίς στολίδια.
Στην κορυφή του ασταθούς γιώτα ανασαίνω.
Στη μια κόχη του έψιλον θα αναπαυθώ:
στο άλλο μισό του αγαπημένου,
να κλείσει ο κύκλος.
Κάποιος ας βάλει ένα λουλούδι στο νι,
τη στιγμή που το είναι γίνεται ήταν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ